Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Svin på skogen

En Grøstadgris er ikke som andre griser - les hele historien bak et av våre nyeste gourmetprodukter.
Redaksjonen
30 Januar 2007 - 19:30

Grøstadgrisen beiter fritt, roter i jorda akkurat som den vil, spiser spesiallaget fôr og lever lengre enn andre griser. Siden det koster å satse på kvalitet og god dyrevelferd, må du betale mer for denne grisen.
 
-Da vi startet opp for seks år siden var det dårlige økonomiske tider innen svineproduksjon. Derfor tenkte vi at vi måtte finne på noe spesielt som markedet ville ha. På den tiden var det akkurat blitt vist en dokumentar på TV om blant annet viste hvordan griser blir transportert til slakteriet og kastrert uten bedøvelse. Dette førte til at folk etterspurte griser som hadde levd et godt liv, forteller Hans Runar Knapstad på Grøstad Gård i Våle i Vestfold.

Sammen med kona Gry Beate begynte ideen om å avle frem griser på en mer human måte å ta form. Ekteparet satte seg to hovedmålsetninger: grisene fra Grøstad Gård skulle ha det godt fra de ble født til de ble slaktet og de skulle gi et mer velsmakende svinekjøtt enn andre griser.
 
-Så tenkte vi: "vi får bare sette i gang og se om kunden er villige til å betale mer fordi vi driver produksjonen på denne måten", sier Gry Beate Knapstad.

Gullkantet historie
Det som har skjedd siden er historie. Ekteparet Knapstads frilandsgriser, skogsgriser og villsvinkrysninger er blitt favoritter hos landets gourmetrestauranter for smaken og hos Dyrebeskyttelsen på grunn av driften. Norgesgruppen og Hakongruppen med butikker som Ica Gourmet, Meny, Ultra og Centra selger toppkvalitetsgrisene, mens Jacob's i Oslo er den største kunden.

Forklaringen på suksessen er at ekteparet har hatt fokus på å lage en så god råvare som overhodet mulig. For å få til det har de måttet tenke nytt i forhold til avl av tradisjonell norsk  bingegris.

Dyrene i fokus
Grøstadgrisen er en såkalt frilandsgris som fores langsomt med bygg, havre og grovfôr, noe som er avgjørende for kjøttkvaliteten. Grisene har også anledning til å bevege seg fritt på store inne- og utearealer, samt utøve naturlig adferd ved at den kan rote i jorda og ta gytjebad. Mottoet er at Grøstadgrisen skal være en glad gris.
 
-Omstendighetene rundt slakteprosessen er også avgjørende for kvaliteten på kjøttet. Stresses grisen på vei til slakteriet, blir kjøttet seigt og tørt, og for rask nedkjøling etter slakting gir lite mørnet kjøtt, forklarer Hans Rune Knapstad.

Ekteparet legger derfor stor vekt på at grisene skal transporteres så humant som mulig til Hellenes Slakteri, et lokalt slakteri de bruker. Hva dyrene opplever før slakting er viktig for grisenes ve og vel, samt for kjøttkvaliten.
 
-Griser er flokkdyr, og de blir utrygge hvis de transporteres sammen med griser de ikke kjenner. For å unngå aggresjon og stress hos dyrene fraktes kun griser som kjenner hverandre på samme lastebiler. Vi tar oss god tid med hvert individ slik at dyret har det best mulig, forteller Hans Runar Knapstad.

Nytenkning
I dag kan svineavlerne Knapstads historie synes som en opptur fra a til å. Slik har det ikke alltid vært. I begynnelsen måtte de overvinne stor skepsis fra bønder som drev med tradisjonell svineavl.
-Norsk landbruk er veldig konservativt. En av grunnen til at vi turte å satse på dette er muligens fordi verken Gry Beate eller jeg er født og oppvokst på gård. Vi er ikke påvirket av  hvordan generasjonene før oss har drevet gårdsdrift, sier Hans Runar Knapstad.

I tillegg er Vestfold nærmest blitt et arnested for innovativ landbrukstenkning. Den store og fete Stangekyllingen og den knasende friske Vestfoldsalaten er eksempler på matprodukter som har gjort suksess fordi de har hatt fokus på kvalitet.

Satser igjen
Grøstadgrisen er inntil nå kun blitt solgt som ferskvare, men ekteparet Knapstad ønsker å gå nye veier med grisen. I 2004 stod deres nye pølsemakeri klart. Sammen med investor Pers kjøkken fra Sandefjord satser de på å lage kvalitetsprodukter som patéer, skinker, pålegg og pølser, alt basert på Grøstadgrisen.

I sommer var deres første eksklusive spekeskinke klar for butikksalg. Målet er som alltid  å lage mat i ypperste klasse - en norsk utgave av de berømte Serrano- og Parma-skinkene.
 
-I Norgesmesterskapet for kjøttvarer i 2003 deltok vi med en skinke som ikke var helt ferdig modnet. Til tross for det fikk den 39,87 poeng av 40 mulige. Vi ble trukket for presentasjon, ikke smak, noe som viser at vi er på rett vei, mener Gry Beate Knapstad.

Forskjellen mellom Grøstad-skinka og de tradisjonelle norske spekeskinkene er flere. Den lages av topp råvare, saltingsmetoden er annerledes og den langtidsmodnes i 18 måneder. Alt dette gir i følge ekteparet en fyldigere og mer velutviklet kjøttsmak. Prisen er også i en klasse for seg; cirka 350 kroner kiloet for hel skinke med ben og 500 kroner uten ben.
 
-Vi lager nisjeprodukter. Du kjøper ikke Grøstadskinka på grunn av prisen, men på grunn av smaken. Vår historie viser at forbrukerne er villige til å betale 30 prosent ekstra for våre produkter for å få mat av høy kvalitet, sier Hans Runar Knapstad.

Åpen gård
Fremover kommer ekteparet til å trappe ned på oppdrettsdelen, og heller satse på produktutvikling og markedsføring av disse.
 
-Vi får flere og flere positive tilbakemeldinger på det vi driver med. Etterspørselen er blitt så stor at vi har satt bort oppdrett av Grøstadgrisen til tre lokale bønder, forteller Hans Runar Knapstad.
-Vi vil også fortsette med å ha såkalt Åpen gård her hver 1.juni i samarbeid med Dyrebeskyttelsen. I 2002 var 1500 mennesker innom i løpet av en dag, noe som viser at det er marked for det også, sier Gry Beate Knapstad.

Tekst: Anne C. Wangberg
Foto: Bo Mathisen
 
Oppdatert artikkel - første gang publisert 2003.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her