Nå melder også Piemonte seg i pinot noir-toppen

Nå melder også Piemonte seg i pinot noir-toppen

Denne produsenten lager ikke bare en lekker pinot noir, eller pinot nero som det heter på disse kanter, men også nebbiolo og barbera med særpreg.
Aase E. Jacobsen
21 Februar 2018 - 13:45

Segni di Langa Pinot Nero 2016 er en herlig versjon av denne druen. Usedvanlig sjarmerende med parfymert kirsebærfrukt, fin syre og godt med skallpreg som gir god fasthet. En super matvin til så vel kalv som lam eller det meste av smaksrike vegetarretter.

Den er en av de aller beste italienske pinot-er jeg har smakt

Så er den laget av en produsent som har som mål å gjøre ting på sin måte. Gian Luca Colombo startet Segni di Langa – fingeravtrykk fra Langhe – i 2011 og ble allerede i 2014 kåret til Winemaker of the Year blant italienske vinmakere under 35 år (Gambelli Award). Sammen med kona Allessandra driver han vingård og agriturismo – altså et enklere hotell- og restaurantalternativ som er blitt så vanlig blant vinbønder i Italia. Flere ben å stå på, er hva det handler om.

Når det kommer til vinene står de altså støtt. Fingeravtrykket hans – også det er gjort for hånd - finnes på alle etikettene som en garanti for at vinene er laget på en mest naturlig måte, uten for mange inngrep. De er verken klaret eller filtrerte og vil derfor gi bunnfall over tid. Men det gjør også at du får mest mulig av den opprinnelige smaken fra druene og vokststedet helt ut i glasset.

Gian Luca Colombo lager ikke bare god vin, han har også gjort seg bemerket i vitenskapelige sammenhenger som forsker innen ønologiske temaer.

I Langhe er imidlertid pinot noir en fremmed fugl, for her er det barbera og nebbiolo som gjelder. Barbera d'Alba Superiore 2016 er seriøs og fast med god og intens mørk bærfrukt, god saftighet og med lett bitterpreg fra skallene, noe som ofte kjennetegner viner som med lav svovling, men den (som tidligere het Greta) er likevel ikke en naturvin i denne årgangen.   

Nu kan bli en sommerfaviritt, men du må vente til mai.

Men nebbioloene overskygger likevel «arbeidshesten» barbera. Superkul er Segni di Langa Nu 2016 som selges litersflaske, men som er utsolgt for tiden og som ikke kommer inn igjen før i mai. Perfekt timing for utefestsesongen.

I mellomtiden kan storebror Segni di Langa Nebbiolo d'Alba 2015 nytes med stort velbehag. Den er en litt annerledes nebbiolo med mørkere frukt og veldig god konsentrasjon. Så er 2015 et år som preges nettopp av høy modning og konsentrasjon. En vin som tåler minst 8 år i kjelleren. Den er i øyeblikket i tilleggsutvalget, og som derfor ikke kan bestilles gjennom vår løsning (derfor er den merket med utsolgt), men er tilgjengelig gjennom henvendelse til polets kundeservice. Fra 2. mars er den imidlertid på plass i bestillingsutvalget.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing
Dagens rett

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing

Denne oppskriften på jianbing er veldig enkel og er bare med grønnsaker. Disse pannekakene kan derfor med fordel serveres til suppe.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du fest midt i uka - det er jordskokkene som skal ha æren
Dagens rett

Slik skaper du fest midt i uka - det er jordskokkene som skal ha æren

En virkelig smakfull og delikat suppe er midtpunktet på middagsbordet i dag. Med eller uten spekeskinke som tilbehør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her