Plast ikke for lagringsvin

Vinflasker av plast er lansert som et miljøvennlig alternativ til glass, men de er ikke spesielt vennlige overfor vin beregnet på lagring, i følge en ny undersøkelse.

Og det er en plastflaskeprodusent som avslører forholdet. Portavins undersøkelse viser nemlig at på kort sikt er plast like god som glass, men at det etter åtte måneder oppstår forskjeller i kvaliteten. Dernest at vin i plastflasker absolutt bår nytes innen ett år etter tapping. Altså det samme som for vin i boks.

PET-flaskene (polyethylene terephthalate) er nemlig ikke helt tette, men slipper inn mikroskopiske mengder luft. Derfor finnes det metoder for å redusere innslippet av oksygen, men disse metodene er bare effektive i 12 måneder.

Siden mesteparten av vinen konsumeres innen et par døgn etter at den er innkjøpt, er det likevel et stort potensial for plastflasker - også her til lands. Spesielt om vi har suksessen til bag-in-box i bakhodet.

Og ikke minst med tanke på alle tiltakene for å redusere CO2-forbruket. For mens plast er 100 prosent gjenvinnbar, og langt billigere å resirkulere, er glassflasker det bare delvis. Dessuten er CO2-forbruket 30 prosent lavere under fremstillingen av plastflaskene, samtidig som forbruker mindre under transport.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen