Påskekylling og Tiramisù

Skjærtorsdag avbrøt folk fasten, og tok et bad etter at de i hele fastetiden hadde gått i "sekk og aske". Badet skulle symbolisere sjelens renselse. På denne dagen skulle man spise mye grønt, helst ni forskjellige slag, dersom det fantes. Det ville beskytte mot sykdom som onde makter kunne kaste på en. Eggene som ble lagt denne dagen hadde spesielle egenskaper, og de ble derfor samlet inn og brukt som påskeegg. Vi serverer kylling og andre godsaker.

Påskekylling
4 porsjoner
 
1 kylling
salt og pepper

Fyll:
1 hakket gul løk
1 hakket hvitløk fedd
½ sitron i biter
2-3 persillekvister

Pensling:
2 ss smør
½ g safran

Tilbehør:
olivenolje til steking
1 liten aubergine i biter
8-10 sjalottløk
1 zucchini i staver
200 g champignon i biter
1 boks hermetisert tomat (hel uten lake)
1½ dl hønsebuljong av terning
1½ dl hvitvin
2 ss honning
salt og pepper

Rens og tørk kyllingen godt. Fyll kyllingen med løk, sitron og persille, og bind opp bena. Pensle kyllingen med smør og safranblandingen, og la steke i forvarmet ovn ved 200 grader i ca 45-60 min.

Auberginen deles i skiver og saltes lett. Fres løk, sjalottløk, og champignon til løken er gylden. Ha i zucchini og lett avtørket aubergine og la det mykne over svak varme. Tilsett hermetisert tomat hønsebuljong og hvitvin, og la det få småkoke under lokk ca 10 min. Smak til med Honning, salt og pepper. Server med nykokt ris

Drikkeforslag:
Domaine Sainte-Claire La Palotte 1999, Bourgogne (J. M. Brocard) kr 117,00 (varenr 30262, basisutvalg). Lys gylden farge, med en lett og enkel duft med noe fruktighet. Saftig, god friskhet, med mineralpreget ettersmak.

Tiramisù
4-6 personer
3 eggeplommer
180 g mascarponeost
3 dl kremfløte
3 ss Kahlua
5 dl sterk kaffe, avkjølt
36 små fingerkjeks (søte fingre)
kakaopulver til dryssing

Pisk eggeplommene med sukkeret til sukkeret er oppløst, og blandingen er lett. Tilsett mascarpone og bland godt. Pisk fløten stiv, og fold kremen inn i mascarponemassen. Spre et tynt lag med mascarponekrem over bunnen på et en 2 liters oval form. Bland Kahlua i kaffen. Dypp fingerkjeksene i kaffen og la de trekke lett. Pass på at de ikke blir for bløte. Legg et lag kjeks over kremen i formen. Du kan bli nødt til å brekke noen, for å fylle ut best mulig. Nytt lag med mascarponekrem, og deretter kjeks i motsatt retning av det første laget. Fortsett med å legge lag, men husk at øverste laget skal være mascarponekrem. Glatt til kremen på toppen, og sett kaldt noen timer, slik at smaken får satt seg. Før servering drysses toppen lett med kakaopulver.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen