Mat
Sjokoladen som lokker fram barnet i deg

Sjokoladen som lokker fram barnet i deg

På sjokoladekafeen Max Brenner i Sydney spiser du en sjokoladepizza med sjokolademilkshake til og avslutter med frukt dyppet i smeltet sjokolade. Dessuten er det fullt lovlig å leke med sjokoladen.
Redaksjonen
28 Februar 2014 - 10:45

Kan du bli annet enn «høy» av så mye sjokolade? Nei, hadde grunnleggeren av sjokoladekafeen Max Brenner svart. Israelske Oded Brenners kjærlighet til sjokolade går tilbake til barndommen. Da han var i 20-årene, ved begynnelsen av 1990-tallet, reiste han rundt i Europa og lærte seg sjokoladeframstillingens mange knep. Blant annet hos Michel Chaudun i Paris og George Maushagen i Düsseldorf.

Vel hjemme i Tel Aviv startet han i 1995 sammen med Max Fichtman en sjokoladebutikk. Den fikk svært mye positiv omtale av de lokale matskribentene. Oded serverte nemlig sjokolade på en helt ny og fortryllende måte.

Etterspørselen steg, og butikken ble etter hvert også en sjokoladecafe.

 

Lekenhet viktig

Noen år senere kom australske Lilly og Tom Haikin til Israel. De kjente Oded fra før og ble overbegeistret for Max Brenner-konseptet. I 2000 åpnet de sin første franchiseutsalg i Sydney. Tretten år senere finnes det et trettitalls Max Brenner-kafeer i Australia.

Den enorme suksessen Haikin-ekteparet har skapt som franchisetakere har gjort at dagens eier av varemerket, Strauss-Elite, nå revurderer franchiseordningen i andre deler av verden.

Årsaken til suksessen er lekenheten. Konseptet var å forme en ny sjokoladekultur som skulle være avslappet og lokke fram barnet i gjestene. Det første du møter når du kommer til kafeen er logoen som er et portrett av Oded Brenner med mottoet, Chocolate by the bald man, sjokoladen til den skallete mannen.

Oded er kjent for sin kreative og lekne design. Den setter sitt preg på alt fra emballasje via dekketøyet til selve innredningen. Og til og med nye spennende måter å innta sjokoladen på.

En av disse er hvordan en kopp varm sjokolade serveres. Hans storselgende flytende melkesjokolade går under navnet Suckao og koppen den drikkes av et Odeds egen design.

Eventyrlig opplevelse

Den hvite koppen minner om en oljelampe. I bunnen av koppen tennes et telys og i beholderen over heller gjesten selv i varm melk og sjokoladepraliner som får smelte i melken.

Når sjokoladen har smeltet, inntas melkesjokoladen med et sugerør. Navnet suckao er altså en kombinasjon av «suck» og kakao.

Ved at kunden selv velger hvor mange sjokoladebiter som blandes i melken, får hun eller han eksakt den ønskete sødme og sjokoladesmak. Det er med andre ord ikke bare å bestille en kopp varm sjokolade, den krever sitt av kunden samtidig som du får lov å «leke med maten».

– Vi vil at kundene skal få en Alice in Wonderland-følelse når de er hos oss for å drikke eller spise våre sjokoladekomposisjoner, sier Max Brenners informasjonsansvarlige Laura Speirs.

 

Sveitsisk sjokoladepresisjon

Den sveitsiske sjokoladeprodusenten Lindt & Sprüngli satser på stilrenhet og moderne design i sin sjokoladekafesatsing. I følge deres sjef for detaljhandel og marked, Anne McGlinchey, er målet med sjokoladekafeene for Lindt å formidle en sofistikert og luksuriøs opplevelse. De ønsker at Lindt oppfattes som et eksklusivt varemerke.

– Opplevelsen skal være den samme som å komme inn i en designerbutikk. Derfor har vi en stilren innredning med lærstoler, dyrt porselen og den beste kvaliteten på ingrediensene, sier Anne.

Lindt åpnet sin første flaggskipskafe i 2004 i Sydney. Valget av byen på andre siden av kloden skyldes at australierne veldig lenge har hatt en uforklarlig hang til og preferanse for Lindts sjokoladekaker, påskesjokolade og folieinnpakket sjokoladekuler. I dag har Lindt åtte kafeer i Australia.

Anne McGlinchey forteller at Australia dessuten er et veldig godt utgangspunkt for å utvikle aktiviteten videre inn i Asia.

– Ettersom distribusjonssystemene ikke alltid fungerer like godt der, noe som gjør at sjokoladen risikerer å smelte på vei til butikkene, må vi ha kontroll fra en adresse nærmere Asia enn Sveits, forklarer hun.

Lindt-kafeen ved Martin Place i Sydney er et populært tilholdssted for businessfolket som ofte legger møter til lokalet. Men også skolebarn stikker innom etter skoleslutt eller sammen med foreldrene på fritiden.

– Det er veldig bra for varemerket at vi har lykkes å fange opp de unge, sier Anne.

Men ikke bare de unge. Kafeen er også populær blant eldre som er sugne på kaffe og konfekt.

 
 

Adresser

Max Brenner

Fra menyen:
Suckao med praliner av hvit-, melke- eller mørk sjokolade.
Sjokoladefondue serveres med friske frukter, grillete marshmallows og bananbrød.
Sjokoladepizza med smeltet jokolade, karamelliserte pecannøtter, bananer og marshmallows.

Lindt Chocolate Café

På Lindts kafe kan du bestille sjokoladekaker. Du kan delta på sjokoladesmakinger hvor du både får smake og jobbe med sjokolade. Produktene kan du ta med hjem.

Andre sjokoladekafeer i Australia:
Guylian, Sydney: www.guyliancafe.com.au
Gânache chocolate: www.ganache.com.au
Koko Black, Melbourne og Canberra: www.kokoblack.com
Cafe Chocolat, Bondi Junction, Sydney
Chocolate Bean, Adelaide: www.chocolatebean.com
Margaret River Chocolate Company, Margaret River, www.chocolatefactory.com.au

Foto: Max Brenner, Lindt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her