På restaurant AG får kjøttet (nesten) all oppmerksomheten

På restaurant AG får kjøttet (nesten) all oppmerksomheten

Rå kjøttstykker er stockholmrestauranten AG sin måte å si velkommen på.
Redaksjonen
17 April 2015 - 10:05

To trapper opp, bak en tung svart dør og grafittimalte vegger ligger den nyåpnete restauranten AG. Bak står den erfarne restaurantduoen fra Rolfs Kök, Klas Ljungquist og Johan Jureskog.

Etter å ha lett etter det perfekte lokalet i flere år fikk de to muligheten til å ta over Allmänna Galleriet på Kronobergsgatan 37 i Stockholm. I dag går restauranten kort og godt under navnet AG, som også er den kjemiske betegnelsen for sølv og en påminnelse om stedets historie. Det gamle lokalet huset i starten Hallbergs Silversmedja, noe som også gjenspeiles i restaurantens mange sølvdetaljer.

På AG møtes stort og smått, og etter å ha studert de møre kjøttstykkene bak glassveggen finnes to muligheter: høyre eller venstre. Til venstre ligger den store åpne baren der du i følge Klas og Johan spiser og drikker deg sulten. Store bord, ingen stoler, en opphøyd bar, en kokk og en bartender skaper sammen en spanskinspirert bar. Øl fra fat, mange ulike typer vin i glass og tapasporsjoner med både svensk og spansk inspirasjon fortæres stående rundt de store barbordene. 

Atmosfæren viktig

Til høyre byttes musikken ut med mye lyd fra forventningsfulle spisegjester som sittende rundt de store runde og små firkantete bordene strekker seg etter fat med ulike retter. Konseptet er enkelt: her skal gjestene oppleve den perfekte middagen.

-Min ide med spisesalen er at gjestene er her for å ha en herlig kveld i andres selskap. Ikke for å høre på meg, kokker eller servitører, forklarer Klas.

Vin og vann er derfor alltid utstilt på bordene, og innehavernes ønske er at gjestene bestiller mange retter som de deler på.

-Å ikke avbryte gjestene, men i stedet engasjere dem, skaper en utrolig flott atmosfære, fortsetter han.

De to møttes for snart 30 år siden på et fotballstadion i Sundbyberg, rett utenfor Stockholm. Noen fotballkarriere ble det aldri. I stedet ble de to guttene gode venner og holdt sammen gjennom hele skoletiden. Deretter skiltes deres veier. Johan ble kokk og flyttet til Frankrike, mens Klas startet siviløkonomstudier.

Inspirert av Johan og med en lengsel etter å reise utenlands, tok Klas tidlig et sabbatsår og flyttet til London. Takket være stor overtalelsesevne og noen hvite løgner, ble han ansatt på den da tostjerners restauranten Pied á Terre.

-Jeg kunne ikke bære en tallerken, men lyktes på et merkelig vis å beholde jobben, sier Klas.

Annerledes og praktisk

Vel hjemme fra London søkte han jobb på tradisjonsrike Sturehof der han ble kjent med Johan og hvor han ble tatt imot med åpne armer. Det var ikke lett å finne en servitør med erfaring fra topprestauranter i London.

-Der var det imidlertid et annet regime, det var ikke noe behov for en fine-dining-servitør som kunne bære mer enn to tallerkener eller ta hånd om flere enn tre bord samtidig, sier Klas og ler.

I 1999 stod Klas foran et veiskille: jobbe eller studere. Han hadde utviklet seg raskt på Sturehof, men valgte å fortsette sin utdannelse på Handelshögskolan, og i denne perioden arbeidet han ekstra på bydelsrestauranten Rolfs Kök. Han ble dermed tilbudt heltidsjobb på sistnevnte og traineejobb på Sturehof med tilhørende vinkelnerutdannelse.

-Det ble nok et sabbatsår, sier Klas og konstaterer samtidig at han nå er inne i sitt ellevte år på Rolfs Kök.

Ett år senere kom Johan hjem fra Frankrike og ble ansatt som kjøkkensjef på samme sted. Der og da begynte tankene om å skape en egen restaurant å spire, for med Klas og Johan i spissen ble nivået på Rolfs Kök raskt høynet.

Innehaver Rolf Nilsson drev i denne tiden tre andre restauranter som av ulike grunner måtte lukke. Klas og Johan fikk derfor muligheten til å overta Rolfs Kök som til nå mest var kjent for sin annerledes og praktiske innredning. Blå stoler henger fortsatt på veggene, klare til å løftes ned når det behøves. Bordene kan lett forlenges ved hjelp av ileggsplater, og på restaurantens eneste toalett er det plass til to. Årsaken er at det var forbudt å la så mange gjester dele på bare ett toalett – at begge toalettene var i samme rom, var det ingen som brydde seg om.

Komplement

Den rustikke og enkle maten, inspirert av Johans tid i Frankrike, lokket nye gjester til restauranten. Men like mye som gjestene hyllet maten, var restaurantanmelderne kritiske. Utrendy og grovt, var dommen. 

-Vi laget god mat som vi og våre gjester likte, og vi forsøkte ikke å lytte til hva andre sa og gjorde, forklarer Klas.

I 2009 ble Rolfs Kök utnevnt til Årets Hjärtekrog av restaurantguiden White Guide, og plutselig ble maten som Johan hadde laget i nesten ti år trendy. Aldri hadde Rolfs Kök vært så populær som da den feiret sitt 20 års jubileum. Kokker fra hele Sverige reiser i dag for å bli inspirert av Johans kokekunst.

Restaurant AG åpnet i februar 2011, og de to innehaverne konstaterer at restauranten er blitt både lekrere og bedre enn hva de noensinne hadde våget å drømme om. Gjester fra Rolfs Kök kjenner seg igjen, men både Johan og Klas er nøye med å understreke at AG ikke er en videreutvikling av den andre, men i stedet et komplement med ubegrensete muligheter. 

-Liker du Rolfs Kök kommer du til å kjenne deg igjen. Samme glede og følelser skal finnes her, men det kommer aldri til å bli like intimt, forteller Klas og fortsetter:

– Vi driver en folkelig restaurant for alle slags mennesker, men det tar tid å finne sitt rette publikum. Som restauratør er det viktig å forstå at vi ikke kommer til å oppfylle alles ønsker, noen vil alltid velge oss bort.

Robuste viner

Nøyaktig som på Rolfs Kök var Jonas Bohlin ansvarlig for innredning og design. Gamle kakkelplater fra den tidligere restauranten er fortsatt å se og gulvet er støpt i sement. Det røffe preget brytes av tremøbler og myke skinnstoler som kommer til å slites med stil av de drøyt 200 gjestene som hver dag inntar plassene. Den er nesten dobbelt så stor som Rolfs Kök og foruten den store baren er kjøkkenet betydelig bedre utrustet.

-Takket være den effektive ovnshetten kan vi grille uten at gjestene behøver å ha på gassmasker, ler Klas.

Menyen er stor og byr på alt fra en grillet baconskive for 20 kroner til en kvart spedgris som fire kan dele på. Foruten kjøtt finnes et par fiske- og vegetaralternativer.

Drikketilbudet er tilpasset det robuste kjøkkenet og til forskjell fra Rolfs Kök hvis vinkart er elegant og klassisk orientert, finnes det mye vin fra både Sør-Amerika og Australia.

-Fokus er fortsatt på det klassiske, men i stedet for mye vin fra Burgund og Piemonte, er det mer av det litt mer robuste fra Rhône og Toscana. Selvsagt er det mye fra Spania og California også, sier Klas og avslutter med et løfte: -Her er det billigere å drikke dyrt og stort!

 

Tekst: Sanna Blomquist

Artikkelen stod på tykk i Apéritif nr 6-2011

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her