Kontinentalt i fjellheimen

Tittelen "Fru Ingrid på Røisheim" signaliserer tradisjonsmat som krotakake, brunost, graut og en dæsj rein i ny og ne. Så feil kan man åpenbart ta.
Redaksjonen
21 August 2008 - 12:13

Ingrid Hov Lunde er den som styrer kjøkkenet ved Røisheim hotell og skysstasjon. I bokas velkomstord framstilles hun som en "kanskje litt for enkel" kokk. Lam skal smake lam, og brokkoli skal ikke smake karri. Hun mener at krydder ofte dreper råvarene, og "ser ikke en gang på en oppskrift med ti slags krydder". Fru Hov Lunde sverger til timian eller rosmarin, leser vi.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Fremmede fugler
Så er det vi begynner å bla i en forøvrig lekkert fotografert bok (Espen Grønli). Umiddelbart møter vi chilimarinerte scampi, kamskjell med rognsaus og korianderdressing, kamskjell med sprøstekt serranoskinke og ruccolasalat i balsamico. De parmesanstekte aspargesene har slått følge med sprøstekt chorizopølse. Med andre ord: flere råvarer har lagt mange mil bak seg før de endte på kjøkkenbenken i fjellheimen. Og bruken av krydder er en smule mer dristig enn antydet. Det som kunne se ut til å bli "å, nei, ikke nok en kjedelig kokebok fra Lom-eller-hva-det-nå-heter", gjøres til skamme.

Flotte farger
"Når jeg setter opp en meny, skal det være et spill av farger", skriver Ingrid Hov Lunde innledningsvis, og har sine ord i behold. Breiflabb med spekeskinke og rødbetsaus (pyntet med grønne asparges) er direkte flott, og noe så enkelt som rakefisk tartar med hakket rødløk er ikke bare en påminnelse om at sesongen nærmer seg, men det ser også nydelig ut. Den kanskje eneste fotograferte retten som ikke umiddelbart er til å spise opp, er stekt rypebryst med rørte bringebær. Brystene ser både gjennomstekte og stusselige ut.

Snadder fra havet
Men, altså: ei bok som overrasker i positiv retning. Her er til og med ei veldig fristende Middelhavsgryte (avbildet på bokas forside), med kaskade av snadder fra havet. Dessertene er slett ikke glemt, og Morten Schakendas lokale bakeri er presentert i et eget lite kapittel.
Og skulle du få behov for å røre litt på deg etter maten, er det snedig nok lagt inn en liten avslutning der det anbefales tre turer med Røisheim med utgangspunkt. Hva med å tusle en tur opp på Galdhøpiggen etter middagen? Her får du kart, men kompass må du holde selv. Det samme gjelder kondis.

172 sider
420 kroner
Skald Forlag
 
Antall stjerner:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her