Soppen er her!

Sensommer er sopptid, og med soppen kommer nye bøker som skal geleide oss trygt gjennom den høyst tilsynelatende oversiktlige soppskogen. Mester- og TV-kokk Trond Moi er først ut i år.
Aase E. Jacobsen
13 August 2004 - 10:27

Sopp sopp! heter kokken Trond Moi, kanskje er mest kjent fra TV2s Tid for mat, sin bok om sanking og tilberedning av de vanligste soppene. For selv om skogen vrimler av ulike soppsorter, er det faktisk svært få det er noen vits i for menigmann (og det er det jo flest av) å bry seg om å lete etter. I følge soppkontrollører er det ofte begrenset utbytte av en gjennomsnittlig sopptur i skogen. Og da tenker vi selvsagt i form av spiselig sopp.

Derfor har Moi viselig konsentrert seg om de viktigste soppene, for at du som er sånn passe eller lite erfaren sopplukker skal bruke alle ressurser på å få tak i det du har bruk for, nemlig de beste matsoppene blant skogens tusen ulike varianter - hvorav de fleste dessverre er lite egnet til å putte i gryta - og til og med ganske så giftige.

Moi gir gode og lettforståelige råd om når og hvor du kan finne de ulike soppene. Både tid og sted (les: vekstforhold) er nemlig viktig. Det nytter altså ikke å lete etter steinsopp i juni eller spissmorkel i september. Men når du treffer blinken og har funnet et prakteksemplar av eksempelvis en kantarell, har selvsagt Moi velsmakende og lettlagde forslag til hvordan du best skal utnytte denne fantastiske og svært så gratis råvaren. Siden Moi ikke bare er en super kokk men også har utdannelse som vinkelner, følger det vinforslag til sopprettene.

Boken som er utgitt på Gyldendal Fakta er full av lekre bilder som frister til å finne frem soppkurv og -kniv. Nær sagt selvsagt signert Knut Bry. Teksten har en annen Moi-kollega stått for, Øivind Hånes. Det hele koster kroner 349 og er i salg i din nærmeste bokhandel (ISBN 82 05 32408 5).

Lettere å ha med på tur er detaljerte Norske Sopper (ISBN 82 05 31521 3) til kroner 369 eller Sikre sopper (ISBN 82 05 25591 1) til kroner 249 som passer best for deg som bare vil forholde deg til de soppene som er lettest å bestemme.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her