Må stole på solen

LOs sommerpatrulje har for tredje år på rad funnet kritikkverdige arbeidsforhold på Lekter'n på Aker Brygge i Oslo.
Redaksjonen
25 Juni 2008 - 12:00

Ett av punktene stedet får kritikk for, er at de ansatte ikke får jobbe hvis det regner.
 
- De driver rovdrift på ansatte, mener LOs sommerpatrulje.
 
Forholdene gjelder for ungdom som har sommerjobb på serveringsstedet.
 
Faglig ungdomssekretær i LO, Karl Ernest Koch, mener Lekter'n utnytter de ansatte.
 
- Det er skremmende. Jeg vil ikke anbefale noen å ta seg jobb på Lekter'n. De driver rovdrift på de ansatte, sier han til Dagsavisen.
 
Kun lønn i sol
Thomas Eliassen i Fagforbundet forteller at ansatte ved serveringsstedet har en timelønn ned i 85 kroner.
 
Dette er en lønn som ville vært 37 kroner høyere dersom de ansatte hadde vært fagorganisert.
 
Men hvis solen er borte kan de ansatte på Lekter'n se langt etter sine 85 kroner. Serveringsstedet opererer nemlig med såkalte solvakter.
 
Det betyr at uteserveringen er stengt når det regner, og de ansatte får da beskjed om å bli hjemme uten lønn.
 
Sliter
Oslo servitørforening skal få mellom 10 og 15 henvendelser årlig fra Lekter'n-ansatte, som blant annet sliter med å få utbetalt overtid og feriepenger.
 
I tillegg til at de ansatte har vanskeligheter med å få utbetalt overtidskompensasjon, står de i fare for å bli trukket i lønn hvis en kunde skulle finne på å stikke av fra regningen.
 
Vil fortsette
Administrerende direktør på Lekter'n sier til Dagsavisen at de ansatte får lav timelønn for at stedet skal overleve, og han mener det er uproblematisk med solvakter fordi de ansatte "får jobbe et annet sted i mellomtiden" hvis det skulle regne i flere uker i strekk.
 
Lekter'n vil dermed fortsette praksisen slik den er i dag.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til svenskekystens stolthet Signum, til Georgia, Moldova og Cognac og finn ut hvorfor Mont d'Or er osten som smelter Norge - blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En slik vri på laksemiddagen får tennene til å løpe i vann
Dagens rett

En slik vri på laksemiddagen får tennene til å løpe i vann

Laks med pepperrotkrem og agurksalat er perfekt som forrett eller hovedrett - både helg og hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er tsjekkernes svar på en gin tonic - du vil garantert like den
Ukens drink

Dette er tsjekkernes svar på en gin tonic - du vil garantert like den

Friske enkle drinker er alltid velkomne - også som en start på kvelden. Denne får drahjelp av en krydderlikør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til svenskekystens stolthet Signum, til Georgia, Moldova og Cognac og finn ut hvorfor Mont d'Or er osten som smelter Norge - blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En slik vri på laksemiddagen får tennene til å løpe i vann
Dagens rett

En slik vri på laksemiddagen får tennene til å løpe i vann

Laks med pepperrotkrem og agurksalat er perfekt som forrett eller hovedrett - både helg og hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her