Sjokoladen som lokker fram barnet i deg

Sjokoladen som lokker fram barnet i deg

På sjokoladekafeen Max Brenner i Sydney spiser du en sjokoladepizza med sjokolademilkshake til og avslutter med frukt dyppet i smeltet sjokolade. Dessuten er det fullt lovlig å leke med sjokoladen.

Kan du bli annet enn «høy» av så mye sjokolade? Nei, hadde grunnleggeren av sjokoladekafeen Max Brenner svart. Israelske Oded Brenners kjærlighet til sjokolade går tilbake til barndommen. Da han var i 20-årene, ved begynnelsen av 1990-tallet, reiste han rundt i Europa og lærte seg sjokoladeframstillingens mange knep. Blant annet hos Michel Chaudun i Paris og George Maushagen i Düsseldorf.

Vel hjemme i Tel Aviv startet han i 1995 sammen med Max Fichtman en sjokoladebutikk. Den fikk svært mye positiv omtale av de lokale matskribentene. Oded serverte nemlig sjokolade på en helt ny og fortryllende måte.

Etterspørselen steg, og butikken ble etter hvert også en sjokoladecafe.

 

Lekenhet viktig

Noen år senere kom australske Lilly og Tom Haikin til Israel. De kjente Oded fra før og ble overbegeistret for Max Brenner-konseptet. I 2000 åpnet de sin første franchiseutsalg i Sydney. Tretten år senere finnes det et trettitalls Max Brenner-kafeer i Australia.

Den enorme suksessen Haikin-ekteparet har skapt som franchisetakere har gjort at dagens eier av varemerket, Strauss-Elite, nå revurderer franchiseordningen i andre deler av verden.

Årsaken til suksessen er lekenheten. Konseptet var å forme en ny sjokoladekultur som skulle være avslappet og lokke fram barnet i gjestene. Det første du møter når du kommer til kafeen er logoen som er et portrett av Oded Brenner med mottoet, Chocolate by the bald man, sjokoladen til den skallete mannen.

Oded er kjent for sin kreative og lekne design. Den setter sitt preg på alt fra emballasje via dekketøyet til selve innredningen. Og til og med nye spennende måter å innta sjokoladen på.

En av disse er hvordan en kopp varm sjokolade serveres. Hans storselgende flytende melkesjokolade går under navnet Suckao og koppen den drikkes av et Odeds egen design.

Eventyrlig opplevelse

Den hvite koppen minner om en oljelampe. I bunnen av koppen tennes et telys og i beholderen over heller gjesten selv i varm melk og sjokoladepraliner som får smelte i melken.

Når sjokoladen har smeltet, inntas melkesjokoladen med et sugerør. Navnet suckao er altså en kombinasjon av «suck» og kakao.

Ved at kunden selv velger hvor mange sjokoladebiter som blandes i melken, får hun eller han eksakt den ønskete sødme og sjokoladesmak. Det er med andre ord ikke bare å bestille en kopp varm sjokolade, den krever sitt av kunden samtidig som du får lov å «leke med maten».

– Vi vil at kundene skal få en Alice in Wonderland-følelse når de er hos oss for å drikke eller spise våre sjokoladekomposisjoner, sier Max Brenners informasjonsansvarlige Laura Speirs.

 

Sveitsisk sjokoladepresisjon

Den sveitsiske sjokoladeprodusenten Lindt & Sprüngli satser på stilrenhet og moderne design i sin sjokoladekafesatsing. I følge deres sjef for detaljhandel og marked, Anne McGlinchey, er målet med sjokoladekafeene for Lindt å formidle en sofistikert og luksuriøs opplevelse. De ønsker at Lindt oppfattes som et eksklusivt varemerke.

– Opplevelsen skal være den samme som å komme inn i en designerbutikk. Derfor har vi en stilren innredning med lærstoler, dyrt porselen og den beste kvaliteten på ingrediensene, sier Anne.

Lindt åpnet sin første flaggskipskafe i 2004 i Sydney. Valget av byen på andre siden av kloden skyldes at australierne veldig lenge har hatt en uforklarlig hang til og preferanse for Lindts sjokoladekaker, påskesjokolade og folieinnpakket sjokoladekuler. I dag har Lindt åtte kafeer i Australia.

Anne McGlinchey forteller at Australia dessuten er et veldig godt utgangspunkt for å utvikle aktiviteten videre inn i Asia.

– Ettersom distribusjonssystemene ikke alltid fungerer like godt der, noe som gjør at sjokoladen risikerer å smelte på vei til butikkene, må vi ha kontroll fra en adresse nærmere Asia enn Sveits, forklarer hun.

Lindt-kafeen ved Martin Place i Sydney er et populært tilholdssted for businessfolket som ofte legger møter til lokalet. Men også skolebarn stikker innom etter skoleslutt eller sammen med foreldrene på fritiden.

– Det er veldig bra for varemerket at vi har lykkes å fange opp de unge, sier Anne.

Men ikke bare de unge. Kafeen er også populær blant eldre som er sugne på kaffe og konfekt.

 
 

Adresser

Max Brenner

Fra menyen:
Suckao med praliner av hvit-, melke- eller mørk sjokolade.
Sjokoladefondue serveres med friske frukter, grillete marshmallows og bananbrød.
Sjokoladepizza med smeltet jokolade, karamelliserte pecannøtter, bananer og marshmallows.

Lindt Chocolate Café

På Lindts kafe kan du bestille sjokoladekaker. Du kan delta på sjokoladesmakinger hvor du både får smake og jobbe med sjokolade. Produktene kan du ta med hjem.

Andre sjokoladekafeer i Australia:
Guylian, Sydney: www.guyliancafe.com.au
Gânache chocolate: www.ganache.com.au
Koko Black, Melbourne og Canberra: www.kokoblack.com
Cafe Chocolat, Bondi Junction, Sydney
Chocolate Bean, Adelaide: www.chocolatebean.com
Margaret River Chocolate Company, Margaret River, www.chocolatefactory.com.au

Foto: Max Brenner, Lindt

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen