Rester av plantevernmidler vanlig i fransk vin

Rester av plantevernmidler vanlig i fransk vin

Bare 30 av 300 viner uten giftrester, viser omfattende studie.
24 Februar 2013 - 21:48

Flertallet av franske viner inneholder rester av plantevernmidler. Det er konklusjonen i studien som er utført av laboratoriet Excell i Bordeaux. 2009- og 2010-årgangene fra en rekke vingårder i mange regioner, blant dem Bordeaux og Rhône, ble undersøkt, og forskerne lette etter til sammen 50 ulike molekyler i rundt 300 viner.

Noen av dem inneholdt ni ulike molekyler fra plantevernmidler som er brukt på vinstokkene mot slutten av vekstsesongen. Mengden av molekyler er ikke forskernes største bekymring, det er virkningen de kan ha på mnnesker når de opptrer sammen.

- Vi vet ikke hvilken virkning slike forbindelser av molekylene kan virke sammen, sier Excell-sjef Pascal Chatonnet til decanter.com.

Han peker på at en ”cocktail” kan gjøre større skade enn rester etter enkeltstående plantevernmidler.

Det er satt grenser for tillatte mengder av rester av kjemiske midler i druer, men det finnes ikke tilsvarende tak for flasketappet vin.

- Noen av disse molekylene kommer til så sent som i gjæringsprosessen, påpeker Chatonnet.

Frankrike har vedtatt å redusere bruken av kjemiske midler i vinindustrien med 50 prosent innen 2018. Industrien legger beslag på rundt tre prosent av jordbruksarealet i Frankrike, men står for hele 20 prosent av forbruket av plantevernmidler og 80 prosent av soppmidlene i løpet av et år.

Det er ikke forbrukerens helse som er forskernes største bekymring, men arbeiderne i vinindustrien. I fjor konkluderte landets myndigheter med at det er en sammenheng mellom plantevernmidler og forekomsten av Parkinsons i denne gruppen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en skikkelig retro-rett til middag i dag
Dagens rett

By på en skikkelig retro-rett til middag i dag

Det blir full fest selv på en tirsdag med denne veldig tradisjonelle oppskriften med fersk torsk. Som serveres kokt med gulrotstuing og bacon

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her