Norske kyllinger slo knock out på fransk Bresse

Under Den norske matfestivalen i Ålesund blindtestet kjente mesterkokker forskjellige kyllingtyper. En objektiv blindtest av de samme kyllingene ble nylig foretatt ved det sensoriske testpanelet på Matforsk i Ås.
Redaksjonen
31 August 2002 - 01:00

Det var stor grad av samsvar mellom kokkenes favoritter og de kyllingene som ble beskrevet med flest positive egenskaper ved Matforsk-testen. Taperen i kokkenes test ble også beskrevet med flest negative egenskaper av ekspertpanelet. Overraskende nok, var dette fransk Bresse. Høyest score fikk Priors to gourmetkyllinger, Herregårdskylling og Livèche.
 
Det var det merkenøytrale Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt som sammen med Matforsk satte mesterkokkenes smaksløker på prøve. Sju kokker, anført av Harald Osa, Arne Brimi og Trond Moi blindtestet prøver av sju norske og én fransk gourmetkylling, hvorav de fleste er velkjente i restaurantbransjen. Sensorikk-eksperter fra Matforsk hadde betryggende regi og overvåking av testen.
 
På snaue kvarteret rangerte kokkene kyllingprøvene etter en helhetsvurdering. Etter smakstesten fikk de komme med utfyllende kommentarer til presse, bransje og publikum. Flere av kokkene uttalte at dette var en ukjent måte å vurdere råvarer på. Likevel kom de altså fram til konklusjoner som samsvarte med resultatene fra det veltrente sensorikk-panelet på Matforsk.
 
Mesterkokkene uttalte at det var vanskelig å skille de norske kyllingene; og at det generelt er blitt et høyt nivå på norsk kylling. Blindtesten viste likevel følgende rangering:
 
Priors Herregårdskylling tett fulgt av Priors Livèche. Dernest kom Stange Landkylling, vanlig stor Prior-kylling og kylling fra Kjølberg gård. Rogalandsfenomenet Hå-kylling fulgte dernest, mens mange kokkers " kyllingguru", fransk Bresse kom dårligst ut , og fikk negative kommentarer om tørr konsistens så vel som mørk farge.
 
Men når sant skal sies; De ferske Bresse-kyllingene som ble importert til testene veide litt mindre enn de norske, noe som kan ha påvirket resultatet.
 
En nykommer var også med i testen; Norges første økologiske kylling, fra Debio-godkjente Holte gård i Drangedal. Kyllingen vi selges som Øko-kylling fra Norgården. Øko-kyllingen ble ikke blant de beste, men viser at det spirer og gror i mangfoldet innenfor hvitt kjøtt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her