Mat
Sjokoladen som lokker fram barnet i deg

Sjokoladen som lokker fram barnet i deg

På sjokoladekafeen Max Brenner i Sydney spiser du en sjokoladepizza med sjokolademilkshake til og avslutter med frukt dyppet i smeltet sjokolade. Dessuten er det fullt lovlig å leke med sjokoladen.
Redaksjonen
28 Februar 2014 - 11:45

Kan du bli annet enn «høy» av så mye sjokolade? Nei, hadde grunnleggeren av sjokoladekafeen Max Brenner svart. Israelske Oded Brenners kjærlighet til sjokolade går tilbake til barndommen. Da han var i 20-årene, ved begynnelsen av 1990-tallet, reiste han rundt i Europa og lærte seg sjokoladeframstillingens mange knep. Blant annet hos Michel Chaudun i Paris og George Maushagen i Düsseldorf.

Vel hjemme i Tel Aviv startet han i 1995 sammen med Max Fichtman en sjokoladebutikk. Den fikk svært mye positiv omtale av de lokale matskribentene. Oded serverte nemlig sjokolade på en helt ny og fortryllende måte.

Etterspørselen steg, og butikken ble etter hvert også en sjokoladecafe.

 

Lekenhet viktig

Noen år senere kom australske Lilly og Tom Haikin til Israel. De kjente Oded fra før og ble overbegeistret for Max Brenner-konseptet. I 2000 åpnet de sin første franchiseutsalg i Sydney. Tretten år senere finnes det et trettitalls Max Brenner-kafeer i Australia.

Den enorme suksessen Haikin-ekteparet har skapt som franchisetakere har gjort at dagens eier av varemerket, Strauss-Elite, nå revurderer franchiseordningen i andre deler av verden.

Årsaken til suksessen er lekenheten. Konseptet var å forme en ny sjokoladekultur som skulle være avslappet og lokke fram barnet i gjestene. Det første du møter når du kommer til kafeen er logoen som er et portrett av Oded Brenner med mottoet, Chocolate by the bald man, sjokoladen til den skallete mannen.

Oded er kjent for sin kreative og lekne design. Den setter sitt preg på alt fra emballasje via dekketøyet til selve innredningen. Og til og med nye spennende måter å innta sjokoladen på.

En av disse er hvordan en kopp varm sjokolade serveres. Hans storselgende flytende melkesjokolade går under navnet Suckao og koppen den drikkes av et Odeds egen design.

Eventyrlig opplevelse

Den hvite koppen minner om en oljelampe. I bunnen av koppen tennes et telys og i beholderen over heller gjesten selv i varm melk og sjokoladepraliner som får smelte i melken.

Når sjokoladen har smeltet, inntas melkesjokoladen med et sugerør. Navnet suckao er altså en kombinasjon av «suck» og kakao.

Ved at kunden selv velger hvor mange sjokoladebiter som blandes i melken, får hun eller han eksakt den ønskete sødme og sjokoladesmak. Det er med andre ord ikke bare å bestille en kopp varm sjokolade, den krever sitt av kunden samtidig som du får lov å «leke med maten».

– Vi vil at kundene skal få en Alice in Wonderland-følelse når de er hos oss for å drikke eller spise våre sjokoladekomposisjoner, sier Max Brenners informasjonsansvarlige Laura Speirs.

 

Sveitsisk sjokoladepresisjon

Den sveitsiske sjokoladeprodusenten Lindt & Sprüngli satser på stilrenhet og moderne design i sin sjokoladekafesatsing. I følge deres sjef for detaljhandel og marked, Anne McGlinchey, er målet med sjokoladekafeene for Lindt å formidle en sofistikert og luksuriøs opplevelse. De ønsker at Lindt oppfattes som et eksklusivt varemerke.

– Opplevelsen skal være den samme som å komme inn i en designerbutikk. Derfor har vi en stilren innredning med lærstoler, dyrt porselen og den beste kvaliteten på ingrediensene, sier Anne.

Lindt åpnet sin første flaggskipskafe i 2004 i Sydney. Valget av byen på andre siden av kloden skyldes at australierne veldig lenge har hatt en uforklarlig hang til og preferanse for Lindts sjokoladekaker, påskesjokolade og folieinnpakket sjokoladekuler. I dag har Lindt åtte kafeer i Australia.

Anne McGlinchey forteller at Australia dessuten er et veldig godt utgangspunkt for å utvikle aktiviteten videre inn i Asia.

– Ettersom distribusjonssystemene ikke alltid fungerer like godt der, noe som gjør at sjokoladen risikerer å smelte på vei til butikkene, må vi ha kontroll fra en adresse nærmere Asia enn Sveits, forklarer hun.

Lindt-kafeen ved Martin Place i Sydney er et populært tilholdssted for businessfolket som ofte legger møter til lokalet. Men også skolebarn stikker innom etter skoleslutt eller sammen med foreldrene på fritiden.

– Det er veldig bra for varemerket at vi har lykkes å fange opp de unge, sier Anne.

Men ikke bare de unge. Kafeen er også populær blant eldre som er sugne på kaffe og konfekt.

 
 

Adresser

Max Brenner

Fra menyen:
Suckao med praliner av hvit-, melke- eller mørk sjokolade.
Sjokoladefondue serveres med friske frukter, grillete marshmallows og bananbrød.
Sjokoladepizza med smeltet jokolade, karamelliserte pecannøtter, bananer og marshmallows.

Lindt Chocolate Café

På Lindts kafe kan du bestille sjokoladekaker. Du kan delta på sjokoladesmakinger hvor du både får smake og jobbe med sjokolade. Produktene kan du ta med hjem.

Andre sjokoladekafeer i Australia:
Guylian, Sydney: www.guyliancafe.com.au
Gânache chocolate: www.ganache.com.au
Koko Black, Melbourne og Canberra: www.kokoblack.com
Cafe Chocolat, Bondi Junction, Sydney
Chocolate Bean, Adelaide: www.chocolatebean.com
Margaret River Chocolate Company, Margaret River, www.chocolatefactory.com.au

Foto: Max Brenner, Lindt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her