Tester

Nyheter i BU og nye årganger mai 2019

Rekordmye godt til vinkjelleren; om du ikke kom først i polkøen med pc-en, er det fortsatt nok av vin til alle

Rekordmye godt til vinkjelleren; om du ikke kom først i polkøen med pc-en, er det fortsatt nok av vin til alle

BU-nyhetene er i salg fra kl 8 fredag 3. mai. Her kan du studere 1250 produkter som alle er del av det som er et rekordstort nyhetsslipp. Med rekordmye godt.
Aase E. Jacobsen
03 Mai 2019 - 14:09

Noe av aller det beste som kan lages av rieslingdruen tilbys nå det norske markedet. Vi snakker om Markus Molitors imponerende rekke av Mosel-rieslinger i 2017-årgang fra toppmarker som Graacher Himmelreich og Zeltinger og Wehlener Sonnenuhr. Samtlige av typen auslese *** som er hans eget klassifiseringssystem, og tre stjerner er altså best. Rundt 30 av hans i alt 80 viner i 2017-årgangen er med på maislippet, som må være norgesrekord fra en produsent. I tillegg lager han 10 ulike edelsøte viner som fortsatt er i fatene. De bruker vanligvis å sprenge skalaen når de kommer i glasset, så det er bare å vente i spenning.

Denne vinprodusenten gjør ikke som alle andre

Større interesse er det likevel for helt tørre hvitviner, nå er kanskje ikke vin jaune det de fleste definerer som tørr hvitvin, men når Tissot lanserer nye årganger av sine fantastiske viner i denne kategorien glemmer vi at det er vår og vi kanskje ser for oss en lettere vin i glasset. Får du ikke tak i Tissots vin jaune nå, fortvil ikke for det kommer flere viner senere i år, som en annen av enkeltvinmarksvinene Les Bruyeres og den artigste av alle, nemlig W, som er modnet på whiskyfat.

Alle de gode hvitvinene kan du studere nærmere på side 5

Når vi skriver mai er bobler et hetere tema enn noen gang. Topplisten preges både av klassikere som Bollinger Grande Annee 2008 og Taittinger Comtes de Champagne i to utgaver, Billecart-SalmonPhilipponnat og «nykommere» som A.D. Coutelas og Suenen.

Disse champagnene og mange flere finner du på side 3

Utvalget av perlende vin har også fått et solid tilskudd, og denne langt mer lekne boblestilen vinner stadig nye tilhengere.

Se smaksnotatene på side 4

Tilbudet av roseviner har eksplodert og veksten som var på 26 prosent i 2018 ser ut til å fortsette inn i dette året. Og det er Frankrikes svært så lyse rosestil som leder an, både i volum og i vekst. Selv om det finnes et stort antall veldig kommersielle og ganske like roseer på markedet, er utvalget på toppen godt nok til å tilfredsstille den mest kresne.

Du finner roseene på side 6 i denne saken

En annen trend blant BU-nyhetene i mai er at et stort antall naturviner har kommet med. Selv om vinstilen noe nedlatende omtales som hipstervin eller endog dyre viner med feil, er interessen sterkt økende og den generelle kvaliteten på det som nå er å få tak i, er god. Rett og slett fordi produsentene er blitt dyktigere og lager renere viner. La Sorga er en av pionerne på dette området, østerrikske Tschida og Pittnauer likeså, og ikke å forglemme Frank Cornelissen på Etna, Sicilia som har levert sine aller beste viner noensinne i 2016-årgangen.

Smaksnotatene for rødviner ligger på side 7

Her finner du alle nyhetene i BU i mai med priser og tekniske opplysninger

Samtlige bestillingsnyheter og årgangsendringer er listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her