Ris med reker Jambalaya og sitronfromasj

Det nærmer seg feriedager for de av oss som fortsatt henger i stroppen. Vi satser derfor på Ris med reker Jambalaya og en litt syrlig dessert. Selvfølgelig mangler det heller ikke på forslag til godt drikke.
Redaksjonen
01 April 2001 - 13:59

Ris med reker Jambalaya
4 porsjoner
1-2 løk
1-2 fedd hvitløk
2 stilker stangselleri
2-3 ss olivenolje
3½ dl langkornet ris
4½-5 dl hønsebuljong
2 laurbærblad
1 ts salt
1 ss chilipulver
½ ts timian
½ ts basilikum
½ ts oregano
evnt. litt tabasko

Fyll:
1 rød paprika
1 gul Paprika
4-5 tomater
1-2 ss olivenolje
300 g kokt skinke
300 g rensede reker
evt. pynt
2-3 vårløk

Rens og hakk løk, hvitløk og selleri. Varm oljen i en gryte og fres grønnsakene under omrøring, tilsett risen og la frese med et øyeblikk. Hell over buljong, og tilsett laurbærblad og salt, og la alt koke under lokk ca 18 min. Smak risen til med urter. Rens og hakk paprika og tomater, skjær skinken i terninger. Fres paprika og tomater i en gryte til paprikaen er myk, tilsett skinken og reker rett før servering. Bland skinke/reke blandingen i risen og smak retten til, den skal ikke være for sterk. Dryss evt. over litt hakket vårløk før servering. Server med brød og en god olje.

Drikkeforslag:
Tokay Pinot Gris Reserve 1999, Alsace (Louis Freyburger) kr 102,30 (varenr 3706, basisutvalget). Vinen har lys gylden farge, svakt krydret fruktighet og en rund ettersmak.

Sitronfromasj
4 porsjoner
5 plater gelatin
revet skal av½ sitron
saft av 1 sitron
2 dl frukt juice
1 dl sukker
3 egg
3 dl kremfløte

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann. Skill eggene. Visp eggeplommer og sukker til eggedosis. Klem vannet ut av gelatinen, og smelt dem i vannbad. Rør fruktjuicen og den oppløste gelatinen i eggedosisen. Pisk kremfløten og bland den i. Stivpisk eggehviter i en ren bolle, og vend de forsiktig i røren. Hold en form på ca 1½ l over vanndamp. Dryss i litt sukker. Hell i fromasjrøren, og la den stivne i kjøleskap i ca 3 timer. Hvelv fromasjen over på et fat og pynt med revet sjokolade.

Punsjfromasj
Følg oppskriften på sitronfromasj, men bytt ut sitron skall og saft med 2 dl punsj. Tilsett 3/4 dl hakket kokesjokolade, og pynt med fingerkjeks dyppet i smeltet sjokolade.

Eksotisk fromasj
Følg oppskriften til sitronfromasj, men bytt ut sitron skall og saft med 2 dl konsentrert juice av tropiske frukter. Pynt med frisk eller hermetisk frukt og et dryss av hakket sjokolade.

Appelsinfromasj
Følg oppskriften til sitronfromasj, men bytt ut sitron skall og saft med 2 dl appelsinjuice, eller med revet skall av 1 appelsin og saften av 3 appelsiner. Pynt med appelsin skåret i skiver.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak
Dagens rett
Ovnsbakt grønnkålomelett

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak

Dette kan bli din nye favorittoppskrift på omelett. Supersunn og supergod.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her