Spennende reise med Apéritif - Oppdag Sør-Italias mat- og vinkultur

Bli med Apéritif og Select Tours på en helt spesiell tur til det ukjente Sør-Italia der mat, vin og kulturopplevelser er spesielt tilrettelagt for deg som søker unike opplevelser. Med deg på reisen får du en lommekjent guide. Reserver en uke i slutten av
Redaksjonen
23 Juni 2002 - 18:41

Italia er mangfoldig, og den delen av landet som har mest å by på av både mat-, vin og annen kultur men som likevel er minst kjent er nettopp det sørlige Italia. Napoli er den sørlige regionen Campanias hovedstad, kun to timers kjøretur sør for Roma, og med Pompeii og Herculaneum like i nærheten. Sorrento er vakkert beliggende langs Amalfi-kysten som er en av Europas mest dramatiske kyststrekninger.

Mindre kjent er nok Puglia, den lange stripen som danner Italias "hæl ".Ikke desto mindre - dette området er med sitt tørre klima et av de mest vinproduserende i Italia. Puglia danner broen mot Midtøstens kultur og Hellas filosofi. Verdens største militær - og transportvei -Via Appia (bygget på 300 tallet f.Kr)- går fremdeles her. Det finnes kulturminner, mirakler
og et livlig og naturlig landbruk som er vel verdt å ta en nærmere titt på.

Reisen går 21. -28. september 2002

Reisen er dessverre avlyst

DAGSPROGRAM

Dag 1 Oslo - Napoli /Sorrento
Transport til Hotell Panorama i Sorrento. Sorrento har mye av det beste Italia har å by på - livlig og rolig på en gang. Her finnes museer, markeder, det arrangeres stadig konserter, musikkfestivaler og landsbyfester.
Vi spiser middag på Ristorante Dioro, en god restaurant med lokalt kjøkken og selvproduserte viner.

Dag 2 Sorrento
Vi begynner dagen med valgfritt matkurs i en vakker villa, hvor vi får en innføring i Italias mattradisjoner, hvordan pasta egentlig lages, pizzaens opprinnelse osv. Vi lager selv vår lunsj, som vi inntar i hyggelige omgivelser sammen med den lokale vin. Etter lunsj tar vi oss opp til St. Agata, en økologisk bondegård, hvor vi får en orientering om olivenoljeproduksjon.

Vi fortsetter til Agnani, en lokal spaghettiprodusent i Castellamare og avslutter med besøk hos mozzarellaprodusenten Giorgio. Middag på hotellet med spesialiteter fra området. Etter middagen spaserer vi inn i Sorrentos gamleby og  passerer forbi huset hvor Ibsens "tavle " henger.

Dag 3 og 4 Sorrento - Barletta (250km)
Vi benytter dagen til et besøk i Pompeii på formiddagen. Det antikke Pompeii som ble begravd av vulkanen Vesuvs lava i 79 e.Kr., er trolig et av Italias best bevarte romerske etterlevninger. Her vil vi kunne
se at pompeiianerne sette pris på vin. Vi vil presentere Pompeii på en litt annerledes måte, om noen skulle ha vært der før. Vi inntar en lett lunsj før vi kjører over til "støvelens hæl " Puglia.
 
Vi kjører gjennom et spennende landskap, Italia forandrer seg her, fra Vesuvs dramatiske landskap og fjellkjeden Appenninene kommer vi mot det flateste og mest fruktbare området i landet. Grunnen her er kalkholdig, dekket av jord som er rik på jernoksid og vinproduksjonen er stor - ca.10 millioner hl. Vi passerer Via Appia, og skal i dag besøke nok en vinprodusent før vi ender opp i Barletta hvor vi skal overnatte i Hotell Cavalieri, de neste to netter.
 
Barletta er en livlig handelsby for landbruksvarer, en "ekte " by som ikke er dominert av turister. Barletta er mest kjent for Il Colosso - kjempestatuen på 4 meter som pryder byen. Statuen er fra senromersk tid, og det antas at den forestiller Keiser Valentin 1 og opprinnelig kommer fra Konstantinopel. Vi benytter tiden i Barletta til kultur, mat, vin, noe som innebærer besøk hos utvalgte vinprodusenter.

Rivera med signor Carlo di Corato i spissen lager vin tilhørende området eller som det heter i Italia DOC'et (denominazione di origine controllata) Castel del Monte og hvor de er blant de aller dyktigste. Særlig er den røde Il Falcone en vin i toppklassen, men di Corato har også en rekke andre veldig gode viner å friste med.

Vi tar turen videre til San Pietro hvor vi avslutter dagen med et mirakel. Padre Pio var en mystisk person fra vår egen tid, som bodde i Giovanni Rotondo til sin død i 1968. Stedet er i dag et hellig sted med stor pilegrimsvandring  av mennesker som tror og håper på helbredelse.

Dag 5 /6 Barletta - Bari -Alberobello
Etter frokost drar vi lenger sydover. Først skal vi hilse på St. Nicolas (Julenissen) i Bari, som er kjent som endestasjon for Via Appia i Italia og en av Italias store fiskehavner. Så drar vi sørvestover, nærmere bestemt i retning Alberobello -Triullis hovedstad. Navnet Triulli vet ingen ikke hvor kommer fra, men det er det samme som navnet på de karakteristiske husene, som igjen kan forbindes med de runde gravene.

Vårt neste produsentbesøk er Francesco Candido som er en av Puglias mest respekterte produsenter med virkelige kraftfulle viner laget av områdets viktigste druer som er negroamaro og malvasia. Candido benytter samme vinmakerekspert, Severino Garofano, som Rivera. Garofano er for øvrig ansvarlig for den sterke kvalitetsøkningen områdets viner har hatt de siste ti årene.

Vi installerer oss på Hotell Colle del Sole, hvor vi skal bo i to netter. Neste dag gjør vi oss kjent med landskapet omkring, og besøker blant annet byen Villa Franca.

Det settes av tid til et vinbesøk hos Leone de Castris som mange kanskje allerede er blitt kjent med gjennom vinene som er i salg i Norge. Denne produsenten lager viner primært innenfor DOC Salice Salento, som Candido, slik får du muligheten til å sammenligne to av regionens beste produsenter. Leone de Castris' toppvin heter Donna Lisa, som ikke er tilgjengelig i Norge, og den må altså du til Italia for å smake.

En av kveldene spiser vi på hotellet, den andre kvelden på en restaurant.
Total kjøredistanse 125 km.

Dag 7 Alberobello - Matera - Napoli
Etter frokost tar vi landeveien mot det som kanskje er sør Italias mest eventyrlige by - Matera - opprinnelig bygget på romerske landsbyruiner. Vi tar en underlig og spennende spasertur i dette området hvor hulene gaper mot oss og forteller om dramatiske tider, hvor innbyggerne gjemte seg for muslimene som invaderte området i middelalderen. Midt i huleområdet ligger en kirke med en flott utsikt.
 
Vi fortsetter mot Potenza - Basilicatas hovedstad. Området Basilicata er kjent for gode og karakteristiske viner som vi skal stifte nærmere bekjentskap med under lunsjen som dessuten vil gi oss et innblikk i områdets enkle men samtidig rike gastronomi. Vi ankommer sagnomsuste Napoli sent på ettermiddagen. Om kvelden blir det middag på Ristorante Marechiaro med lokal mat, vin og sang - vi er i Napoli!! Natten tilbringes i Hotell Paradiso.
Total kjørestrekning 335 km.

Dag 8 Napoli - Oslo
Flyavgangen er litt utpå dagen, så vi rekker en bysightseeing. Napoli er utrolig interessant, med sin historie som spenner fra greske og romerske tider, gjennomkongedømmer og opp til i dag. Det arkeologiske museum er en historie i seg selv, likeledes er Domkirken med helgenen San Genaro som led martyrdøden i år 305, og hvis blod blir flytende hvert år den 1. mai og 19. september (helgenens fødselsdag og dødsdag). Operaen, San Carlo, er kanskje Italias vakreste, og konkurrerer med La Scala i Milano. Stemningen under forestillingene er unik. Byen er ellers full av minner, vakre museer, elegante gater og trange smug.

(Valgfri utflukt)

Reisen er dessverre avlyst

Reiseleder:
Christina Cappelen har bodd 22 år i Italia, og har dyptgående kunnskaper om landet. Hun elsker Italia og vet å formidle dette til sine gjester.

Praktiske opplysninger

Pris:13.875 i dobbeltrom

Prisen inkluderer:
Flyreise Oslo - Napoli - Oslo Transport til/fra flyplass.
7 hotell overnattinger m/halvpensjon.
Fabrikksvisninger, produsent besøk, entre museer, guideavgifter på museer /Pompeii.
Norsk reiseleder under hele turen.
Flyskatter

Ikke inkludert:
3-4 timers sightseeing i Napoli med inngang på to museer kr.250 p.p.(inkluderer busstransport, inngangspenger og guideavgifter)
Kursavgift i Sorrento
Personlige utgifter
Reiseforsikring og avbestillingsforsikring
Tillegg for enkeltrom kr.1675
Prisen er basert på min. 20 deltakere. Ved færre deltakere forbeholder vi oss retten til å øke prisen noe, eller å annullere. Vi tar forbehold om pris, ved økning i skatter / avgifter som er utenfor vår kontroll.

Et samarbeid mellom Apéritif og Select Tours
 
Select Tours, Munkedamsveien 96, 0270 Oslo
Tlf: 22 54 34 94
Fax: 22 04 98 05 
Mail: FIXME: Link format not implemented: <link>info@select-tours.no

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du  drinkklassikeren Tequila Sunrise
Ukens drink
Tequila Sunrise

Slik lager du drinkklassikeren Tequila Sunrise

Denne drinken er en like perfekt avslutning på sommernatten i dag som på 70- og 80-tallet da den hadde sin storhetstid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens friskeste forfriskning som også er kremet og myk
Ukens kake
Sitroniskrem med vin

Sommerens friskeste forfriskning som også er kremet og myk

Vi snakker om hjemmelaget iskrem med smak av sitron og hvitvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken
Ukens drink
Calcutta Cup drinkoppskrift med Guinness

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken

Det er tonicen som frisker opp og endrer den klassiske Guinness/stout-smaken. Derfor kan du unne deg en god slurk til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten
Dagens rett
Rollmops

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten

Det er ikke bare for at den smaker godt med en snaps, men også for at denne måten å tilberede sild på får ut den beste smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du  drinkklassikeren Tequila Sunrise
Ukens drink
Tequila Sunrise

Slik lager du drinkklassikeren Tequila Sunrise

Denne drinken er en like perfekt avslutning på sommernatten i dag som på 70- og 80-tallet da den hadde sin storhetstid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her