Klimaendringer truer kaffebønne

Klimaendringer truer kaffebønne

Viltvoksende Arabica-bønner kan være tilnærmet utryddet om 70 år.
27 November 2012 - 14:36

Mellom 65 og 100 prosent av dagens dyrkingsområder kan bli ugunstige for Arabica-bønnen innen 2080. Det spår forskere ved den kongelige botaniske hagen Kew Gardens fast i en artikkel i forskningstidsskriftet One.

Enkelte områder, som Boma-platået i Sør-Sudan, kan bli rammet av endringer så tidlig som innen 2020.

Forskerne, som sier at anslagene er konservative, frykter også at et mindre mangfold av plantegener over tid vil kunne gi en dårligere smak på kaffen, skriver VG Nett.

– Jeg har selv erfart at klimaendringer påvirker avlingene. Kaffebøndene høster inn mindre og får ikke avlingen på samme tidspunkt som foregående år, sier Marit Lynes, direktør i Norsk kaffeinformasjon.

Herman Friele tar resultatene av den engelske forskningen med knusende ro.

– Det er ikke grunn til bekymring for Arabica-bønnen, men det er veldig bra at det forskes på alt mulig. Jeg tror det er en teoretisk modell som ikke har noen praktisk hensikt, sier Friele til VG Nett.

Utsiktene for den ville kaffebønnen er bare ett av mange eksempler på at kulturplanter strever med å tilpasse seg endrede vekstvilkår på grunn av klimaforandringer, mener miljøorganisasjonen Bellona.

– Dette betyr ikke slutten på kaffe, men vi mister genbanken som gjør at vi kan få bedre kaffe hvis ulike typer blir dårlige. Man kan miste muligheten for å fremelske de beste egenskapene ved kaffen, sier seniorrådgiver Svend Søyland i Bellona til VG Nett.

Han trekker en parallell til Europa på 1800-tallet, hvor vinstokker måtte utryddes og ikke-rammede gensorter fra Mellom-Amerika måtte hentes tilbake.

Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender sier utviklingen er et varsko om at klimaendringene spesielt kan ramme fattige bønder som lever av å dyrke kaffe.
– I verste fall klarer vi oss uten kaffe her i Norge, men for de 25 millionene som lever av å dyrke kaffe er dette en potensiell svær tragedie. At kaffesmaken blir kjedeligere er ikke det største problemet, sier Hermstad.

Norge befinner seg, rett etter Finland, på verdenstoppen i forbruk av kaffe. I snitt konsumerer hver nordmann hvert år nesten 10 kilo av den mørke drikken.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her