Suksesskokker spisser knivene og vender nesen mot Bergen

Etter flere år bak grytene på kjente restauranter som Bagatelle, Oro, Christies (Danmark), Saison (Danmark) og French Laundry (USA), vender nå kokkene Frode Alræk, Yngve Iversen og Fredrik Sørensen nesen hjem mot Bergen.
Redaksjonen
02 Februar 2004 - 01:00

Det er ikke førstereisgutter som vender hjem. Senest i 2002 ble Frode Alræk kåret til Young Chef of the Year i Norge. Med seg i bagasjen til Bergen har de oppskriften til et nytt catering- og restauranttilbud: Søtt + Salt.

- Etter 7 år bak grytene på forskjellige restauranter, legger vi ikke skjul på at vi nå ønsker å bestemme mer selv. Samtidig vil vi ikke brekke nakken. Derfor starter vi med catering, og bruker tiden til å se oss om etter det perfekte stedet for å starte vår lille restaurant, uttaler Frode Alræk.

Angriper røykeloven
Den nye røykeloven har skapt furore i restaurantbransjen. Søtt + Salt velger å angripe den offensivt ved å tenke nytt.

- Vi tror den nye røykeloven betyr at folk ofte vil velge spisebordet hjemme, fremfor restauranter i sentrum. Derfor vil vi tilby catering hvor vi kommer hjem til folk for å lage mat. Så kan vi snakke sammen over grytene og kanskje lære bort noe samtidig, sier kokk Fredrik Sørensen.

Råvarer i sentrum
Bergen har et rikt fiskemarked. Men når det blir snakk om skinke, ost, vin og delikatesser, er tilbudet fattigere. Dette ønsker Søtt + Salt å gjøre noe med.

- Vår filosofi er at friske råvarer skal være fundamentet i alt vi lager. Vi kommer derfor til å bruke mye tid på å besøke lokale bønder, fiskere og gartnere for å få tak i de beste råvarene på markedet. I tillegg ønsker vi å selge olivenoljer og andre spesialprodukter til bergensere. Og når restauranten er på plass, skal du ikke se bort i fra at vi vil selge produkter over disk på dagtid, uttaler Yngve Iversen entusiastisk.

Tøff konkurranse
Søtt + Salt vet at de vil møte tøff konkurranse. Men velger å være realistiske optimister med tålmodighet og hardt arbeid som drivstoff.

- Å drive catering og restaurant består av 90 prosent hardt arbeid. Vi har alle startet med å skrelle poteter, og jobbet oss opp til kjøkkensjefstillinger de siste årene. Senest i fjor var jeg potetskreller under et gjestebesøk på en restaurant i USA. Det nytter ikke å være høy på pæren i dette gamet. Her er det hardt arbeid som gjelder, uttaler Frode Alræk.

Hjem for å bli
De tre unge kokkene kommer hjem til Bergen for å bli. De travle storbyene er et avsluttet kapittel, nå er det Bergen som står i sentrum.

- Tiden i Oslo, Praha, København, San Francisco og Oxford har vært vår læretid. Nå føler vi at vi har lært nok til å kunne stå på egne ben bak grytene. Vi håper og tror at dette kommer til å gå bra. Planen er å bli værende i Bergen lenge, uttaler de i fellesskap.

- Mange drømmer seg bort fra Bergen. Vi har gledet oss som små barn til å komme tilbake, avslutter Fredrik Sørensen.

Foto: Sune Eriksen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her