Kokkelandslaget skal trene sykehjemskokker

Kokkelandslaget skal trene sykehjemskokker

Kjøkkensjefer på sykehjem skal lære å lage mer fristende mat for de eldre.

– Vi ønsker å spre matglede inn i sykehjem og norske institusjonskjøkken for å få god mat. Den gode matopplevelsen betyr mye for helsen til de som bor der, forklarer landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum til nrk.no.

Flere nordiske studier viser at de som bor på institusjoner kun spiser opp mot halvparten av det de egentlig har behov for.
Gjennom «Kurs for institusjonskokker» ønsker regjeringen å inspirere kjøkkensjefer på syke- og aldershjem til å lage mer smakfull og fristende mat for sine beboere. Det er bevilget 500.000 kroner til fem samlinger, som skal holdes over hele landet i løpet av våren.

– Vi synes det er veldig fint, og gleder oss veldig til å ta fatt på arbeidet, sier Geir Magnus Svae, manager på juniorkokkelandslaget.

De fleste sykehjemmene får maten sin levert av et storkjøkken. Maten er ofte nedkjølt og pakket ned i poser som blir varmet opp på sykehjemmet.

At maten ikke lages på huset byr på utfordringer, sier Svae. Han tror likevel at kokkelandslaget kan bidra ved å sette fokus på råvarer, introdusere noen nye teknikker og stimulere til å jobbe mer med smak.

– Hvis man blir presset til å spise fordi det er bra for helsen, blir det mer negativt betont med mat. Mer fristende retter og måltider fører til  mindre underernæring og bedre helse, mener matminister Vedum.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen