Tollhopp på 372 kroner pr kilo

Tollhopp på 372 kroner pr kilo

Engelsk cheddar får monsterhopp i toll med de nye reglene.
10 Oktober 2012 - 12:28

Osteimportøren Matcompaniet i Stavanger vurderer å kutte flere oster etter omleggingen av tollreglene. Overfor Stavanger Aftenblad bringer daglig leder Egil Ween følgende eksempel.

– Cheddarosten Montgomery’s Artisan har i dag en toll på 27 kroner kiloet. Med de nye reglene vil tollen være på nærmere 400 kroner. Det innebærer en eksklusjon fra markedet, sier Ween, som leverer ost til en rekke butikker og restauranter i hele Norge.

I statsbudsjettet innfører Regjeringen den største tollendringen på landbruksprodukter siden 1995. Harde oster som konkurrerer med Jarlsberg og Norvegia vil få en toll på 277 prosent av importverdi i stedet for dagens 27 kroner pr. kilo.

Oster som cheddar, emmenthaler og gauda vil dermed gå kraftig opp i pris, hvis ikke importørene setter dem på tollfrikvoten. Denne kvoten er økt fra 4500 til 7200 tonn. Osteimporten til Norge var i 2011 på rundt 11.000 tonn, rundt 10 prosent av osteomsetningen i Norge.

Unntak

14 oster er satt på en unntaksliste som beholder dagens kronetoll. Det er Appenzeller, Beaufort, Comté, Gamle Ole, Grana Padano, Gruyère, Le Vieux Panè, Morbier, Munster, Parmiggiano Reggiano, Queso Manchego, Pecorino, Saint Albray og Västerbotten.

Egil Ween har imidlertid ikke mye til overs unntakslisten.

– Den må ha vært laget i siste liten, og virker svært lite gjennomtenkt. Et eksempel er osten Gamle Ole, en Arla-ost som knapt noen har hørt om. Listen virker å bære preg av manglende kunnskap blant dem som satte den opp, sier Ween.

Han er sikker på at EU ikke vil se blidt på de nye tollreglene, og Vinmonopolets regler som et forbilde også for ostebransjen.

– Målet er jo at billig vin ikke skal være så veldig billig. Samtidig blir ikke dyrere kvalitetsvin så hardt straffet som de dyrere ostene nå blir, sier Ween til Stavanger Aftenblad.

Endres uansett

Coop Norge frykter imidlertid ikke endringer i ostesortimentet.

– Når regjeringen kommer med nye tiltak innen mat- og drikkesektoren, og de ikke er konkurransevridende, må vi ta dem til etterretning. Sortimentet endres fra halvår til halvår i våre butikker uansett. Det som ikke selger, forsvinner ut av hyllene. Vi ser ikke den store effekten av tollendringene på kort sikt, og får se på hvordan de vil virke på lang sikt, sier informasjonssjef Bjørn Kløvstad i Coop Norge til avisa.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her