Laks og grønt i butterdeig og tilslørte bondepiker

Langfredag feires til minne om Jesu korsfestelse og død, og er fremdeles den dagen i påskeuken hvor det er dårlig tone å more seg eller gå på besøk til folk. Alminnelig var det at man ikke spiste noe før utpå kvelden denne dagen, og ofte var dagen preget av meget hardt arbeid for å markere Jesu korstog. Noen steder lot man være å fore buskapen, slik at også de skulle ta del i lidelsene. Vi lider imidlertid ikke med dagens meny.

Laks og grønt i butterdeig
2 flak butterdeig
200 g strimlet laks
200 g kokte poteter
1 ss finhakket timian
1 liten purre
1 eggeplomme

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kjevle ut butterdeigsplatene til dobbel størrelse. Fordel strimlet laks, hakket potet og purre over deigen, og dryss på frisk timian. Pensle kantene av butterdeigen med pisket eggeplomme, og brett deigen over fyllet. Klem deigkantene godt sammen, og pensle toppen med resten av eggeplommen. Stikk noen hull i toppen på deigen, lag mønster med gaffel eller liknende. Settes på papirkledd bakeplate, og stekes i ovnen ca 15. min. La avkjøle noen minutter før oppskjæring. Server med godt brød.

Drikkeforslag:
Sancerre Comte Lafond 1999, Ladoucette, kr 186,80 (varenr 34524, bestillingsutvalg). Vinen har en lys gylden farge, med en rik og mineralsk duft. Stor fruktighet med gode syrer og lang ettersmak preget av mineraler.

Tilslørte bondepiker
4 porsjoner
3 dl eplemos
2 dl strøkavring
3 ss sukker
2½ dl kremfløte

Legg pisket krem, eplemos og kavring lagvis i dessertskåler. Avslutt med strøkavring, og pynt med skiver av rødt eple.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen