Smak flotte viner fra Rhône

Bli med og smak viner fra en av Rhônedalens mest anerkjente produsenter; Chapoutier. Deres viner fra regionen er dyrket bio-dynamisk, og du får også smake viner fra husets nyere satsninger både i Frankrike og Australia. Hele åtte viner til en verdi av kro
Redaksjonen
19 Oktober 2001 - 16:52

Inntil Michel og Marc Chapoutier tok over vinproduksjonen i 1987, var Chapoutiers viner kjent for å være robuste og hardt eiket. I dag er dette endret ganske radikalt, og vinene er blitt tilført en betydelig grad av eleganse som både vinelskere og vinjournalister setter stor pris på.

Vi skal få stifte bekjentskap med fem viner fra husets 250 hektar store vinmarker i Rhône. I tillegg får vi altså smake på viner fra eiendommer de har tilegnet seg gjennom de siste årene. Det dreier seg om Domaine des Béates fra Côteaux d'Aix-en-Provence, hetvin fra Banyuls samt en shiraz fra australske Mount Benson.

Rhônes store stolthet; Hermitage, var allerede på 1700-tallet en av de mest berømte og dyreste vinene i Frankrike. Også i dag høster den røde Hermitagevinen stor anerkjennelse. Vinmarkene i denne Nord-Rhône-appellasjonen ligger på en sørvendt ås av granitt. Vinen Hermitage er laget av syrahdruen og gir kraftige, smaksrike og lagringsdyktige viner. Chapoutier Hermitage "La Sizeranne" er sammensatt av viner fra ulike marker, Les Bessards, Le Méal og Les Greffieux.

Meld deg på her

Her er vinene du får smake:

Rasteau Côtes du Rhone Village 1997
(Vnr. 7810 - kr. 130,00)
Druesort: 100% Grenache
Produksjonsmetode: De biodynamiske druene blir plukket for hånd ved innhøstingen, tradisjonell vinifikasjon i 15 til 21 dager. Fatlagret i 12 til 16 måneder.

Crozes-Hermitage "La Petite Ruche" 1999
(Vnr. 45068 - kr. 149,00)
Druesort: 100 % Syrah
Produksjonsmetode: Biodynamisk dyrket vin. Gjæret i åpne treliggere i 8 til 12 dager. Videre modning på eikefat i 12 måneder.

Chateauneuf-du-Pape "La Bernadine" 1996
(Vnr. 31923 - kr. 239,00)
Druesort: 100 % Grenache
Produksjonsmetode: Druene blir får en temperaturkontrollert gjæring i 3 uker.

Hermitage "La Sizeranne" 1996
(Ikke lenger i salg)
(1997 = Vnr. 32655 - kr. 339,00 / 1998 = Vnr. 45495 - kr. 399,00)
Druesort: 100 % Syrah
Produksjonsmetode: Biodynamisk dyrket vin, gjæret i åpne treliggere ved temperatur 26-32ºC. 12 mnd. fatlagring og 6 mnd flaskemodning før salg. Vinen er ikke filtrert.

Coteaux d'Aix Domaine de Béates 1998
(Vnr. 32656 - kr. 165,00)
Druesort: Cabernet Sauvignon, Syrah og Grenache
Produksjonsmetode: Druene blir plukket for hånd ved innhøstingen. Syrah og Grenache blir høstet noe tidligere enn Cabernet. Druene blir gjæret separat og får ca. 30 dagers maserasjon. Modningen foregår delvis på eikefat og ståltanker.

Chapoutier innførte faktisk for en del år tilbake blindeskrift på sine etiketter. Om dette gjør vinene lettere å gjenkjenne i blindsmakinger er vel heller tvilsomt. Du kan selv se og kjenne på flaskene når du kommer. Les mer om Maison Chapoutier.

Følgende tre viner som vi også får smake denne kvelden er ennå ikke i salg i Norge:

Mount Benson Shiraz
(ca. kr. 180,-)
 

Banyuls
(ca. kr. 190,-)

Côtes du Rhone
(ca. kr. 100,-)
 
 

Dato: 4. desember
Klokkeslett: 19.30 til ca. 21.30
Sted: Oslo Militære Samfund, Myntgt. 3.
Pris: 375 inkl. mva.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c 0678 Oslo, senest åtte dager før smakingen. Merk innbetalingen med 041201. Ta med kvittering. Dersom du melder deg på senere enn åtte dager før smakingen finner sted, må du spesielt huske på kvittering. Melder du deg av etter avmeldingsfristen ovenfor refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her