Klimaendringer truer kaffebønne

Klimaendringer truer kaffebønne

Viltvoksende Arabica-bønner kan være tilnærmet utryddet om 70 år.
27 November 2012 - 14:36

Mellom 65 og 100 prosent av dagens dyrkingsområder kan bli ugunstige for Arabica-bønnen innen 2080. Det spår forskere ved den kongelige botaniske hagen Kew Gardens fast i en artikkel i forskningstidsskriftet One.

Enkelte områder, som Boma-platået i Sør-Sudan, kan bli rammet av endringer så tidlig som innen 2020.

Forskerne, som sier at anslagene er konservative, frykter også at et mindre mangfold av plantegener over tid vil kunne gi en dårligere smak på kaffen, skriver VG Nett.

– Jeg har selv erfart at klimaendringer påvirker avlingene. Kaffebøndene høster inn mindre og får ikke avlingen på samme tidspunkt som foregående år, sier Marit Lynes, direktør i Norsk kaffeinformasjon.

Herman Friele tar resultatene av den engelske forskningen med knusende ro.

– Det er ikke grunn til bekymring for Arabica-bønnen, men det er veldig bra at det forskes på alt mulig. Jeg tror det er en teoretisk modell som ikke har noen praktisk hensikt, sier Friele til VG Nett.

Utsiktene for den ville kaffebønnen er bare ett av mange eksempler på at kulturplanter strever med å tilpasse seg endrede vekstvilkår på grunn av klimaforandringer, mener miljøorganisasjonen Bellona.

– Dette betyr ikke slutten på kaffe, men vi mister genbanken som gjør at vi kan få bedre kaffe hvis ulike typer blir dårlige. Man kan miste muligheten for å fremelske de beste egenskapene ved kaffen, sier seniorrådgiver Svend Søyland i Bellona til VG Nett.

Han trekker en parallell til Europa på 1800-tallet, hvor vinstokker måtte utryddes og ikke-rammede gensorter fra Mellom-Amerika måtte hentes tilbake.

Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender sier utviklingen er et varsko om at klimaendringene spesielt kan ramme fattige bønder som lever av å dyrke kaffe.
– I verste fall klarer vi oss uten kaffe her i Norge, men for de 25 millionene som lever av å dyrke kaffe er dette en potensiell svær tragedie. At kaffesmaken blir kjedeligere er ikke det største problemet, sier Hermstad.

Norge befinner seg, rett etter Finland, på verdenstoppen i forbruk av kaffe. I snitt konsumerer hver nordmann hvert år nesten 10 kilo av den mørke drikken.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her