Mat
Nå kan du fråtse i lokalprodusert mat

Nå kan du fråtse i lokalprodusert mat

Fraats.com er et helt nytt nettsted som samler produsenter av lokalmat. Slik blir det lett å få tak i godsakene uavhengig av hvor du bor.
Redaksjonen
19 Mars 2015 - 06:00

Dermed blir det enklere for alle som er på jakt etter småskalaprodukter. Fram til nå har Bondens Marked i tillegg til de mer velassorterte dagligvarebutikkene vært utveien i jakten på godsakene for den som ikke «kjenner noen».

Fjerner mellomleddene

Bak fraats.com står en gjeng matglade studenter som selv har kjent på kroppen hvor tungvint det er å få tak i småskalamat.

- Vi ville kjøpe mat direkte fra lokale bønder, men fant ut at det var lettere sagt enn gjort. Informasjonen om hva man kunne kjøpe og hvor mye det kostet var mangelfull og spredt, og prosessen var tungvinn. Vi bestemte oss for å gjøre noe med det, sier Dag Holten, gründer og daglig leder i Fraats som han lanserte sammen med Jonathan Nielssen og Yngve Høiseth.

De tre gründerne er tilknyttet Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås og kjenner matproduksjon fra en annen side enn mange andre.

Forretningsideen til nettstedet fraats.com er å gjøre det enkelt å kjøpe mat og drikke direkte fra norske småskalaprodusenter. Ekte mat fra folk som bryr seg, er selskapets slagord.

– Fraats fjerner mellomleddene, og med det terskelen for å nå ut i markedet for små produsenter, sier Jonathan Nielssen, markedsansvarlig i selskapet.

Nettbasert kjøpesenter

Nettstedet er organisert som et «kjøpesenter» hvor produsentene har sin butikk.

– Jeg tror dette kan skaffe meg et større marked fra hele landet og at flere produsenter som deltar jo flere muligheter kan vi få for salg, sier Knut Garshol fra Klippfisk av Skrei som nylig har åpnet butikk på fraats.com.

Foreløpig er produktutvalget begrenset, men ifølge gründerne er det mye på gang.

– Vi regner med at antall produsenter og produkter på siden vil mangedobles i løpet av de kommende månedene etterhvert som at folk og produsenter blir gjort oppmerksomme på at denne løsningen finnes, sier Jonathan Nielssen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her