Drikke
Nå er også tequilaen blitt økologisk

Nå er også tequilaen blitt økologisk

Økologisk er in, også innen tequilaproduksjon. Dulce Vida er en av de økologiske tequilaprodusentene som har gjort seg bemerket de siste årene.
08 Juli 2016 - 11:05

- Å produsere økologisk tequila er en omfattende prosess, sier Sinhué Ramírez i Dulce Vida Organic Tequila. - Spesielt fordi agaveplanten som den lages av, har lang modningstid.

Den økologiske etiketten gir imidlertid drikken en økt markedsverdi. Derfor vender stadig flere produsenter oppmerksomheten mot denne trenden.

Dulce Vida begynte å selge produktene sine i 2009. Den produseres i likhet med de fleste andre tequiladrikker i den meksikanske delstaten Jalisco.

- Vi er blitt tatt godt imot, medgir Ramírez, og viser til at drikken deres er blant verdens mest premierte tequilaer.

All produksjon eksporteres riktignok, hovedsakelig til USA og noe til Europa, deriblant Norge.

Holder 50 prosent

Dulce Vida selges i de tre typiske tequilavarianter; blanco, reposado og añejo. Blanco, det vil si den hvite tequilaen, er den som selger mest.            

 

- Den står for halvparten av salget vårt, forteller Ramírez. - Det er denne som representerer den autentiske tequilasmaken, og den egner seg meget godt til cocktails.

De to andre variantene er lagret på eikefat som har vært brukt til bourbon, i henholdsvis elleve og 24 måneder. Det finnes også en ekstra modnet versjon.

Dulce Vida er en sterk tequila. Den er 100 Proof, altså 50 prosent, i motsetning til de fleste tequilamerker som holder 40 prosent. Den justeres ikke med vann etter lagringen og før flasketapping.

- Tequilaen vår er ren og uten noen former for tilsetningsstoffer, presiserer Ramírez.

Den er den eneste 100 Proof-tequilaen i verden med den økologiske USDA-godkjenningen.

Ideene til grunnleggeren, nordamerikanske Richard Sorenson, var nettopp å lage tequila slik tequila bør være.

I motsetning til mezcal som kan fremstilles av ulike agavetyper, så kan man utelukkende bruke den blå agaven, Tequilana Weber, til tequila. Dulce Vida er laget av 100 prosent blå agave, hvilket klassifiserer den i premium-kategorien.

Den andre tequila-kategorien består av blandingsprodukter som inneholder andre råvarer som for eksempel sukkerrør og mais. For at den skal kunne kalles tequila, må riktignok minst 51 prosent av råvarene være agave.

Egen agaveplantasje

All agaven som benyttes i produksjonen av Dulce Vida tequila har de produsert selv på agaveplantasjen deres som befinner seg i landsbyen San Ignacio Cerro Gordo i Jalisco.

- Råvarer av kvalitet er essensielt for et bra sluttresultat, og vi holder både her som i resten av prosessen et nøye oppsyn, understreker Ramírez.

Utgangspunktet for den økologiske tequilaen er at agavene er helt fri for kjemikalier.

- Vi bruker derfor ingen sprøyte- eller insektsdrepende midler, fortsetter representanten for tequilaprodusenten. - Agaveavfall senere i prosessen lager vi kompost av som vi gjødsler plantasjene med.

Vanligvis tar det rundt åtte år før den blå agaven har en ideell modning og et optimalt sukkerinnhold.

Etter at plantene høstes, trykkokes kjernene i autoklaver i 20 timer. Deretter males de kokte kjernene før de settes til gjæring.

- Her bruker vi økologisk gjær, fremhever Ramírez.

Gjæringsprosessen foregår i vanlig lufttemperatur og fremskyndes ikke av varmeovner. De gjennomfører såkalt malolaktisk gjæring som er vanlig for viner, men ikke innen tequilaproduksjonen.

- Denne tar lengre tid, men vi legger vekt på at gjæringen skal ta den tiden den trenger for slik å oppnå et alkoholprodukt av høyere kvalitet, sier den økologiske tequilaens representant.

Siste fase er destilleringen som gjøres minst to ganger, og det er avfallet etter denne som de lager kompost av.

Personlig touch

- Foruten å lage et rent produkt, er vi opptatte av å ha en bærekraftig og miljøvennlig produksjon, poengterer Ramírez.

Sammen med kvaliteten mener han dette har vært et pluss som har bidratt til at de i forhold til sin korte tid på markedet, har vokst relativt fort. Med en årlig produksjon på 40.000 liter er Dulce Vida imidlertid liten i forhold til de store tequilaprodusentene som Jose Cuervo og Sauza.

 

- Men det er heller ikke målet vårt, medgir representanten. - Spesielt fordi vi ønsker en menneskelig nærhet i hele prosessen.

Han forteller at det er en del av filosofien deres at menneskene er involvert i og kontrollerer alle prosesser. Når tequilaen helles på flaskene, sjekkes hver og en av dem for urenheter, korkene settes på for hånd og det samme gjør merkingen av produksjonsnummeret.

- Etikettene er for øvrig også håndlagete hvilket understreker profilen vår, påpeker Ramírez.

De har også et prosjekt hvor kunder kan gjøre personlige bestillinger.

- Da merkes fatet hvor tequilaen lagres med navnet deres, forklarer han.

Men spesielt stolte er Dulce Vida over å gå i bresjen for tequilaens økologiske trend.

- Den er en del av samtiden, forteller han. - Folk er mer opptatt av miljø og helse, og dette må vi føye oss etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne vinen får druer fra to av Santa Barbaras mest ettertraktede vinmarker
+
Godbiter i pollisten

Denne vinen får druer fra to av Santa Barbaras mest ettertraktede vinmarker

Dessuten er den billigere i Norge enn om du hadde kjøpt den rett fra vingården.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en spennende rett med årets lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med årets lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne vinen kan gjøre cabernet franc trendy igjen
+
Ukens vin

Denne vinen kan gjøre cabernet franc trendy igjen

Cabernet franc er en av de mest underkjente og misforståtte druesortene som er spesielt interessant fra Chinon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne vinen får druer fra to av Santa Barbaras mest ettertraktede vinmarker
+
Godbiter i pollisten

Denne vinen får druer fra to av Santa Barbaras mest ettertraktede vinmarker

Dessuten er den billigere i Norge enn om du hadde kjøpt den rett fra vingården.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022

Forsiden akkurat nå - 3

Tjuvstart helgen med snacks og bobler på Bettola torsdag 13. oktober
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Tjuvstart helgen med snacks og bobler på Bettola torsdag 13. oktober

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig anti pasti fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum
Klubb

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum

Som abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb får du nå rabatter på italienske delikatesser, alt du trenger av utstyr til vinhobbyen din, og vinreiser til Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinkurs: Lær om champagne

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en spennende rett med årets lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med årets lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her