Svinemørt

I mange av rettene du setter til livs fra mer eksotiske strøk enn Majorstuen er svinekjøttet basisen, enten retten kommer fra Østen, Middelhavslandene eller er amerikansk. Det lyse kjøttet passer like godt sammen med søt og frisk frukt som ananas, epler,
Redaksjonen
05 August 1999 - 19:54

Det er godt å vite at renskåret svinekjøtt kan nytes uten snev av dårlig samvittighet. Det inneholder bare 2-4 prosent fett, og halvparten av dette er umettet fett som er godt for hjertet. Og - kjøttet tar ikke opp fett når du steker det, faktisk er det tvert imot! Dette er egenskaper som matglade mennesker vet å sette pris på.
 
Nettopp dette gjør at svinekjøttet assosieres til kjøttet med den gode smaken som kan brukes i mange retter, og gjerne i de eksotiske. Men det er viktig å vite at svinekjøtt må behandles med en viss forsiktighet og ikke stekes for hardt. Det skal være bare så vidt gjennomstekt, steker du det for hardt eller for lenge, blir det tørt.
 
Medaljonger på grønnsakseng
4 porsjoner
ca. 800 g indrefilet av svin
smør/olje til steking
1 ts salt
1/2 ts pepper
250 g sjampinjong
2 gulrøtter 2 løk
200 g spinat
1 pose sjysaus
(hvis du ikke bruker bare stekesjyen)
1 sjalottløk
1 ts rød pepper og 1 ts grønn pepper.
 
Vask spinaten godt og ta vekk de grove stilkene. Skjær soppen i skiver, løken i båter og gulrøttene i staver.
Skjær kjøttet i ca. 2 ½ cm tykke skiver og stek dem pent brune på begge sider. Ha på salt og pepper og legg dem tilside.
Fres grønnsakene i litt smør/olje og legg kjøttet over
Lag saus og tilsett sjalottløk i tynne båter (evt. stekt lett på forhånd), rød og grønn pepper. Serveres med poteter.
Vinforslag: Hvis du velger rødt, må ikke vinen være for kraftig, den må dessuten ha god friskhet, bløte tanniner og middels fylde, for eksempel sørfranske Vigne Antique Carignan kr 79 (13122, basis).
 
Sennepsgratinert skinke med rødvinsaus
4 porsjoner
ca. 1 kg kokt skinke
2 squash
4 tomater
1 løk
2 ss olivenolje
salt og pepper
 
Til gratinering:
1 1/2 dl sennep, halvparten må gjerne være Dijonsennep
5 ss hakket persille
2-3 båter finhakket hvitløk
1 ts sukker
2 ts appelsinmarmelade
 
Skjær skinke og squash i skiver, del tomatene i to og hakk løken
Legg grønnsakene i bunnen på en ildfast form, fordel olje, salt og pepper over og legg på skinkeskivene
Smør på sennepsblandingen og stek på 225 grader i 10 minutter. Server med rødvinsaus (av pose) og bønnestuing.
 
Bønnestuing:
1 pose (450 g) frosne grønne bønner
1-2 dl hakkede hasselnøttkjerner
3 ss rømme
2 ss olje (helst hasselnøttolje)
1/2 dl klippet persille salt og nykvernet pepper etter smak
 
Kok bønnene etter anvisning på posen og avkjøl i kaldt vann. Stek nøttekjernene i varm panne uten fett til de så vidt er brune. Bland sammen rømme, olje, persille, salt og pepper og rør forsiktig inn bønner og nøtter.
Vinforslag: Velg en middels fyldig rødvin av spansk opprinnelse som Marques de Monistrol Cabernet-Tempranillo 1997 kr 80,10 (11125, basis).
 
Strimlet svinekjøtt i sursøt saus
4 porsjoner
600 g svinekjøtt i strimler
smør/olje til steking
1 glass Uncle Ben sursøt saus
1 pose salatgrønnsaker, ferdigstrimlet
 
Fres kjøttet i små porsjoner, 2-3 minutter på sterk varme og bland deretter i 1 glass sursøt saus. Server med salat og hurtigris.
Vinforslag: Her må det bli hvitt med god balanse mellom sødme og syre som Deidesheimer Hofstuck Riesling Kabinett 1997 kr 84,10 (2060, basis).
 
Svinekjøtt med nudler
4 porsjoner
600 g svinekjøtt i strimler
2 pakker nudler
4 blad kinakål
1 purre
5 sjalottløk eller 1 løk
1/2 ss fersk ingefær
4 båter hvitløk
1 - 2 rød chili, eller 1 - 2 ss chilipulver
ca. 6 ss olje
5 ss soyasaus (salt)
1/2 ts pepper evt. salt
 
Skjær kjøtt, kål og purre i strimler og chili i ringer. Finhakk hvitløk og ingefær. Del løken i tynne båteer. Kok nudlene etter anvisning på pakken.
Varm olje i panne og fres kjøttet i små porsjoner, 2-3 minutter på sterk varme
Surr grønnsakene sammen med ingefær og chili et par minutter. Ha så i kinakål sammen med nudlene og kjøttstrimlene. Smak til med soyasaus, pepper og eventuelt salt.
Vinforslag: Hvitvin med god friskhet og restsødme er tingen som Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Riesling Spatlese 1997 kr 85,80 (11173, basis).
 
Karriskinke
4 porsjoner
600 g flatbiff
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 liten purre
2 epler
100 g revet ost
1-2 ts karri
 
Skjær kjøttet i strimler, eller kjøp ferdigstrimlet. Fres strimlene raskt i varm panne, halvparten av gangen. Strø på salt og pepper.
Del eplene i tynne båter og skjær purren i ringer. Bland sammen purre, epler, ost og karri og dryss dette over kjøttet.
Legg på lokk og etterstek på svak varme til osten er smeltet og eplene møre, 5-10 minutter Serveres sammen med potetstappe.
Vinforslag: En frisk og middels fyldig hvitvin gjerne av riesling fra Australia, som Nottage Hill Riesling 1998 kr 90,70 (13128).
 

Kilde: Opplysningskontoret for Kjøtt
Fotograf: Kim Holthe
03.04.99

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette knallkjøpet av en rosso di montalcino har dokumentert kvalitet i årgang etter årgang
Godbiter i pollisten

Dette knallkjøpet av en rosso di montalcino har dokumentert kvalitet i årgang etter årgang

De siste to årgangene har den dessuten vært å få finne i basishyllene på de 60 største butikkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker
+
Ukens vin

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker

Alvario Palacios er mest kjent for sine Priorat-viner, men det er i det østlige Rioja at røttene finnes.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se alt det gode du kan lage av et gresskar
Guide
Oppskrifter med gresskar

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Gresskar er så mye mer enn morsomme lykter til halloween. Her finner du de beste oppskriftene, både salte og søte.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette knallkjøpet av en rosso di montalcino har dokumentert kvalitet i årgang etter årgang
Godbiter i pollisten

Dette knallkjøpet av en rosso di montalcino har dokumentert kvalitet i årgang etter årgang

De siste to årgangene har den dessuten vært å få finne i basishyllene på de 60 største butikkene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker
+
Ukens vin

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker

Alvario Palacios er mest kjent for sine Priorat-viner, men det er i det østlige Rioja at røttene finnes.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Du har en boblende høytid i vente – få opptil 40% rabatt på eksklusive musserendesmakinger
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Du har en boblende høytid i vente – få opptil 40% rabatt på eksklusive musserendesmakinger

For å gjøre juleforberedelsene enklere for deg, har vi satt sammen en enestående pakke – jo mer du smaker, desto større rabatt får du.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter
Dagens rett
Hurtigmarinert ovnsbakt laks med couscoussalat

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter

Ok, de femten minuttene er ikke iberegnet oppvarmingen av ovnen. Men uansett er denne oppskriften kjapp som få. Og riktig så velsmakende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik gjør du grillkyllingen sexy
Dagens rett
Grillet kylling med spinatpasta

Slik gjør du grillkyllingen sexy

Nygrillet kylling er lettvint. Det er også kyllingbryst. Du velger selv hva du bruker i denne fristende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se alt det gode du kan lage av et gresskar
Guide
Oppskrifter med gresskar

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Gresskar er så mye mer enn morsomme lykter til halloween. Her finner du de beste oppskriftene, både salte og søte.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her