Bypåske? Ta en fascinerende reise tilbake til middelalderens kjøkken
Foto: (Historisk Museum)

Bypåske? Ta en fascinerende reise tilbake til middelalderens kjøkken

Historisk Museum i Oslo har en liten, men veldig interessant utstilling om da byens matkultur ble påvirket utenfra.
11 April 2025 - 11:59

Mange tenker nok at alt vi har i skuffer og skap av ikke-norske ingredienser «alltid» har vært her, mens andre mener mye av det eksotiske kom med innvandringen på 1970-tallet. Begge deler er riktig.

For selv om norske butikker var urkjedelige før den siste bølgen av nye matimpulser kom for 50 år siden, var det i middelalderen at den store matrevolusjonen kom.

Det siste er sågar viet en egen liten avdeling på Historisk Museum i Oslo som alle matinteresserte bør avlegge et besøk. Og dette museet er åpent hele påsken (bortsett fra mandagene som det alltid er stengt).

9788243014886_1_3.jpg [271.15 KB]Får du ikke muligheten, er det ingen grunn til fortvilelse, for utstillingen er basert dels på en bok som kom ut i 2023. Middelalderens kjøkken er signert Marianne Vedeler, som er professor i arkeologi ved Kunsthistorisk Museum i Oslo. Hun er dessuten veldig interessert i mat, og boken inneholder mange også overraskende oppskrifter som er inspirert av det hun har funnet gjennom sin forskning. Som pastaklubber med kylling (eller opprinnelig hønsekjøtt). I boka er også originalen sitert – på originalspråket som kan være litt utfordrende for den som sov i timen da gammelnorsk var pensum. Noen oppskrifter har uvanlige navn som Rødløksaus til menn på farten, og andre er som om de skulle komme fra et moderne kjøkken.

Middelalderens kjøkken – nye smaker kommer til byen - Historisk museum

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget
Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget

Breiflabb er kongen av fiskedisken. Derfor må den få lov å skinne på tallerkenen. Med dette tilbehøret gjør den det til gangs.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget
Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget

Breiflabb er kongen av fiskedisken. Derfor må den få lov å skinne på tallerkenen. Med dette tilbehøret gjør den det til gangs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer du biffen i paien
Dagens rett

I dag serverer du biffen i paien

Lag deg en biffpai som dagens middag. Vi lover deg at dette er ferdiglaget i løpet av en time. Enda raskere om du bruker ferdig paideig fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her