Tester

Nye whiskyer på spesialpolet november 2019

60 flasker av denne heftige whiskyen kommer på polet - og prisen er den samme som utenfor Norge

60 flasker av denne heftige whiskyen kommer på polet - og prisen er den samme som utenfor Norge

For selv om 1169 koner høres mye ut for en flaske med 14 år gammel whisky, er det langt fra det. For det er ingen hvilken som helst whisky dette er snakk om.
Aase E. Jacobsen
05 November 2019 - 16:41

Longrow 14 YO Sherry Wood er nemlig en cask strength, som altså ikke er redusert til drikkestyrke, og den ble tappet i et antall av 9000 flasker for hele den whiskytørste verdenen. Den er faktisk billigere enn da den sist var tilgjengelig på polet. Den ble nemlig lansert i basisutvalget for 14 år siden til den nette sum av kroner 975. Det var selvsagt ikke samme tappingen, for den gang var det snakk om en whisky som holdt 46 prosent og hadde vært i både sherry og bourbonfat. 

Longrow 18 Y.O. 2018 Edition  er en annen lekker whisky fra samme destilleri. Litt dyrere, men så er det da også innholdet litt eldre. Longrow er ett av to whiskymerker fra Springbank destilleriet i Campbeltown, og det sjeldneste av de to. Derfor må prisene sies å være ekstra gunstige.

Les mer om Springbank og Longrow her

Japansk whisky er aldri billig, og for Chichibu The Peated 2018 må du ut med en tusenlapp mer, men også denne er gunstig priset i forhold til hva du må ut med internasjonalt. Dessuten får du en kraftpakke av de sjeldne. 2018 står for øvrig for lanseringstidspunkt for denne whiskyen som markerte destilleriets 10 års jubileum.

Les mer om dette destilleriet her 

Om du ikke er fan av verken sherryfatmodnet skotsk whisky eller japanske dråper, er det flere alternativer blant toppskårerne.  

Chieftain's Caol Ila 2004 14 yo byr på virkelig god bourbonfatkarakter og er veldig klassisk Caolo Ila rent aromatisk. For dem som liker en ytterst transparent Islay-stil.                        

Glenfarclas er normalt alt annet enn transparent, men Glenfarclas The Family Casks 1997 er i det mer elegante bourbonfatorienterte hjørnet med tydelig preg av sjø/mineraler. 

For noen er blended malts som å banne i kjerka, men med Yula Blended Malt Scotch 22 YO tas denne stilen over i en ny dimensjon som tilfredsstiller alle preferanser for maltwhisky. Her får du nemlig litt av alt, kraft, sødme og røyk kombinert med 51,2 prosent. Og ikke minst den perfekte julegaven.

Yula er navnet på en norrøn gudinne som er sentral i selve skapelsesberetningen for Islay - som rett oversatt betyr Yulas øy. Det hevdes også at Yula er knyttet til ordet yule (og alle ordets avledninger) som er opprinnelsen til vår jul. 

Så derfor er det kanskje whisky, og ikke akevitt du skal nyte på julaften?

 

På side 2 finner du smaksnotatene for de 35 brennevinene som er testet. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her