De øvrige tre nasjoner plasserte seg som følger: Lars Solum Jønsson, faglærer ved Stockholms Restauranthøgskola, som stilte for Norge, finske Christina Laitinen, innkjøpssjef ved Hotel Intercontinental i Helsinki, og Islands Hjørtør Thårleifsson som for øvrig er vinkelner ved Jans Mat & Vinhus i Stavanger. Alle kandidater gjennomførte først en teoretisk test med en rekke krevende spørsmål innen vinkunnskap, utformet av den internasjonale sommelierpresidenten, Guiseppe Vaccarini. -dernest fulgte en praktisk del hvor en fireretters meny skulle vinsettes. Og her gjelder det ikke bare å plukke riktige viner; aller viktigst er å begrunne valget godt samt skape en helhet rundt måltidet. Både valget av aperitiff og avec, så vel flytende som rykende, teller med. Blindsmaking er en viktig del av konkurransen. Til tross for at ingen denne gang traff midt i blinken, og de fleste forslagene var langt fra fasit rent geografisk, gir godt resonnement poeng. De fire vinene var: La Chatelleine 1994 Sancerre, J. Mellot; Cartridge & Browne Chardonnay 1996, California; Enzo Medcella Rosso Conero 1996, I Lavi, Marche, Italia; Los Vascos Cabernet Sauvignon 1996, Dom. Baron de Rothschild, Chile. Som et underholdende, men ikke avgjørende element, inneholdt konkurransen også champagnesabling. Det høres kanskje brutalt ut? Og det er det, men likevel svært effektfullt hvis det å imponere er målet. Det gjorde også Christina Laitinen som sablet for første gang. Mer elegant kan det ikke gjøres! Og her er fremgangsmåten: Bruk helst ordentlig champagne, for "leken" krever en flaske med skikkelig innvendig trykk. Skrell av folien/papiret. Ta av metallnettingen. Finn der hvor flasken er skjøtet. Legg den i den ene hånden i ca 45 graders vinkel. Rett sabelen (champagnesabel fås kjøpt blant annet hos Bokfinken i Oslo) med den indre siden mot flaskehalsens kant og slå. Hvis du er heldig, kappes på denne måten flaskehalsen rett av, uten søl av glassbiter, og champagnen kan serveres. Litt svinn må du imidlertid regne med! Førstepremien var en femdagers tur til vinprodusenten Torres i Penedes, Spania. Vi gratulerer Den Norske Vinkelnerforening med et flott tiltak og ser frem til neste konkurranse som trolig finner sted i et av de andre nordiske landene. Snart møtes verdens vinkelnere til felles dyst, nærmere bestemt den 7. juni i Wien. For Norge stiller Jens Beisland, Jans Mat & Vinhus, Stavanger.
Norden beste vinkelner fra Sverige
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.
Les hele sakenEvents
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
For i det siste har han tatt steget videre.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.
Les hele saken