Mat
Nå kan du fråtse i lokalprodusert mat

Nå kan du fråtse i lokalprodusert mat

Fraats.com er et helt nytt nettsted som samler produsenter av lokalmat. Slik blir det lett å få tak i godsakene uavhengig av hvor du bor.
Redaksjonen
19 Mars 2015 - 06:00

Dermed blir det enklere for alle som er på jakt etter småskalaprodukter. Fram til nå har Bondens Marked i tillegg til de mer velassorterte dagligvarebutikkene vært utveien i jakten på godsakene for den som ikke «kjenner noen».

Fjerner mellomleddene

Bak fraats.com står en gjeng matglade studenter som selv har kjent på kroppen hvor tungvint det er å få tak i småskalamat.

- Vi ville kjøpe mat direkte fra lokale bønder, men fant ut at det var lettere sagt enn gjort. Informasjonen om hva man kunne kjøpe og hvor mye det kostet var mangelfull og spredt, og prosessen var tungvinn. Vi bestemte oss for å gjøre noe med det, sier Dag Holten, gründer og daglig leder i Fraats som han lanserte sammen med Jonathan Nielssen og Yngve Høiseth.

De tre gründerne er tilknyttet Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås og kjenner matproduksjon fra en annen side enn mange andre.

Forretningsideen til nettstedet fraats.com er å gjøre det enkelt å kjøpe mat og drikke direkte fra norske småskalaprodusenter. Ekte mat fra folk som bryr seg, er selskapets slagord.

– Fraats fjerner mellomleddene, og med det terskelen for å nå ut i markedet for små produsenter, sier Jonathan Nielssen, markedsansvarlig i selskapet.

Nettbasert kjøpesenter

Nettstedet er organisert som et «kjøpesenter» hvor produsentene har sin butikk.

– Jeg tror dette kan skaffe meg et større marked fra hele landet og at flere produsenter som deltar jo flere muligheter kan vi få for salg, sier Knut Garshol fra Klippfisk av Skrei som nylig har åpnet butikk på fraats.com.

Foreløpig er produktutvalget begrenset, men ifølge gründerne er det mye på gang.

– Vi regner med at antall produsenter og produkter på siden vil mangedobles i løpet av de kommende månedene etterhvert som at folk og produsenter blir gjort oppmerksomme på at denne løsningen finnes, sier Jonathan Nielssen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her