Tollhopp på 372 kroner pr kilo

Tollhopp på 372 kroner pr kilo

Engelsk cheddar får monsterhopp i toll med de nye reglene.
10 Oktober 2012 - 12:28

Osteimportøren Matcompaniet i Stavanger vurderer å kutte flere oster etter omleggingen av tollreglene. Overfor Stavanger Aftenblad bringer daglig leder Egil Ween følgende eksempel.

– Cheddarosten Montgomery’s Artisan har i dag en toll på 27 kroner kiloet. Med de nye reglene vil tollen være på nærmere 400 kroner. Det innebærer en eksklusjon fra markedet, sier Ween, som leverer ost til en rekke butikker og restauranter i hele Norge.

I statsbudsjettet innfører Regjeringen den største tollendringen på landbruksprodukter siden 1995. Harde oster som konkurrerer med Jarlsberg og Norvegia vil få en toll på 277 prosent av importverdi i stedet for dagens 27 kroner pr. kilo.

Oster som cheddar, emmenthaler og gauda vil dermed gå kraftig opp i pris, hvis ikke importørene setter dem på tollfrikvoten. Denne kvoten er økt fra 4500 til 7200 tonn. Osteimporten til Norge var i 2011 på rundt 11.000 tonn, rundt 10 prosent av osteomsetningen i Norge.

Unntak

14 oster er satt på en unntaksliste som beholder dagens kronetoll. Det er Appenzeller, Beaufort, Comté, Gamle Ole, Grana Padano, Gruyère, Le Vieux Panè, Morbier, Munster, Parmiggiano Reggiano, Queso Manchego, Pecorino, Saint Albray og Västerbotten.

Egil Ween har imidlertid ikke mye til overs unntakslisten.

– Den må ha vært laget i siste liten, og virker svært lite gjennomtenkt. Et eksempel er osten Gamle Ole, en Arla-ost som knapt noen har hørt om. Listen virker å bære preg av manglende kunnskap blant dem som satte den opp, sier Ween.

Han er sikker på at EU ikke vil se blidt på de nye tollreglene, og Vinmonopolets regler som et forbilde også for ostebransjen.

– Målet er jo at billig vin ikke skal være så veldig billig. Samtidig blir ikke dyrere kvalitetsvin så hardt straffet som de dyrere ostene nå blir, sier Ween til Stavanger Aftenblad.

Endres uansett

Coop Norge frykter imidlertid ikke endringer i ostesortimentet.

– Når regjeringen kommer med nye tiltak innen mat- og drikkesektoren, og de ikke er konkurransevridende, må vi ta dem til etterretning. Sortimentet endres fra halvår til halvår i våre butikker uansett. Det som ikke selger, forsvinner ut av hyllene. Vi ser ikke den store effekten av tollendringene på kort sikt, og får se på hvordan de vil virke på lang sikt, sier informasjonssjef Bjørn Kløvstad i Coop Norge til avisa.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her