Kokkelandslaget skal trene sykehjemskokker

Kokkelandslaget skal trene sykehjemskokker

Kjøkkensjefer på sykehjem skal lære å lage mer fristende mat for de eldre.
30 Januar 2013 - 12:50

– Vi ønsker å spre matglede inn i sykehjem og norske institusjonskjøkken for å få god mat. Den gode matopplevelsen betyr mye for helsen til de som bor der, forklarer landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum til nrk.no.

Flere nordiske studier viser at de som bor på institusjoner kun spiser opp mot halvparten av det de egentlig har behov for.
Gjennom «Kurs for institusjonskokker» ønsker regjeringen å inspirere kjøkkensjefer på syke- og aldershjem til å lage mer smakfull og fristende mat for sine beboere. Det er bevilget 500.000 kroner til fem samlinger, som skal holdes over hele landet i løpet av våren.

– Vi synes det er veldig fint, og gleder oss veldig til å ta fatt på arbeidet, sier Geir Magnus Svae, manager på juniorkokkelandslaget.

De fleste sykehjemmene får maten sin levert av et storkjøkken. Maten er ofte nedkjølt og pakket ned i poser som blir varmet opp på sykehjemmet.

At maten ikke lages på huset byr på utfordringer, sier Svae. Han tror likevel at kokkelandslaget kan bidra ved å sette fokus på råvarer, introdusere noen nye teknikker og stimulere til å jobbe mer med smak.

– Hvis man blir presset til å spise fordi det er bra for helsen, blir det mer negativt betont med mat. Mer fristende retter og måltider fører til  mindre underernæring og bedre helse, mener matminister Vedum.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe og pannekaker funker fortsatt
Dagens rett
Pannekaker og betasuppe

Suppe og pannekaker funker fortsatt

Pannekakeoppskriften er gjort litt sunnere, og suppeoppskriften er litt raskere. Ellers er det mye 60-tall over dagens middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her