NÄ melder ogsÄ Piemonte seg i pinot noir-toppen

NÄ melder ogsÄ Piemonte seg i pinot noir-toppen

Denne produsenten lager ikke bare en lekker pinot noir, eller pinot nero som det heter pÄ disse kanter, men ogsÄ nebbiolo og barbera med sÊrpreg.
Aase E. Jacobsen
21 Februar 2018 - 14:45

Segni di Langa Pinot Nero 2016 er en herlig versjon av denne druen. Usedvanlig sjarmerende med parfymert kirsebÊrfrukt, fin syre og godt med skallpreg som gir god fasthet. En super matvin til sÄ vel kalv som lam eller det meste av smaksrike vegetarretter.

Den er en av de aller beste italienske pinot-er jeg har smakt

SĂ„ er den laget av en produsent som har som mĂ„l Ă„ gjĂžre ting pĂ„ sin mĂ„te. Gian Luca Colombo startet Segni di Langa – fingeravtrykk fra Langhe – i 2011 og ble allerede i 2014 kĂ„ret til Winemaker of the Year blant italienske vinmakere under 35 Ă„r (Gambelli Award). Sammen med kona Allessandra driver han vingĂ„rd og agriturismo – altsĂ„ et enklere hotell- og restaurantalternativ som er blitt sĂ„ vanlig blant vinbĂžnder i Italia. Flere ben Ă„ stĂ„ pĂ„, er hva det handler om.

NĂ„r det kommer til vinene stĂ„r de altsĂ„ stĂžtt. Fingeravtrykket hans – ogsĂ„ det er gjort for hĂ„nd - finnes pĂ„ alle etikettene som en garanti for at vinene er laget pĂ„ en mest naturlig mĂ„te, uten for mange inngrep. De er verken klaret eller filtrerte og vil derfor gi bunnfall over tid. Men det gjĂžr ogsĂ„ at du fĂ„r mest mulig av den opprinnelige smaken fra druene og vokststedet helt ut i glasset.

Gian Luca Colombo lager ikke bare god vin, han har ogsÄ gjort seg bemerket i vitenskapelige sammenhenger som forsker innen Þnologiske temaer.

I Langhe er imidlertid pinot noir en fremmed fugl, for her er det barbera og nebbiolo som gjelder. Barbera d'Alba Superiore 2016 er seriÞs og fast med god og intens mÞrk bÊrfrukt, god saftighet og med lett bitterpreg fra skallene, noe som ofte kjennetegner viner som med lav svovling, men den (som tidligere het Greta) er likevel ikke en naturvin i denne Ärgangen.   

Nu kan bli en sommerfaviritt, men du mÄ vente til mai.

Men nebbioloene overskygger likevel «arbeidshesten» barbera. Superkul er Segni di Langa Nu 2016 som selges litersflaske, men som er utsolgt for tiden og som ikke kommer inn igjen fÞr i mai. Perfekt timing for utefestsesongen.

I mellomtiden kan storebror Segni di Langa Nebbiolo d'Alba 2015 nytes med stort velbehag. Den er en litt annerledes nebbiolo med mÞrkere frukt og veldig god konsentrasjon. SÄ er 2015 et Är som preges nettopp av hÞy modning og konsentrasjon. En vin som tÄler minst 8 Är i kjelleren. Den er i Þyeblikket i tilleggsutvalget, og som derfor ikke kan bestilles gjennom vÄr lÞsning (derfor er den merket med utsolgt), men er tilgjengelig gjennom henvendelse til polets kundeservice. Fra 2. mars er den imidlertid pÄ plass i bestillingsutvalget.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sÞrg for Ä registrere deg for vÄre nyhetsbrev 

Du kan ogsÄ fÄ vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i smÄ porsjoner. Det gjelder ogsÄ for god vin. Siden denne spalten er veldig populÊr, kan de omtalte vinene bli utsolgt i lÞpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lÞnne seg Ä prÞve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men ogsÄ disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et Är til de kommer pÄ polet igjen, men da som ny Ärgang.  Den som venter pÄ noe godt....

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 Är lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulÊre hÞytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning pÄ egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Legg en saftig entrecote pÄ grillen
Dagens rett
EntrecĂŽte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote pÄ grillen

Vi tar sikte pÄ knallvÊr slik at du kan fyre opp grillen og prÞve deg pÄ denne supre oppskriften med entrecÎte. Regner og blÄser det, gÄr du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette klarer du ikke Ä stÄ imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke Ä stÄ imot

Kamskjell og reker pÄ stekt piggvar med friskkuttede grÞnnsaker og sjysaus er bare sÄ fristende - og ikke minst veldig enkelt Ä lykkes med. Det er bare Ä lÞpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike rÄvarer og flasker er det lett Ä holde lÞftet. Bare prÞv selv.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 Är lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulÊre hÞytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning pÄ egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Legg en saftig entrecote pÄ grillen
Dagens rett
EntrecĂŽte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote pÄ grillen

Vi tar sikte pÄ knallvÊr slik at du kan fyre opp grillen og prÞve deg pÄ denne supre oppskriften med entrecÎte. Regner og blÄser det, gÄr du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Unike sĂžrafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sĂžrafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hÄrene, for selv Robertson kan by pÄ gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

NÄr du ikke er helt klar for Ä ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

NÄr du ikke er helt klar for Ä ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er bÄde aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til Ä fÞlge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

Mariner kylling i chili sÄ lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehÞret
Dagens rett

Mariner kylling i chili sÄ lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehÞret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, sÄ en marinade er ofte en smaksbÊrende faktor. Men ikke nok, for tilbehÞret mÄ ogsÄ ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Dette klarer du ikke Ä stÄ imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke Ä stÄ imot

Kamskjell og reker pÄ stekt piggvar med friskkuttede grÞnnsaker og sjysaus er bare sÄ fristende - og ikke minst veldig enkelt Ä lykkes med. Det er bare Ä lÞpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her