Raske Villsauer fra Norge er blitt Slow Food

Norsk Villsau ble 27. oktober i år anerkjent som presidieprodukt under Slow Food. Begivenheten fant sted på Salone del Gusto i Torino.
Redaksjonen
21 November 2006 - 10:54

Dette er Slow food sin smaksmesse hvor presidieproduktene blir presentert. Salone del Gusto er et eventyr av en messe som viser frem et enormt utvalg av særpreget mat og drikke. Du kan smake ost fra alle verdenshjørner, to år gammel saueost fra Armenia, Yakost fra Tuva, kurut av hoppemelk fra Khirgistan, eller geitost fra Uruguay. Likeså spekemat i alle variasjoner fra Bologna Mortadella, Tsamarella som er soltørket geitekjøtt fra Kypros til fenalår av norsk villsau laget av Vossakjøt.

Griseull
Visste du forresten at det finnes griser med ull? De ser nesten ut som sauer de ungarske grisene det lages nydelige pølser av. Du finner naturligvis et like spennende utvalg av vin, marmelader, frukt og grønnsaker i alle variasjoner. Etter å ha smakt på dadlene fra Benin, vil våre juledadler aldri bli gode nok.

Visste du at honning fra Libanon smaker helt annerledes enn honning fra El Salvador? Noen driftige kvinner fra Belorus lager utrolig god drikke basert på ville urter og ville bær. Kryddertilbudet er også spennende, fra spansk safran til kardemomme fra Guatemala, vanilje fra Mexico eller ingefær fra Guinea. Fisk og sjømat er heller ikke utelatt, tørrfisken fra våre hjemtrakter gjorde naturligvis suksess hos det italienske publikum.

Slow Food har en bevisst politikk i forhold til å by frem dette fargerike overflødighetshornet. Denne politikken består i å hjelpe små lokale matprodusenter til å ta vare på verdifulle produkter med lokal tilhørighet, kultur og tradisjon.

Mangfold
I en verden hvor alt skal standardiseres og storkapitalen tenker volum framfor kvalitet, er mangfoldet truet. Ikke bare et mangfold i spennende mat, men også et mangfold av spennende kulturer, tradisjoner, identiteter og sist, men ikke minst, et genetisk og biologisk mangfold. Ved å hjelpe frem disse produktene til gourmetinteresserte kunder kan dette fellesskapet bidra til en sunnere, mer rettferdig og bedre verden!

Norsk villsau har en karakter som gjør at den ikke passer inn i et moderne volumsystem hvor higen etter utbytte rår. Sauen er liten, får færre lam og lammeslakta veier bare halvparten av vanlige norske lam. Dette er vår eldste sau, den har fulgt oss i et par tusen år. Det var villsauen som skaffet vikingene seil og varme klær og det er denne sauen kystbefolkningen har satt sin lit til i trange tider.

Det som kjennetegner villsauen, er at den lever av det kystnaturen vår byr den. De trenger sjelden tilleggsfôring, går ute hele året langs kysten fra Agder til Vesterålen og livnærer seg på lyng, urter og salte kystenger. Den spiser også tang og tare og holder slik mineralbalansen i orden. Miljøaspektet til villsauen er viktig: Det er denne sauen som først og fremst tar vare på våre vakre kystlyngheier.

Finfibret
Kjøttet til villsauen er preget av sauens meny og er smaksrikt og spesielt mørt. Villsauen har ikke vært avlet på for å produsere stadig mer kjøtt, derfor er kjøttet finfibret som viltkjøtt.

Norsk Villsaulag Ba har 400 medlemmer som produserer villsau etter kvalitetssikringskrav som sikrer optimal dyrevelferd og ypperlig produktkvalitet. NVL eier varemerket Norsk Villsau og vi er svært stolte over å ha fått denne betydningsfulle internasjonale anerkjennelsen.

Det er bare 300 presidieprodukt i verden, 200 av dem i Italia, 100 produkter er godkjente fra andre land. Undredalsosten var det første norske produktet med Slow Food sin prestisjefylte anerkjennelse. Vilkårene for å ta del i dette eksklusive gourmetselskap er strenge; det skal smake godt, produksjonen skal være rein, rettferdig og bærekraftig. Produktene skal ha særpreg med lokal tilhørighet og opprinnelse.

Andre norske smaksfulle produkter med presidiegodkjenning er: Tørrfisk fra Sørøya og røykesild fra Sunnmøre.

Hjemmemarkedet
Norsk Villsaulag ønsker først og fremst å tilby villsau til kunder på hjemmemarkedet, vi samarbeider med Vossakjøt på spekemat og med Fatland og Gilde på lammekjøtt. Vil du som kunde være trygg på å få Villsau fra oss med Slow Food presidie, se etter vår logo:

Les mer på www.villsau.no og på www.slowfoodfoundation.com

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her