Bypåske? Ta en fascinerende reise tilbake til middelalderens kjøkken
Foto: (Historisk Museum)

Bypåske? Ta en fascinerende reise tilbake til middelalderens kjøkken

Historisk Museum i Oslo har en liten, men veldig interessant utstilling om da byens matkultur ble påvirket utenfra.
11 April 2025 - 11:59

Mange tenker nok at alt vi har i skuffer og skap av ikke-norske ingredienser «alltid» har vært her, mens andre mener mye av det eksotiske kom med innvandringen på 1970-tallet. Begge deler er riktig.

For selv om norske butikker var urkjedelige før den siste bølgen av nye matimpulser kom for 50 år siden, var det i middelalderen at den store matrevolusjonen kom.

Det siste er sågar viet en egen liten avdeling på Historisk Museum i Oslo som alle matinteresserte bør avlegge et besøk. Og dette museet er åpent hele påsken (bortsett fra mandagene som det alltid er stengt).

9788243014886_1_3.jpg [271.15 KB]Får du ikke muligheten, er det ingen grunn til fortvilelse, for utstillingen er basert dels på en bok som kom ut i 2023. Middelalderens kjøkken er signert Marianne Vedeler, som er professor i arkeologi ved Kunsthistorisk Museum i Oslo. Hun er dessuten veldig interessert i mat, og boken inneholder mange også overraskende oppskrifter som er inspirert av det hun har funnet gjennom sin forskning. Som pastaklubber med kylling (eller opprinnelig hønsekjøtt). I boka er også originalen sitert – på originalspråket som kan være litt utfordrende for den som sov i timen da gammelnorsk var pensum. Noen oppskrifter har uvanlige navn som Rødløksaus til menn på farten, og andre er som om de skulle komme fra et moderne kjøkken.

Middelalderens kjøkken – nye smaker kommer til byen - Historisk museum

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her