Norske kyllinger slo knock out på fransk Bresse

Under Den norske matfestivalen i Ålesund blindtestet kjente mesterkokker forskjellige kyllingtyper. En objektiv blindtest av de samme kyllingene ble nylig foretatt ved det sensoriske testpanelet på Matforsk i Ås.
Redaksjonen
31 August 2002 - 01:00

Det var stor grad av samsvar mellom kokkenes favoritter og de kyllingene som ble beskrevet med flest positive egenskaper ved Matforsk-testen. Taperen i kokkenes test ble også beskrevet med flest negative egenskaper av ekspertpanelet. Overraskende nok, var dette fransk Bresse. Høyest score fikk Priors to gourmetkyllinger, Herregårdskylling og Livèche.
 
Det var det merkenøytrale Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt som sammen med Matforsk satte mesterkokkenes smaksløker på prøve. Sju kokker, anført av Harald Osa, Arne Brimi og Trond Moi blindtestet prøver av sju norske og én fransk gourmetkylling, hvorav de fleste er velkjente i restaurantbransjen. Sensorikk-eksperter fra Matforsk hadde betryggende regi og overvåking av testen.
 
På snaue kvarteret rangerte kokkene kyllingprøvene etter en helhetsvurdering. Etter smakstesten fikk de komme med utfyllende kommentarer til presse, bransje og publikum. Flere av kokkene uttalte at dette var en ukjent måte å vurdere råvarer på. Likevel kom de altså fram til konklusjoner som samsvarte med resultatene fra det veltrente sensorikk-panelet på Matforsk.
 
Mesterkokkene uttalte at det var vanskelig å skille de norske kyllingene; og at det generelt er blitt et høyt nivå på norsk kylling. Blindtesten viste likevel følgende rangering:
 
Priors Herregårdskylling tett fulgt av Priors Livèche. Dernest kom Stange Landkylling, vanlig stor Prior-kylling og kylling fra Kjølberg gård. Rogalandsfenomenet Hå-kylling fulgte dernest, mens mange kokkers " kyllingguru", fransk Bresse kom dårligst ut , og fikk negative kommentarer om tørr konsistens så vel som mørk farge.
 
Men når sant skal sies; De ferske Bresse-kyllingene som ble importert til testene veide litt mindre enn de norske, noe som kan ha påvirket resultatet.
 
En nykommer var også med i testen; Norges første økologiske kylling, fra Debio-godkjente Holte gård i Drangedal. Kyllingen vi selges som Øko-kylling fra Norgården. Øko-kyllingen ble ikke blant de beste, men viser at det spirer og gror i mangfoldet innenfor hvitt kjøtt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her