Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Tester

Årets roseviner 2020

Skal du ha virkelig god rosévin, gå for en med mye karakter

Skal du ha virkelig god rosévin, gå for en med mye karakter

Her får du fasit for 401 roséviner og vinnerne er ikke bare langt mer enn lyse og lettdrikkelige, men også viner som gir ekstra god valuta for pengene.
Aase E. Jacobsen
20 Kan 2020 - 17:34

De beste rosevinene er ikke nytappete, men har fått tid til å åpne seg. De har mye karakter å by på, enten ved å være drue- eller rødvinsnære og/eller å ha en veldig klar adresse eller tradisjon. Samtlige kjennetegnes av å være produsert i små kvanta og kan risikere utsolgtsituasjon, men vil også få påfyll når ny årgang er klar.

 

Spanske Dominio del Aguila Picaro Clarete 2016 på sin side er rødvinsnær, men uten fargen og tanninene, og i en klasse for seg. Den er laget etter alle vinkunstens regler av druer fra veldig gamle vinstokker som borger for god konsentrasjon, to dagers uttrekkstid, åtte måneders spontangjæring i betongtanker med påfølgende 16 måneders modning i brukt eik. Det brukes ingen pumping ved flasketapping. 

 

Olivier Horiots Rosé de Ricey En Barmont 2015 stiller i samme liga med både klar adresse og tradisjon. En egen og veldig interessant rosévin-appellasjon innenfor Champagnes grenser hvor Olivier Horiot er en av de beste utøverne innen denne sjeldsynte sjangeren. Den finnes også i en annen utgave Olivier Horiots Rosé de Ricey En Valingrain 2015 som da jeg smakte den for snart et år siden, var svært lukket og roséstil som trenger enda mer tid på å komme ut. Begge disse finnes i magnumutgave og 2012-årgang som spesialbestilling.

  Foto: The_Tramp

Riedlin Rosé 2018 er en tysk pinot noir-rosé som skiller seg fra de fleste med sitt  uttalte saltaktige jordsmonnspreg og kjøttfulle myke og sødmefylte frukt. På samme måte som med Rosé de Ricey-vinene er dette en vin som både trenger tid og utvikler seg videre og som må serveres i romslige burgunderglass. 

 

Romain Reverdy Florilege Rose 2018 er laget av samme drue, men fra helt forskjellige vekstforhold. Den er en superelegant, men også svært konsentrert druenær og stedstypisk pinot noir-rose. Tenuta delle Terre Nere Rosato 2018 har svært tydelig adresse med sine mineral- og røyktoner samtidig som den byr på eleganse, men altså med veldig lite farge. 

Det er likevel ikke sikkert at toppskårerne faller i smak, eller er i riktig budsjettklasse for alle. Roseviner koster av produksjonsmessige årsaker alltid litt mer enn om druene hadde vært brukt til en rødvin (uten fatmodning).  

 

Her kan lese mer om hemmeligheten bak en god rosevin

 

Men er det nettopp lys og lettdrikkelig rosévin for terrassen du ønsker, dog uten å kompromisse om kvaliteten, finnes det imidlertid mange løsninger.

Det aller beste kjøpet under 200 kroner er Antoniolo Bricco Lorella Rosato 2019, en virkelig lekkerbisken som er tro mot druen nebbiolo og en veldig harmonisk rosévin som også er svært allsidig i matveien. 

Et av de beste kjøpene blant de aller lyseste er Dom. La Florane a Fleur de Pampre Cotes du Rhone Villages Visan Rose 2019. Super valuta for pengene og mer farge får du med Heidi Schröck Rose Biscaya 2019 og Il Mimo 2019. Den siste er for øvrig en av de mest etterspurte rosévinene gjennom tidene i Norge, og så til de grader at årets produksjon måtte rasjoneres da den ble lagt ut for salg i mai. Selv om den er utsolgt, finnes den i mange polutsalg. Det gjelder en del andre populære roséviner som Burlotto Elatis 2019

 

Og mens rosévinsalget gikk svakt ned i fjor, har det eksplodert i år. 45 prosent opp første fire måneder. En stor del av veksten er fransk rosévin og ikke overraskende fra et par merker i boksformatet. Men med det enorme utvalget av rosévin å velge mellom er det ingen grunn til å drikke den samme hver gang. Også i basisutvalget finnes det gode roséviner.

 

Jeg har tatt med perlende roséviner siden de passer så veldig godt for sesongen. De rosa petnat-ene er gjerne litt mer rustikke enn de rosa musserende, men byr på mye upretensiøs sjarme, og sammen med grillmat eller på pikniken er de helt supre. På topp her er Johan Vineyard Petillant Naturel Pinot Noir 2018 som nå har fått et år på seg hvilket har gjort den veldig godt.  Tillingham Petnat Rose og Pittnauer Pittnat Rose er hakk i hel.

Du finner alle de testede rosévinene listet etter poeng og type på de neste sidene 

Slik er testen gjennomført:

De 373 rosévinene og de 28 perlende rosa vinene er smakt over en periode på under to år. Noen kan ha fått ny årgang siden vurderingen ble gjort, men for de fleste viner i denne kategorien, er det gjenkjennelighet og et minimum av årgangsvariasjon som gjelder. Derfor gir poengene en god pekepinn når du skal handle inn til sommerfesten.

NB En vin kan ha en dato i tittelen og en annen i smaksnotatene, men det er ikke nødvendigvis tittelen  som er aktuell årgang. Apéritifs polliste oppdateres en gang i døgnet mot Vinmonopolets data (API), primært for tittel som navn og årgang samt pris, og dermed er det disse opplysningene som overstyrer våre egne. Men smaksnotatene er alltid merket med årgang.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her