Tester

Nye whiskyer på spesialpolet november 2019

60 flasker av denne heftige whiskyen kommer på polet - og prisen er den samme som utenfor Norge

60 flasker av denne heftige whiskyen kommer på polet - og prisen er den samme som utenfor Norge

For selv om 1169 koner høres mye ut for en flaske med 14 år gammel whisky, er det langt fra det. For det er ingen hvilken som helst whisky dette er snakk om.
Aase E. Jacobsen
05 November 2019 - 16:41

Longrow 14 YO Sherry Wood er nemlig en cask strength, som altså ikke er redusert til drikkestyrke, og den ble tappet i et antall av 9000 flasker for hele den whiskytørste verdenen. Den er faktisk billigere enn da den sist var tilgjengelig på polet. Den ble nemlig lansert i basisutvalget for 14 år siden til den nette sum av kroner 975. Det var selvsagt ikke samme tappingen, for den gang var det snakk om en whisky som holdt 46 prosent og hadde vært i både sherry og bourbonfat. 

Longrow 18 Y.O. 2018 Edition  er en annen lekker whisky fra samme destilleri. Litt dyrere, men så er det da også innholdet litt eldre. Longrow er ett av to whiskymerker fra Springbank destilleriet i Campbeltown, og det sjeldneste av de to. Derfor må prisene sies å være ekstra gunstige.

Les mer om Springbank og Longrow her

Japansk whisky er aldri billig, og for Chichibu The Peated 2018 må du ut med en tusenlapp mer, men også denne er gunstig priset i forhold til hva du må ut med internasjonalt. Dessuten får du en kraftpakke av de sjeldne. 2018 står for øvrig for lanseringstidspunkt for denne whiskyen som markerte destilleriets 10 års jubileum.

Les mer om dette destilleriet her 

Om du ikke er fan av verken sherryfatmodnet skotsk whisky eller japanske dråper, er det flere alternativer blant toppskårerne.  

Chieftain's Caol Ila 2004 14 yo byr på virkelig god bourbonfatkarakter og er veldig klassisk Caolo Ila rent aromatisk. For dem som liker en ytterst transparent Islay-stil.                        

Glenfarclas er normalt alt annet enn transparent, men Glenfarclas The Family Casks 1997 er i det mer elegante bourbonfatorienterte hjørnet med tydelig preg av sjø/mineraler. 

For noen er blended malts som å banne i kjerka, men med Yula Blended Malt Scotch 22 YO tas denne stilen over i en ny dimensjon som tilfredsstiller alle preferanser for maltwhisky. Her får du nemlig litt av alt, kraft, sødme og røyk kombinert med 51,2 prosent. Og ikke minst den perfekte julegaven.

Yula er navnet på en norrøn gudinne som er sentral i selve skapelsesberetningen for Islay - som rett oversatt betyr Yulas øy. Det hevdes også at Yula er knyttet til ordet yule (og alle ordets avledninger) som er opprinnelsen til vår jul. 

Så derfor er det kanskje whisky, og ikke akevitt du skal nyte på julaften?

 

På side 2 finner du smaksnotatene for de 35 brennevinene som er testet. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her