Tester

Nye whiskyer på spesialpolet november 2019

60 flasker av denne heftige whiskyen kommer på polet - og prisen er den samme som utenfor Norge

60 flasker av denne heftige whiskyen kommer på polet - og prisen er den samme som utenfor Norge

For selv om 1169 koner høres mye ut for en flaske med 14 år gammel whisky, er det langt fra det. For det er ingen hvilken som helst whisky dette er snakk om.
Aase E. Jacobsen
05 November 2019 - 16:41

Longrow 14 YO Sherry Wood er nemlig en cask strength, som altså ikke er redusert til drikkestyrke, og den ble tappet i et antall av 9000 flasker for hele den whiskytørste verdenen. Den er faktisk billigere enn da den sist var tilgjengelig på polet. Den ble nemlig lansert i basisutvalget for 14 år siden til den nette sum av kroner 975. Det var selvsagt ikke samme tappingen, for den gang var det snakk om en whisky som holdt 46 prosent og hadde vært i både sherry og bourbonfat. 

Longrow 18 Y.O. 2018 Edition  er en annen lekker whisky fra samme destilleri. Litt dyrere, men så er det da også innholdet litt eldre. Longrow er ett av to whiskymerker fra Springbank destilleriet i Campbeltown, og det sjeldneste av de to. Derfor må prisene sies å være ekstra gunstige.

Les mer om Springbank og Longrow her

Japansk whisky er aldri billig, og for Chichibu The Peated 2018 må du ut med en tusenlapp mer, men også denne er gunstig priset i forhold til hva du må ut med internasjonalt. Dessuten får du en kraftpakke av de sjeldne. 2018 står for øvrig for lanseringstidspunkt for denne whiskyen som markerte destilleriets 10 års jubileum.

Les mer om dette destilleriet her 

Om du ikke er fan av verken sherryfatmodnet skotsk whisky eller japanske dråper, er det flere alternativer blant toppskårerne.  

Chieftain's Caol Ila 2004 14 yo byr på virkelig god bourbonfatkarakter og er veldig klassisk Caolo Ila rent aromatisk. For dem som liker en ytterst transparent Islay-stil.                        

Glenfarclas er normalt alt annet enn transparent, men Glenfarclas The Family Casks 1997 er i det mer elegante bourbonfatorienterte hjørnet med tydelig preg av sjø/mineraler. 

For noen er blended malts som å banne i kjerka, men med Yula Blended Malt Scotch 22 YO tas denne stilen over i en ny dimensjon som tilfredsstiller alle preferanser for maltwhisky. Her får du nemlig litt av alt, kraft, sødme og røyk kombinert med 51,2 prosent. Og ikke minst den perfekte julegaven.

Yula er navnet på en norrøn gudinne som er sentral i selve skapelsesberetningen for Islay - som rett oversatt betyr Yulas øy. Det hevdes også at Yula er knyttet til ordet yule (og alle ordets avledninger) som er opprinnelsen til vår jul. 

Så derfor er det kanskje whisky, og ikke akevitt du skal nyte på julaften?

 

På side 2 finner du smaksnotatene for de 35 brennevinene som er testet. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bli med på en reise i fårikålens verden - og bli overrasket over hvor mange vrier som finnes
Guide
Oppskrifter på fårikål fra hele verden

Bli med på en reise i fårikålens verden - og bli overrasket over hvor mange vrier som finnes

Noe av det beste høsten har å by på er årets ferske lammekjøtt i skjønn forening med høstens grønnsaker, i dette tilfellet kålen. Mange flotte og varierte oppskrifter venter på deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I oktoberutgaven av Apéritif magasin 2023 får du meksikanske vibber i mengder
+

I oktoberutgaven av Apéritif magasin 2023 får du meksikanske vibber i mengder

Men også innføring i den unike romen fra Guadeloupe samt utviklingen for rødvin fra Alsace og en virkelig skatt fra Loire. Blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi lammesteken en smak av Provence denne helgen
Dagens rett

Gi lammesteken en smak av Provence denne helgen

Høsten er tiden for de virkelig store hyggestundene rundt middagsbordet med lammestek som midtpunkt. Denne oppskriften er en klassiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bak fisken i ovnen og så får du appelsinsaus med på kjøpet
Dagens rett

Bak fisken i ovnen og så får du appelsinsaus med på kjøpet

Steinbit er en utmerket matfisk som i denne retten friskes opp med en sødmefylt appelsinsaus.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bli med på en reise i fårikålens verden - og bli overrasket over hvor mange vrier som finnes
Guide
Oppskrifter på fårikål fra hele verden

Bli med på en reise i fårikålens verden - og bli overrasket over hvor mange vrier som finnes

Noe av det beste høsten har å by på er årets ferske lammekjøtt i skjønn forening med høstens grønnsaker, i dette tilfellet kålen. Mange flotte og varierte oppskrifter venter på deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I oktoberutgaven av Apéritif magasin 2023 får du meksikanske vibber i mengder
+

I oktoberutgaven av Apéritif magasin 2023 får du meksikanske vibber i mengder

Men også innføring i den unike romen fra Guadeloupe samt utviklingen for rødvin fra Alsace og en virkelig skatt fra Loire. Blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Rimelig smak av storhet fra Montalcino
+
Ukens vin

Rimelig smak av storhet fra Montalcino

Det er en grunn til at Montalcino har en stor plass i vinelskeres hjerte. Her får du en rimelig smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kyllingfileten blir ekstra god når den pakkes inn på denne måten
Dagens rett

Kyllingfileten blir ekstra god når den pakkes inn på denne måten

Det gjør også at middagen kan spises med hånden, eller så kan retten være det av et større måltid. Restene går i matpakken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ikke lov å si at du ikke liker stekt sild før du har prøvd denne retten
Dagens rett

Det er ikke lov å si at du ikke liker stekt sild før du har prøvd denne retten

Her får det delikate, men også robuste sildekjøttet bryne seg på søreuropeiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi lammesteken en smak av Provence denne helgen
Dagens rett

Gi lammesteken en smak av Provence denne helgen

Høsten er tiden for de virkelig store hyggestundene rundt middagsbordet med lammestek som midtpunkt. Denne oppskriften er en klassiker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her