Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Suksesskokker spisser knivene og vender nesen mot Bergen

Etter flere år bak grytene på kjente restauranter som Bagatelle, Oro, Christies (Danmark), Saison (Danmark) og French Laundry (USA), vender nå kokkene Frode Alræk, Yngve Iversen og Fredrik Sørensen nesen hjem mot Bergen.
Redaksjonen
02 Februar 2004 - 02:00

Det er ikke førstereisgutter som vender hjem. Senest i 2002 ble Frode Alræk kåret til Young Chef of the Year i Norge. Med seg i bagasjen til Bergen har de oppskriften til et nytt catering- og restauranttilbud: Søtt + Salt.

- Etter 7 år bak grytene på forskjellige restauranter, legger vi ikke skjul på at vi nå ønsker å bestemme mer selv. Samtidig vil vi ikke brekke nakken. Derfor starter vi med catering, og bruker tiden til å se oss om etter det perfekte stedet for å starte vår lille restaurant, uttaler Frode Alræk.

Angriper røykeloven
Den nye røykeloven har skapt furore i restaurantbransjen. Søtt + Salt velger å angripe den offensivt ved å tenke nytt.

- Vi tror den nye røykeloven betyr at folk ofte vil velge spisebordet hjemme, fremfor restauranter i sentrum. Derfor vil vi tilby catering hvor vi kommer hjem til folk for å lage mat. Så kan vi snakke sammen over grytene og kanskje lære bort noe samtidig, sier kokk Fredrik Sørensen.

Råvarer i sentrum
Bergen har et rikt fiskemarked. Men når det blir snakk om skinke, ost, vin og delikatesser, er tilbudet fattigere. Dette ønsker Søtt + Salt å gjøre noe med.

- Vår filosofi er at friske råvarer skal være fundamentet i alt vi lager. Vi kommer derfor til å bruke mye tid på å besøke lokale bønder, fiskere og gartnere for å få tak i de beste råvarene på markedet. I tillegg ønsker vi å selge olivenoljer og andre spesialprodukter til bergensere. Og når restauranten er på plass, skal du ikke se bort i fra at vi vil selge produkter over disk på dagtid, uttaler Yngve Iversen entusiastisk.

Tøff konkurranse
Søtt + Salt vet at de vil møte tøff konkurranse. Men velger å være realistiske optimister med tålmodighet og hardt arbeid som drivstoff.

- Å drive catering og restaurant består av 90 prosent hardt arbeid. Vi har alle startet med å skrelle poteter, og jobbet oss opp til kjøkkensjefstillinger de siste årene. Senest i fjor var jeg potetskreller under et gjestebesøk på en restaurant i USA. Det nytter ikke å være høy på pæren i dette gamet. Her er det hardt arbeid som gjelder, uttaler Frode Alræk.

Hjem for å bli
De tre unge kokkene kommer hjem til Bergen for å bli. De travle storbyene er et avsluttet kapittel, nå er det Bergen som står i sentrum.

- Tiden i Oslo, Praha, København, San Francisco og Oxford har vært vår læretid. Nå føler vi at vi har lært nok til å kunne stå på egne ben bak grytene. Vi håper og tror at dette kommer til å gå bra. Planen er å bli værende i Bergen lenge, uttaler de i fellesskap.

- Mange drømmer seg bort fra Bergen. Vi har gledet oss som små barn til å komme tilbake, avslutter Fredrik Sørensen.

Foto: Sune Eriksen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Han tar albariño er stykke lenger
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Han tar albariño er stykke lenger

Vinene til Rodrigo Méndez er så langt unna den lette og fruktige albariño-stilen som forbindes med Rias Baixas, det er mulig å komme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag denne fargerike varianten av falafel for en ny og spennende opplevelse
+
Klubbkokken serverer
Rødbetfalafler

Lag denne fargerike varianten av falafel for en ny og spennende opplevelse

Rødbeter gir både mer farge, høyere næringsinnhold og god smak til disse fantastiske vegetarbollene

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her