Norske jordbær allerede klare

Norske produsenter har klart å dyrke fram jordbær til 17. mai. Aldri før har vanlige norske jordbær vært modne så tidlig.
Redaksjonen
15 Mai 2006 - 10:16

Tidligere har bare importbær vært å få på denne tiden av året i Norge.
- Nordmenn vil gjerne ha norske jordbær. På 17. mai er patriotismen helt på topp, så det var et poeng for oss å få ferdig en ladning allerede så tidlig, sier jordbærprodusent Simen Myhrene fra Lier utenfor Drammen til nyhetsbyrået Newswire.

Han og tre kollegaer er i første omgang klare med to tonn, eller 7000 kurver.

Hjelp fra dyra
Korona-jordbærene er dyrket fram i veksthus, men har stått plantet i jorda på vanlig måte.
- Veksthus er nødvendig for å få det varmt nok til at modningsprosessen settes i gang. Vi prøvde med vekstlys også, men høyt strømforbruk fikk oss til å gå over til å bare benytte varme, sier Myhrene.

Siden jordbærene dyrkes under tak, brukes plantevernmidler bare i liten grad. Produsentene benytter seg av nyttedyr i stedet.
- Til bestøvningen bruker vi humler. Vi slipper inn bier i veksthusene også, men de er litt latere enn humlene. Biene vil ikke fly hvis det er for kaldt, og er derfor på samme blomst altfor mange ganger. Et viktig poeng er jo å få spredt pollenet fra blomst til blomst, sier Myhrene.

Utvider sesongen
Fram til pinse vil totalt 25 tonn (80 000 kurver) Korona-bær bli distribuert fra Lier og ut til Bamas supermarkedkunder. Prisen på de rekordtidlige jordbærene vil ligge på 40-50 kroner pr. kurv.
- Jordbærsesongen utvides nå med seks uker. Det kan også få følger for nordmenns allerede svært høye inntak av jordbær. De siste tall viser at vi spiser 4½ kilo hver i løpet av sommermånedene, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Jordbærsesongen er inndelt i flere faser. I midten av juni overtar de såkalte "tunnelljordbærene", som også er dyrket ute på jordene, dekket av plasttunneller. Fra sankthans og utover er det klart for frilandsbærene, som vokser helt uten tildekning.
- Nordmenn assosierer jordbær med sommer og sol. Aller mest populære er de norske bærene. Det er det norske klimaet med kjølige netter og varme dager som gir jordbærene den helt spesielle smaken og lukten, sier Linnert.

Det finnes cirka 700 jordbærdyrkere i Norge, som til sammen dyrker 30 millioner kurver i løpet av sesongen. Det meste av produksjonen skjer i fylkene rundt Oslofjorden og i innlandet rundt Mjøsa.

Foto: Thor Brødreskift m.fl.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her