Sterk økning for alkoholfritt i Sverige

Restaurantbransjen selger mer, Carlsberg øker salget kraftig, og Systembolaget har en rekordøkning i salget av alkoholfritt. Mens i Norge er det ingen særlig endring.
Redaksjonen
19 August 2009 - 14:34

- Vi har solgt alkoholfritt øl i snart tre år, men om sommeren selger vi mest alkoholfrie drinker, sier bartender David Nyström i klubben Debaser ved Slussen i Stockholm til Svenska Dagbladet.

Det er ikke bare rockeklubben på Södermalm som har suksess med alkoholfritt. Carlsberg rapporterte nylig at salget av alkoholfritt øl til restauranter har økt med 37 prosent første halvår sammenlignet med samme periode i fjor.

Men det er på Systembolaget salgsøkningen i det alkoholfrie alternativet er størst. Når tallene etter juli var klare viste det seg at bolaget hadde solgt 543 000 liter øl, cider og vin uten alkohol. Det er en økning på hele 17 prosent sammenlignet med fjoråret. Økningen er jevnt fordelt over hele landet. Svenskene kjøper nesten dobbelt så mye alkoholfritt nå som for fem år siden, skriver Svenska Dagbladet.

Mer nyktre svensker
Tilsvarende tall for Vinmonopolet viser imidlertid bare en svak økning, på knappe 4 prosent etter sju måneder i år. Som faktisk er svakere enn de to foregående års utvikling. Og salget av alkoholfritt øl (

- Det er ikke bare gravide og de som kjører bil som avstår fra alkohol. Vi ser tydelig også en helsetrend. Folk er mer bevisste om hva de konsumerer, sier Sara Norell som er innkjøpssjef i Systembolaget og fortsetter:

- Den økende interessen for mat og drikke medfører også at den som ikke drikker alkohol vil matche maten med noe annet enn vann.

Ikke enkelt
Norell forteller at den økte etterspørselen har ført til mange nye produkter i sortimentet.
- Nå lages det til og med weissbier i alkoholfrie varianter, sier hun.

Det er salget av alkoholfri vin som øker aller mest. Det har ført til at importørene er blitt langt mer interessert i å finne frem til bedre produkter. Men prosessen er ikke enkel. Alkoholen i seg selv er jo en smaksbærer. Det finnes flere metoder for å fjerne alkoholen fra vinen og å fremstille et produkt som har under 0,5 promille. Men den alkoholfrie vinen må basere seg på vanlig vin ellers må det kalles druesaft.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her