Svarte penger fra Stavanger til Kina

Flere millioner svarte penger fra de tidligere restaurant-virksomhetene Mikado i Stavanger og Peking Cuisine i Sandnes er havnet i Kina. Det mener politiet.

Bokettersynet ved Mikado i Stavanger og Peking Cuisine i Sandnes avslørte svart omsetning for minst 27 millioner kroner. Dette er penger ingen i dag kan gjøre rede for.
 
De kinesiske restauranteierne har ifølge likningen hatt moderate inntekter de siste årene. Ifølge fylkesskattekontoret avslørte bokettersynet timelønninger for de restaurantansatte helt ned i 40 kroner.
 
Tips
Fylkesskattekontoret mottok et tips i 1998. Tipset gikk ut på at de ansatte ved Mikado Restaurantdrift fikk mellom 1000 og 3000 kroner ekstra per måned i svart lønn. Disse beløpene skal ha blitt utbetalt kontant. Betydelige deler av den svarte omsetningen ble også delt mellom eierne i restauranten. For en aksjonær med ti prosents eierandel utgjorde dette den gang 20.000 kroner i snitt per måned.
 
Ikke bokført
Tipset ble lagt stor vekt på i undersøkelsene skattemyndighetene har gjort i forbindelse med bokettersynet. Konklusjonen er at den lave bokførte lønnen kan være en indikasjon på at det utbetales lønn som ikke bokføres i regnskapet.
 
- Vi tror det er blitt ført ut mye penger her, men vi har ikke klart å følge pengestrømmer ut. Det har blitt gjort på måter slik at det ikke er sporbart, sier politibetjent Odd Olav Reisæter ved økonomiseksjonen i Rogaland politidistrikt til aftenbladet.no.
 
Pengene skal altså ha havnet i Kina.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen