Mat
Matministeren kastet ut fra restaurant

Matministeren kastet ut fra restaurant

Da Trygve Slagsvold Vedum stakk innom i Mathallen, kokte det over for restaurantkonge Jan Vardøen.
08 November 2012 - 00:00

– Det er ikke så langt fra sannheten, bekrefter Jan Vardøen overfor Nationen.

Opptrinnet i Mathallen i Oslo skjedde i forbindelse med Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedums offisielle åpning av Mathallen på Grünerløkka i Oslo 12. oktober.

LES OGSÅ: Mathallen i Oslo endelig åpen

Den fant sted like etter regjeringens endringer i tollvernet for flere osteslag, og det førte til en nokså laber stemning da Vedum under omvising kom til Jan Vardøens restaurant. Det skal ha utviklet seg til en diskusjon mellom Vedum og Vardøen som endte med at sistnevnte utviste statsråden fra restauranten.

– Det var hyggelig å treffe ham, men jeg skjønte raskt at han har et noe annet syn enn meg i spørsmålet om vi skal ha norsk landbruk eller ikke, sier Vedum til avisa.

Vedum sier Vardøen benyttet «litt sterkere ord enn vanlig», og at han til slutt «valgte å gå».

– Jeg forstod ikke hvorfor Vedum var på Mathallen. Mathallen er et sted hvor norske småbrukere kan distribuere varene sine, et vannskille i norsk matkultur, og så begynner Senterpartiet med bakstreverske tiltak?
Partiet er motstandere av nisjeproduksjon, og de smykker seg bare med det når det passer, sier Vardøen.

Han importerer ost, men sier det ikke handler om at han setter ost fra utlandet høyere enn norsk ost.

– Jeg ønsker mangfold og flere norske oster, men Sps tiltak er et skritt tilbake. Partiet kan ikke lovfeste hvilke oster folk skal spise. Det er direkte udemokratisk. Sp er ikke et parti, men en gjeng lobbyister for storkapitalen, sier Vardøen.

LES OGSÅ: Tollhopp på 372 kroner kiloen

– Det er tull. Vardøen må gjerne bli med ut i distriktet og se hva norsk landbruk er. Storkapital er ikke noe som preger norsk matproduksjon. Storkapitalen finner du mer av i noen kilometers omkrets fra Vardøens restauranter, sier Vedum.
Han mener politikken legger til rette for valgfrihet og mangfold med basis i norske råvarer

– I tillegg er utenlandsk spesialost sikret med unntak i tollendringene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her