Tester
Dette er de beste eplemostene av fjorårets høst
Foto: (ChristianJung)

Dette er de beste eplemostene av fjorårets høst

2016 ga god eplemost over hele landet. Blant de beste er alle eplefylker representert.
Aase E. Jacobsen
09 Februar 2017 - 11:05

Den norske eplehøsten er kort. Den forlenges ved at eplene presses til most – eller gjøres til eplesider. Begge produkttyper som opplever økende etterspørsel. Både på grunn av ønsket om sunnere alkoholfrie alternativer samt trenden med kortreist/lokal/småskala.

Apéritifs smakspanel har testet 111 eplemoster fra 2016 og 17 sidere fra primært 2015 og 2014.

På undersidene finner du de 14 eplemostene som fikk 86 poeng eller mer – de virkelig gode produktene det er grunn til å lete etter - og hvordan testen er gjennomført

Eplemost kan lages av én eplesort eller blanding av flere sorter eller også med andre typer frukt/bær/grønnsaker. Generelt holder den første typen høyere sensorisk kvalitet enn blandingene. Men også «eplemost med smak» var overbevisende og hadde like høy gjennomsnittsskår som eplemoster av én eplesort.

Epleekspert Jan Meland ved Midt-Telemark Landbrukskontor påpeker at smaken på eplene og mosten er veldig avhengig av blant annet gjødsling, jordkultur (undervegetasjon eller ingen vegetasjon under trærne), avling, høstetidspunkt og produksjonsdata. I tillegg til sort, er det altså ikke bare klimaet som på har betydning for smaken.

Ifølge Meland var 2016 til tross for en fuktig vår og forsommer, avlingsmessig det beste siden 2010, men likevel bare et middels bra avlingsår. - Det betyr store, søte epler og god lagringsevne. En tidlig vår og varm, solrik høst er viktigste årsak til dette. Det gjelder alle fruktdistriktene. Avlingen er stort sett fordelt 50/50 mellom Telemark, Vestfold og Buskerud på den ene siden og Vestlandet (Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane) på den andre, sier han.

Han trekker fram gravenstein som en eplesort som var spesielt vellykket på Østlandet. - Gravenstein var spesielt søt og god hos oss i Telemark, kanskje primært på grunn av liten avling for denne sorten, men utover det var det ingen andre enkeltsorter som pekte seg ut, sier han og legger til:

- Vestlandet har normalt litt høyere syrenivå og litt lavere sukkerinnhold enn epler dyrket øst for Langfjella og det var nok tilfelle i 2016 også. Akkurat det trenger ikke være negativt for smaken på eplemost og sider.

2016 lover godt for sider

Ola Bleie som lager sideren Alde av egne epler fra Bleie Gard i Hardanger er også fornøyd med 2016-avlingen. – Det ble en bra eplehøst med gode avlinger litt over snittet, sier han og er ekstra fornøyd med balansen i siste års eplesider som er en blanding av discovery, gravenstein og aroma.

– Det er mye syre i årets sider, men ikke like mye som i 2015. Jeg er fornøyd med 2016-sideren siden den kan gjære lengre enn den i 2015 slik at den blir enda tørrere, helt ned mot 10 gram restsukker, forteller Bleie.

Men 2016-siderne er ikke klare ennå. Foreløpig er det sider fra 2015 og eldre som er i salg.

På side 4 finner du oversikt over siderene som er testet

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her