Ny rekord for sjømateksport fra Norge

Sjømateksporten fra Norge satte ny årsrekord ifjor, viser tallene som ble presentert av Eksportutvalget for fisk (EFF) i Tromsø mandag.
Redaksjonen
10 Januar 2006 - 14:31

Eksporten av sjømat var i 2005 på 31,7 milliarder kroner. Dette er en økning på 3,6 milliarder kroner sammenlignet med 2004. Det er også 350 millioner kroner høyere enn i rekordåret 2000.
- Omregnet i måltider tilsvarer sjømateksporten 27 millioner måltider per dag. Da er hvert måltid 200 gram, sier administrerende direktør Svein Berg i EFF i en kommentar til NTB.

Og Berg er ikke snauere enn at han sammenligner norsk fiskerinæring med finnenes Nokia:
- Dette er en næring og et resultat vi har grunn til å være stolte av her i landet, sier han.

Mye laks
Laks og annen oppdrettsfisk utgjør nå nesten halvparten av den samlede norske fiskeeksporten og vokser raskt. Mens oppdrettet fisk utgjorde 44 prosent av den samlede eksporten i 2004, er andelen kommet opp i 47 prosent i 2005.

Laks og ørret nådde en eksportverdi på 14,8 milliarder kroner i fjor. Dette tilsvarer en økning fra 2004 på 2,3 milliarder kroner. Laksen sto for hele økningen.
- Den siste tiårsperioden er salget av laks og ørret doblet, sier markedsanalytiker Paul Aandahl til NTB. Han fastslår at 4,9 millioner mennesker verden over spiser et laksemåltid hver dag.

Russland
Eksporten til Russland ble på hele 3,7 milliarder kroner i 2005. Dette er en økning på 1,2 milliarder kroner, eller 47 prosent sammenlignet med 2004. Dette betyr at Russland er Norges største enkeltmarked for sjømat.

Markedssjef for Russland, Ingelill Jacobsen i EFF, sier til NTB at dagene som kommer, vil vise hvordan importstansen av fersk laks fra Norge til Russland påvirker eksporten. Hun mener at problemene vil løse seg raskt, og at eksporten av fersk laks til Russland kan fortsette som normalt.
- I mellomtiden er det ikke noe forbud mot import av fryst laks i Russland, og en del av fersklaksmarkedet vil nok midlertidig bli erstattet av et større volum fryst laks. Kanskje vil ikke totalvolumet gå så veldig mye ned, sier hun.

EU viktigst
EU er Norges desidert viktigste kunde på sjømatsiden. Målt i verdi går 59 prosent av all sjømat fra Norge til EU. EUs andel har falt med to prosentpoeng siden 2004. Eksporten til EU ble på 18,8 milliarder kroner i 2005.
- På en måte er det bra at EUs andel av veksten synker noe, så blir risikoen knyttet til markedsadgang mer spredt, sier Svein Berg.

Frankrike passerte for første gang 3 milliarder kroner og vokste mest etter Russland. Danmark endte like i overkant av 3 milliarder og er det nest største markedet.

Kina er nå inne blant de 13 landene som handler sjømat fra Norge for over en milliard kroner. Eksportøkningen til Kina og Hongkong skyldes økt eksport av hvitfisk og ørret. Eksporten til Japan er på samme nivå som i 2004.

Kilde: NTB

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du kjøttdeig, eller bare grønnsaker, har du middag
Dagens rett
Rask suppe med kjøttdeig

Har du kjøttdeig, eller bare grønnsaker, har du middag

Med denne oppskriften lager du raskt en smaksrik hverdagsrett, perfekt når du har mye på timeplanen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her