Nordmenn kjøper vinhus i Piemonte

Skal løfte gammel nebbiolo-stolthet til gamle høyder.
27 April 2011 - 13:02

Langfredag kjøpte en gruppe nordmenn og italienere vinhuset Nervi i landsbyen Gattinara i det nordlige Piemonte.

Initiativtaker til kjøpet er vinentusiast Erling Astrup. Med seg på laget har han Luca de Marchi, Christopher Moestue, Bjørn Wicklund, Karl Skjelbred og Daniele Dinoia.

Nervi ble grunnlagt i 1906 og var frem til sekstitallet blant Italias mest anerkjente nebbioloprodusenter. Nå skal vinhuset Nervi, så vel som distriktet Gattinara, bringes tilbake til fordums storhet, sier kjøpergruppen i en pressemelding.

- Vi er glade og stolte av å ha fått muligheten til å overta Nervi. Vi ønsker å tilby klassiske og stedstypiske viner, og vil utfordre den noe syrlige, tanninske og rustikke stilen vi ofte finner i Gattinara. Våre vinmarker kan gi viner med eleganse og finesse, sier Christopher Moestue. Han vil importere resultatene av investeringen til Norge.

Vinmaker Luca de Marchi er kjent fra det toscanske vinhuset Isole e Olena. I cirka ti år har han drevet Proprietá Sperino i Gattinaras nabodistrikt, Lessona.

Christopher Moestue er importør av familien de Marchis viner til Norge gjennom sitt selskap Moestue Grape Selections. Han eier også vinmarker i Rhône og Burgund. Sammen går de nå løs på arbeidet med Azienda Vitivinicola Nervi.

Gattinara er fra gammelt av kjent som den fremste appellasjonen i nord-Piemonte, og nøt tidligere like stor anseelse som Barolo og Barbaresco. Nervi stod for en produksjon på 500 000 flasker i året. I etterkrigstiden mistet Gattinara arbeidskraft til industrien i nærliggende Milano og Torino, og vinmarker ble lagt brakk. Tildelingen av DOCG-status i 1990 markerte begynnelsen på en kvalitetsreform og bidro til et løft av distriktet Gattinara.

- I dag dyrker Nervi 24 hektar med nebbiolo. Nye Nervis filosofi er å sørge or at kvaliteten i kjerneproduktet Gattinara DOCG får høyeste prioritet.

- Gattinara DOCG, lanseres i september i årgang 2004. Vi har også store forventninger til Nervis fremste vinmark, Molsino. Dette er Gattinaras eldste og mest renommerte cru. I tillegg skal den noe forglemte og litt kjøligere vinmarken Valferana skal også trekkes frem i lyset igjen, sier Moestue.

Enkeltvinmarksvinene vil bli produsert i begrensede mengder, og cru-betegnelsen vil ifølge de nye eierne kun bli brukt brukes for viner av spesiell kvalitet.

- Vi vil imidlertid også satse på den enkleste vinen fra Nervi - Spanna, etter den lokale betegnelsen for nebbiolodruen - som en honnør til distriktets tradisjon og historie.

Til sammen forventes eierne en årlig produksjon på 120.000 flasker.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Noen ganger trenger vi en lett start på uka
Dagens rett

Noen ganger trenger vi en lett start på uka

Når du har dårlig tid, eller bare ikke har lyst til å bruke lang tid over komfyren er omeletter perfekte å lage. Prøv bare denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her