Statholdergaarden gjorde rent bord i Norgescup i Stavanger

Statholdergaarden gjorde rent bord i Norgescup i Stavanger

Samtlige av Statholdergaardens tre lag innen servitør- og kokkelærlinger gikk helt til topps i helgens norgesmesterskap.
23 Februar 2013 - 23:20

Jubelen sto i taket på Sola Strand Hotell lørdag kveld da fasiten viste at Bent Stiansens lærlinger innen servitør og kokk på Statholdergaarden stakk av med de aller øverste utmerkelsene.

Servitørene vant sin klasse, og Oslos lag 1 ved Annebjørg Sekkenes og Jonas Seim tok andreplassen i kokkenes konkurranse.

Men det var altså Oslos Lag 2 ved Jonathan Kolbu (til høyre på bildet) og Joachim Lindgren som trakk det lengste strået i årets konkurranse!

Nok en gang har lærlinger fra Bent Stiansens team tatt storeslem.

11. til 14. april er de på plass i København når den nordiske konkurransen går av stabelen.

På vår Facebook-side kunne du følge konkurransen fra minutt til minutt: https://www.facebook.com/aperitif.no.

Opptak fra direktesendingene av fredagens semifinaler og lørdagens finale finner du på vår Facebook-side.

Finalister

Lag 1 kommer fra Sør-Trøndelag (Rica Nidelven, Trondheim - Leopold Prytz Rose og Martin Trana)
Lag 2 kommer fra Rogaland (Lag 1 - Renaa Restauranter, Stavanger - Carolina Øverland og Carola Robles)
Lag 3 kommer fra Oslo (Lag 2 - Statholdergaarden - Jonathan Kolbu og Joachim Lindgren)
Lag 4 kommer fra Oslo (Lag 1 - Statholdergaarden - Annebjørg Sekkenes og Jonas Seim)
Lag 5 kommer fra Bergen (Lag 2 - Scandic Neptun Lucullus - Robin Baldi og Reidun Iren Gilleshammer)
Lag 6 kommer fra Lofoten og Vesterålen (Bryggerikaia - Kristoffer Andre Myrvoll og Andreas Johansen)

Norgescup er et prestisjepreget motiveringsmoment for kokke- og servitørlærlinger, og står for å tilstrebe bevisstgjøring av faglig kvalitet.

Det gjennomføres regionale konkurranser i forkant, der regionale vinnerlag er kvalifiserte til å delta i Norgescup.

Lagene skal i fredagens semifinale tilberede og anrette en tre retters meny til fire personer i løpet av tre timer. Rettene skal anrettes på tallerken.

De seks beste semifinalister går videre til finalen på lørdagen.

Lørdagens finale

Kokkelærlinger:
Finaleoppgaven er å tilberede, anrette og i samarbeid med servitørlaget, servere en tre retters meny for 12 personer, hvorav 4 kuverter skal til dommere, 1 til utstilling og 7 kuverter skal til gjester. Hovedretten til gjestene serveres på fat.

Servitør:
Oppgavene omfatter - lagene bedømmes for:
• Teorispørsmål
• Duking & dekking
• Servering - Arbeidsteknikk
• Rydding
• Kommunikasjon
• Barista
• Valg av drikke
• Dekantering
• Bar
• BlomsterSablé
• Russisk servering

Om konkurransen

23 laug kan stille med lag. Laug som har 13 lag eller flere påmeldt til regional konkurranse kan stille med to lag. For øvrig får ett lag fra hvert laug får delta. Hvert lag består av to personer + lagleder.

Konkurransen benytter høyt kvalifiserte dommere, med nasjonalt og internasjonalt renommé.

Oppgavene under semifinale og finale skal være utfordrende for lærlingene, i tillegg til å tilfredsstille kravene til den nasjonale fagopplæringen. Oppgavens innhold skal fokusere på grunnleggende tilberednings-metoder og forutsetter bruk av råvarer med høy kvalitet.

Vinnere av Norgescup er kvalifiserte til å delta i Nordisk Mesterskap for lærlinger. Ved å delta i Nordisk Mesterskap, blir også den norske fagopplæringen i kokkefaget representert internasjonalt.

Bak Norgescup står Kokkenes Mesterlaug Rogaland med et stort antall frivillige ildsjeler som er opptatt av å fremme fagopplæringen av fremtidens kokker og servitører.

Apéritif gjør oppmerksom på at artikkelforfatteren er far til den ene vinneren.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her