Rester av plantevernmidler vanlig i fransk vin

Rester av plantevernmidler vanlig i fransk vin

Bare 30 av 300 viner uten giftrester, viser omfattende studie.
24 Februar 2013 - 21:48

Flertallet av franske viner inneholder rester av plantevernmidler. Det er konklusjonen i studien som er utført av laboratoriet Excell i Bordeaux. 2009- og 2010-årgangene fra en rekke vingårder i mange regioner, blant dem Bordeaux og Rhône, ble undersøkt, og forskerne lette etter til sammen 50 ulike molekyler i rundt 300 viner.

Noen av dem inneholdt ni ulike molekyler fra plantevernmidler som er brukt på vinstokkene mot slutten av vekstsesongen. Mengden av molekyler er ikke forskernes største bekymring, det er virkningen de kan ha på mnnesker når de opptrer sammen.

- Vi vet ikke hvilken virkning slike forbindelser av molekylene kan virke sammen, sier Excell-sjef Pascal Chatonnet til decanter.com.

Han peker på at en ”cocktail” kan gjøre større skade enn rester etter enkeltstående plantevernmidler.

Det er satt grenser for tillatte mengder av rester av kjemiske midler i druer, men det finnes ikke tilsvarende tak for flasketappet vin.

- Noen av disse molekylene kommer til så sent som i gjæringsprosessen, påpeker Chatonnet.

Frankrike har vedtatt å redusere bruken av kjemiske midler i vinindustrien med 50 prosent innen 2018. Industrien legger beslag på rundt tre prosent av jordbruksarealet i Frankrike, men står for hele 20 prosent av forbruket av plantevernmidler og 80 prosent av soppmidlene i løpet av et år.

Det er ikke forbrukerens helse som er forskernes største bekymring, men arbeiderne i vinindustrien. I fjor konkluderte landets myndigheter med at det er en sammenheng mellom plantevernmidler og forekomsten av Parkinsons i denne gruppen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker
Ukens kake
Sjokoladekake med pærer og kanel

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker

Sjokolade og kanelkrydrete pærer er en veldig god kombinasjon som blir ekstra vellykket i form av denne kaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker
Ukens kake
Sjokoladekake med pærer og kanel

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker

Sjokolade og kanelkrydrete pærer er en veldig god kombinasjon som blir ekstra vellykket i form av denne kaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en kinesisk klassiker
Dagens rett
Sursøt svinefilet på kinesisk vis

Så lett lager du en kinesisk klassiker

Svin i sursøt saus er garantert en rett du kjenner igjen fra besøk på kinarestauranter, men visste du at den var så enkel å lage?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her