Krav om varedeklarasjon for vin

Allergifremkallende stoffer brukes i vinproduksjon, men deklareres ikke på flasken. EU er på saken.
Redaksjonen
20 November 2009 - 00:00

Produsentene hevder at stoffene ikke finnes i den ferdige vin. Det har de ikke kunnet bevise.
 
Fiskeprotein, eggehvite, melkeprotein. De tre stoffer finnes på to lister: Den over stoffer som brukes i vinproduksjon. Og den over matvarer, som kan gi allergiske reaksjoner. Likevel står det ingen ting om de tre stoffene på etikettene på vinflasker.. Vin er nemlig unntatt de alminnelige deklarasjonsreglene. Det skriver danske www.fpn.dk.

Debatten har blusset opp i Danmark. Det danske Astma- og Allergi Forbundet mener at det bør være en ingrediensliste på vinflaskene.

- Vi hører jevnlig fra folk, som har reagert allergisk på vin. Men da vi ikke vet hva som er i vinen, er det vanskelig å si om det skyldes alkohol, druer eller tilsetningsstoffer, sier Bettina Hjorth i forbundet til avisen.

EU's matvareinstitutt, EFSA, regner også med en stor underrapportering av allergi over for stoffer i vin, da hverken forbrukere eller leger er oppmerksomme på dem.

Bakvendt prosess
Inntil 2003 var vin unntatt deklarasjon. Siden er det satt kjepper i hjulene i forhandlingene om felles regler i EU. De vinproduserende landene stritter i mot. Man skal nå angi tilsettingsstoffer, men produsentene påstår at vinen kan klares med fiskeproteinet isinglass, eggestoffene albumin og lysozym og melkeproteinet kasein, uten at de finnes i den ferdige vinen.

Det fikk de i 2005 to år til å bevise. Inntil da behøvde de ikke deklarere. Nå har EFSA vendt tommelen ned for dokumentasjonen. Likevel fikk isinglass permanent unntak, og produsentene fikk utsatt fristen for melk og egg til 2010.

Det er en håpløs prioritering, mener Camilla Udsen, matvarepolitisk medarbeider i Forbrugerrådet. Hun mener at vin bør deklareres som alle andre matvarer.

- Forbrukerne er gisler i denne saken. Det er helt bakvendt at forbrukerne skal vente på produsentene, sier hun til avisen.

Deklarasjon nå
Socialdemokratiets Benny Engelbrecht, mener at reglene bør strammes inn.

- Allergikere er prisgitt et produkt som ikke er kontrollert. Vi ved ennå ikke hvor farlig det er, men det er grunnleggende feil at vin er unntatt kravet om deklarasjon, fastslår han.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her