Storeslem for Speilsalen og Trondheim
Foto: (Siri Frengen/Videomakeriet)

Storeslem for Speilsalen og Trondheim

Både vinner av NM for vinkelnere, Nikolai Haram Svorte, og beste unge kommende vinkelner, Filmom Fitsum, jobber til daglig på Speilsalen og Britannia Hotel i Trondheim.
23 Januar 2023 - 18:30

Det er Nikolai Haram Svortes første seier i NM for vinkelnere. Han gjorde seg bemerket allerede i 2019, da han som 21-årgang tok andreplassen i Junior Wine Award, som han vant året etter. For så å delta i NM i 2021 og 2022 hvor det ble henholdsvis tredje- og andreplass.

- Jeg er veldig takknemlig og stolt for å ha vunnet denne prestisjetunge tittelen. - Det er en stor ære å bli anerkjent av sine egne innen vinbransjen og jeg takker alle som har hjulpet meg på veien, forteller årets vinner Nikolai Haram Svorte. - Jeg vil fortsette å jobbe hardt for å gi mine gjester den beste opplevelsen og å formidle min kjærlighet til vinkunnskap på den beste måten jeg kan.

Fjorårets NM-vinner Sander Johnsson fra tostjerners restauranten Re-Naa i Stavanger måtte ta til takke med tredjeplassen, mens hans kollega Kristoffer Aga ble nummer to i år.

Norges dyktigste vinkelnere i år som i fjor: Sander Johnsson, Nikolai Haram Svorte og Kristoffer Aga. Foto: Siri Frengen/Videomakeriet

De tre er med andre ord fortsatt landets dyktigste vinkelnere.

Hoveddommer Heidi Iren Hansen MW forteller at det er høyt nivå på NM-deltakerne. Det betyr at det er tett både i teten og blant de beste semifinalistene som i år telte 18 kandidater.

I årets Junior Wine Award for bransjeansatte under 25 år, var det Speilsalen-kollega Filmom Fitsum som høstet flest poeng. Med Aron Grønås fra Re-Naa i Stavanger på andreplass og Magne Andreas Gaut fra Le Bistro i Trondheim på en flott tredjeplass – som i fjor – da for øvrig Filmom ble nummer to.

Det er litt mer løssluppen stemning blant de yngste: Aron Grønås (tv), Filmom Fitsum og Magne Andreas Gaut. Foto: Siri Frengen/Videomakeriet

Det er altså i Trondheim og Stavanger at det satses mest på vinkelnere om dagen. Men skåret i gleden er at det så å si bare er menn på kandidatlista, kun én kvinne, Karianne Fornes, også hun Britannia, blant de til sammen 21 kandidatene. Så her er det rom for forbedring.

I NM settes kandidatenes vinkunnskap grundig på prøve gjennom flere elementer både i innledende semifinale og hovedfinale.

Portvinstang er et sjeldsynt verktøy blant vinkelnere i dag. Foto: Taylor

NM-konkurransen foregår på engelsk og finalen består av flere elementer som varierer fra år til år. I 2023 startet det med dekantering av Borges portvin fra årgang 1982 med portvinstang.

Ingen av finalistene har hatt dette som element i en finale før, ifølge hoveddommer Heidi Iren Hansen MW. Under selve dekanteringen må finalistene forklare produksjonsteknikk til dommerne samt å nevne de 10 beste vintageårgangene gjennom de siste 50 år. Det endte i en nervepirrende øvelse hvor ingen av kandidatene greide å åpne portvinen med glødende tang, men løste allikevel oppgaven ved å åpne flasken med vanlig vinåpner.

Neste oppgave var å servere en halv flaske champagne til tre gjester og i tillegg anbefale vegansk mat til en kraftig rødvin. En overraskelse som alle finalistene løste med glans.  Siste oppgave var å blindsmake og beskrive fem drikkevarer presentert i sorte glass.

For Junior Wine Award er det ikke krav om å være utdannet vinkelner. Her testes grunnleggende vinkunnskaper og praktiske elementer, og er ment å gi et første innblikk inn i den konkurrerende vinkelnerverden. Noe som i tilfellet årets kandidater med NM-pallplass har vært nyttig.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt
Dagens rett

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt

Det er kanskje sjelden du plukker med deg flyndre fra fiskedisken. Det er det altså all grunn til å gjøre noe med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte
Dagens rett
Biffgryte med grønnsaker

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte

En lettlaget kjøttgryte som denne er perfekt søndagsmiddag når du har mest lyst til å tilbringe dagen utendørs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her