Solvakter i Trondheim

I Trondheim er det mange restauranter som baserer virksomheten sin på solvakter. Det er servitører som får jobbe hvis det er fint vær. LO er skeptiske.
Redaksjonen
09 Juli 2007 - 17:50

På Solsiden senter ligger restaurantene tett. De fleste av dem opererer med solvakter. Er værmeldingen bra blir servitørene oppringt og tilbudt jobb. LO mener at denne praksisen faller utenfor arbeidsmiljøloven.
 
- Marginene i restaurantbransjen er så små at jeg mener vi kan si at uten innsatsen til solvaktene ville det ikke vært noen Solsiden, slik vi ser den i dag, sier Tanja Holmen på Primo til adressa.no.
 
Utbredt
- Det blir galt å utnytte desperasjonen til folk som er ivrige etter sommerjobb på denne måten. Vaktlister skal gjøres kjent i god tid i forveien. Det nytter ikke å gi beskjed en dag i forveien eller samme dag, om at man får jobbe. Et slikt system har ikke hjemmel i arbeidsmiljøloven, sier ungdomssekretær Jan Thore Martinsen i LO Sør-Trøndelag.
 
Ny kontrakt
- Dersom en slik ordning skulle fulgt loven måtte partene skrevet ny kontrakt for hver arbeidsdag de blir enige om at arbeidstaker skal få jobbe, sier Martinsen.
 
Ingen annen løsning
- Vi gjør så godt vi kan og forsøker å ha færrest mulig på tilkalling og flest mulig fast. Og vi har ingen rene solvakter. Alle har noen faste vakter. Tilkallingen tilsvarer omtrent to tredjedeler av vaktlisten deres, sier Tanja Holmen.
Respekt
- Jeg har stor respekt for LOs arbeid og kunne tenke meg å høre hva de mener vi kunne gjort i stedet, sier Holmen.
 
- Dette handler om å planlegge drift og virksomhet. Restauranter som har vært i drift i noen år bør kunne beregne omsetning, og ansette deretter. Jeg råder dem til å bruke ordinære vaktplaner. Det kan oppstå et par dager hvor de har for mange på jobb, men det får de bare finne seg i, svarer Martinsen.

I juli står servitør Hannah Svedlund oppført med 11 solvakter av totalt 19 vakter på restauranten Primo. For det meste av måneden vet hun altså ikke om hun skal jobbe før arbeidsgiver har sett værmeldingen dagen i forveien.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her