Nordmenn kjøper vinhus i Piemonte

Skal løfte gammel nebbiolo-stolthet til gamle høyder.
27 April 2011 - 13:02

Langfredag kjøpte en gruppe nordmenn og italienere vinhuset Nervi i landsbyen Gattinara i det nordlige Piemonte.

Initiativtaker til kjøpet er vinentusiast Erling Astrup. Med seg på laget har han Luca de Marchi, Christopher Moestue, Bjørn Wicklund, Karl Skjelbred og Daniele Dinoia.

Nervi ble grunnlagt i 1906 og var frem til sekstitallet blant Italias mest anerkjente nebbioloprodusenter. Nå skal vinhuset Nervi, så vel som distriktet Gattinara, bringes tilbake til fordums storhet, sier kjøpergruppen i en pressemelding.

- Vi er glade og stolte av å ha fått muligheten til å overta Nervi. Vi ønsker å tilby klassiske og stedstypiske viner, og vil utfordre den noe syrlige, tanninske og rustikke stilen vi ofte finner i Gattinara. Våre vinmarker kan gi viner med eleganse og finesse, sier Christopher Moestue. Han vil importere resultatene av investeringen til Norge.

Vinmaker Luca de Marchi er kjent fra det toscanske vinhuset Isole e Olena. I cirka ti år har han drevet Proprietá Sperino i Gattinaras nabodistrikt, Lessona.

Christopher Moestue er importør av familien de Marchis viner til Norge gjennom sitt selskap Moestue Grape Selections. Han eier også vinmarker i Rhône og Burgund. Sammen går de nå løs på arbeidet med Azienda Vitivinicola Nervi.

Gattinara er fra gammelt av kjent som den fremste appellasjonen i nord-Piemonte, og nøt tidligere like stor anseelse som Barolo og Barbaresco. Nervi stod for en produksjon på 500 000 flasker i året. I etterkrigstiden mistet Gattinara arbeidskraft til industrien i nærliggende Milano og Torino, og vinmarker ble lagt brakk. Tildelingen av DOCG-status i 1990 markerte begynnelsen på en kvalitetsreform og bidro til et løft av distriktet Gattinara.

- I dag dyrker Nervi 24 hektar med nebbiolo. Nye Nervis filosofi er å sørge or at kvaliteten i kjerneproduktet Gattinara DOCG får høyeste prioritet.

- Gattinara DOCG, lanseres i september i årgang 2004. Vi har også store forventninger til Nervis fremste vinmark, Molsino. Dette er Gattinaras eldste og mest renommerte cru. I tillegg skal den noe forglemte og litt kjøligere vinmarken Valferana skal også trekkes frem i lyset igjen, sier Moestue.

Enkeltvinmarksvinene vil bli produsert i begrensede mengder, og cru-betegnelsen vil ifølge de nye eierne kun bli brukt brukes for viner av spesiell kvalitet.

- Vi vil imidlertid også satse på den enkleste vinen fra Nervi - Spanna, etter den lokale betegnelsen for nebbiolodruen - som en honnør til distriktets tradisjon og historie.

Til sammen forventes eierne en årlig produksjon på 120.000 flasker.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick
Ukens drink

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick

Oppi all jordbær- og hylleblomstsødmen er det også ekstra dybde fra vellagret akevitt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en burger med smaken av Hellas
Dagens rett

Lag en burger med smaken av Hellas

Det er smaken av solfylte Hellas som vi savner når vi ikke er der, som er inspirasjonen for denne burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick
Ukens drink

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick

Oppi all jordbær- og hylleblomstsødmen er det også ekstra dybde fra vellagret akevitt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her