Kortreist
Nå kan du hente det ypperste fra norsk jordbruk i en kjøleboks på Økern

Nå kan du hente det ypperste fra norsk jordbruk i en kjøleboks på Økern

Dette er bare starten for snart er dagensmat.no klar med kjølekontainere på Fornebu og Oslo sentrum, og etter hvert også andre byer, og med matvarer du ikke får tak i andre steder.
Aase E. Jacobsen
11 Juni 2020 - 09:52

Korona betød en stor omveltning for Dagensmat.no – den digitale plattformen hvor norske bønder og småskalaprodusenter møter restauranter. Om enn på en annen måte enn for mange andre. For ikke bare hadde selskapet fått ny kapital en uke før restaurantene stengte, de fikk også den geniale ideen å åpne opp for salg til privatkunder.

- Produsentene hadde jo tonnevis med varer på lager som vi sammen måtte finne avsetning for. Og siden vi er flinke med å finne kjappe løsninger, hadde vi i løpet av et par dager tilpasset vår digitale plattform for salg til privatmarkedet, forteller daglig leder Maximo Graesse i Dagens AS.

Teamet bak dagensmat.no og leverandører. Maximo Graesse nr 2 fra høyre.

Handlingskraften og endringsevnen belyses ved at utvikleren fikset den nye løsningen om natten mens han var innkalt til heimevernstjeneste på Gardermoen.

Det ble derfor ingen stopp i leveransene fra produsentene selv om restaurantkundene var blitt borte på et øyeblikk, og det kanskje på det verst tenkelige tidspunktet av året.

- Dermed tredoblet produsentene salget, og de har aldri solgt så mye, stråler Maximo som selv har bakgrunn både som kjøkkensjef i alt fra Berlin og Italia til Bardufoss, og fra startups. 

Magnus Thorvik fra Indre Oslo Matforedling fordeler bestillingene i kundenes poser. Foto: 

Løsningen går ut på at kundene – som nå også omfatter flere og flere restauranter – bestiller og betaler via nettsidene, for selvbetjent henting fra en kjølekontainer, på et fastsatt tidspunkt.

Tenk leie av fryseboks (vanlig fram til 70-tallet) hvor du låste deg inn med nøkkel, nå er hele prosessen digitalisert. Og koordineringsjobben er løst gjennom teknologi slik at produsentene til enhver tid vet hva, hvor mye og når de skal levere og i hvilken «boks».

- Det startet med utlevering fra en kontainer på Økern hver torsdag, og vi åpner snart på Fornebu samtidig som vi leter etter et sted i Oslo sentrum, forteller Maximo. Målet er fire hentepunkter i Oslo og etter hvert også andre steder i landet.

Meieriprodukter av upasteurisert melk er ekstra populært.

I slutten av mai har 2000 privatkunder registrert seg og Maximo og teamet ser veldig mange synergier framover, også utenfor landets grenser.

- Før korona fikk vi en avtale med en restaurantgruppe i København og vi ser helt klart et internasjonalt potensial, forteller han.

Maximo er ikke redd for at privatmarkedet skal forsyne seg av det som er forbeholdt restaurantene. – Mens en kjøkkensjef må holde seg til en kalkyle, virker det som om det ikke er samme budsjettbegrensinger i privatmarkedet. Vi opplever en veldig stor betalingsvilje blant privatkunder som vil støtte bærekraftig matproduksjon som tar vare av dyrene, jorda og biologisk mangfold, påpeker han.

Dagensmat.no plasserer seg strategisk inn i markedet, midt mellom REKO-ringen og Maschmanns matmarked. «Moderne og bevisste forbrukere etterspør lokalmat og transparente verdikjeder, og ønsker i økende grad å handle verdibasert», heter det i prospektet. Altså eksklusivitet med en viss porsjon idealisme.

Finn Dale Iversen fra Bergsmyrene Gård er kjøkkensjefenes favorittleverandør av grønnsaker, og ikke uventet en populær produsent på dagensmat.no. Foto: 

- Selv om ideen kan virke lik, når vi ut til en annen målgruppe enn REKO-ringen. Mange produkter finnes ikke i salg andre steder. Vi selger eksempelvis utrolig mye meieriprodukter, særlig upasteuriserte, forteller Maximo.

Totalt har dagensmat.no hatt inne ca 1500 produkter, tilbudet oppdateres ukentlig og mange av dem er sesongvarer, som aldri ville nådd en butikk.

Siden produsentene selv sørger for å levere produktene i tide og i riktig «boks», gir dette en stor effektivitetsgevinst sammenlignet med andre digitale matbutikkløsninger. Påslagene er derfor små også i forhold til de velassorterte butikkjedene og matmarkedene.

Ferskere blir det ikke.

Dagensmat.no er derfor med på å revolusjonere norsk matdistribusjon, samtidig som bøndene har fått en ny og kostnadseffektiv kanal.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her