UKENS VIN: Rosévin: Det er i Tyskland det skjer nå
Ukens vin

Rosévin: Det er i Tyskland det skjer nå

Mens hele verden lager så lyse roseviner som mulig, står tyskerne mot og viser muskler og eleganse med spätburgunder eller pinot noir som druen er best kjent som.

Tilgjengelig i Norge er tre virkelig lekre tyske roséer av denne druen. De representerer på den ene side forskjellige måter og filosofier å lage slik rosé, og på den andre forskjellige vekstforhold.

Til felles har de at de er signert noen av Tysklands fremste vinmakere og at de byr på bedre vinvaluta enn det meste av vin i det rosa segmentet. Og til forskjell fra mange andre roséer har disse faktisk farge, men den er fortsatt lys.

Se utvalget av tysk rosé på polet

Fargen er et resultat av tiden skallene og mosten er i kontakt med hverandre. Pinot noir er en drue med tynt skall, så mindre farge, bittertoner og tanniner i utgangspunktet, men likevel nok til at det er en prosess som må styres nøye. Derfor må det være feilfrie druer, for i en rosa vin vises alt, men selv feilfrie druer kan by på utfordringer. Til rosévin brukes gjerne tidlig høstede druer for maksimal friskhet, men undermodne druer har også mer bitterstoffer.

 

Mens det i Frankrike kun er lov å lage rosévin (uten bobler) etter saignéemetoden, som betyr at det er drueskallenes kontakt med mosten som gir farge, er det i Tyskland tillatt å tilsette rødvin til en hvitvin laget av røde druer, blanc de noirs, akkurat som i Champagne (bare der er vinen med bobler).

 

Künstler Inspiration Pinot Noir Rosé 2019 er mineralsk som en hvitvin, men likevel med klare toner av lys rød frukt som gir den en annen munnfølelse enn en hvitvin, og samtidig har de fine blomstertonene som pinot noir i rosa utgave forbindes med. Den er litt tørrere, men også mindre syrefrisk enn forrige årgang, men summen av dette har gitt en veldig harmonisk rosa smaksopplevelse. Og et godt følge til alt fra reker og annen sjømat til salater.

Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2019 er noe mer delikat og floral i stilen, som gjør at den passer også til mer forseggjorte retter, men vi er fortsatt i den samme delen av skalaen når det kommer til seriøsitet.

 

Begge får sitt druemateriale fra Rheingau, men fra forskjellige deler av denne historiske elvebredden.

Künstler får halvparten av druene fra Assmannshausen helt vest i Rheingau og fra Hochheim i øst  hvor Künstler har sin base. Tre firedeler av vinen er laget uten skallkontakt, omtrent som en blanc de noirs-champagne (vinen er dessuten gjæret med champagnegjær) og resten er rødvin. Georg Breuers rosé får druer fra blant annet Berg Schlossberg som er nærmeste nabo til Assmannshausen. Den er laget på samme måte, men med et annet forhold mellom de to komponentene. Det forklarer Künstler-roséens tydeligere rødvinsstruktur.

Mens Breuer-roséen er i basis (62 polutsalg), er Künstlers tilgjengelig i disse butikkene.

Georg Breuers rosé skiller seg dessuten ut ved at den også finnes i magnum, og i en lang og slank flaske. Perfekt for sommerfesten.

Nyplukket pinot noir fra Hundskopf-vinmarken.
 

Et annet forhold er tiden det tar fra vinen lages til den er på markedet, som for rosévin er veldig kort. Veldig mange roséviner er veldig fersk- og sågar dropspreget. Ferskkarakteren rundes av jo nærmere høysesongen for denne vinstilen vi kommer, men disse litt syntetiske frukttonene som forbindes med drops, er ikke så lett å bli kvitt, ofte er de et resultat av at det brukes kjøpegjær som tilfører aromaer eller «booster» enkelte frukttoner.

Årets mest seriøse tyske rosévin er uten tvil Gysler Pinot Noir Rosé Single Vineyard 2019. Årsaken er at her er konseptet dratt lenger enn for de andre, både ved at druene kommer fra én enkelt parsell, men også at vinen verken er klaret eller filtrert og at vinen er spontangjæret og biodynamisk (Demeter) sertifisert. Derfor er dette en vin som trenger mer tid enn andre roséer, og som har åpnet seg mer siden første test i slutten av februar. Som jo var altfor tidlig for en slik vin.

Den har fått mer av den fyldige pinot noir-fruktigheten i front og bittertonene er kommet mer i bakgrunnen, dessuten er en fin saltaktig karakter kommet fram i ettersmaken.

Vinens karakter stammer altså fra et begrenset område i Albig, midt i Rheinhessen. Her har Alexander Gysler én hektar vinmark med kalkholdig jordsmonn. Alexander mener at forholdene er for kjølige for rødvin, til tross for at den ligger i en sørvendt helning, men perfekt for rosévin og musserende med moderat alkohol.

Hundskopf heter vinmarken som gir druer til Gysler-roseen.

I motsetning til de to andre tyske pinot noir-roséene er denne laget med tre dagers skallkontakt for alle druene hvilket også forklarer den dypere rosa fargen og tydeligere pinot noir-karakter.  

Denne vinen er laget i et svært begrenset antall, men den det er fortsatt en viss beholdning av den samtidig som den finnes i en rekke polutsalg.

Her kan du se hvilke pol

 

Fra samme produsent kommer Natural Selections Gysler Pinot Noir Rosé 2019, en av den aller beste roséboksene på markedet, laget av økologiske druer. Den nye tappingen har gitt en enda mer harmonisk vin. Forskjellen er nesten to måneder lengre tid på bunnfallet i tanken i Gyslers vinkjeller. Og ikke minst at den ikke er klaret før tapping. Den har derfor med seg mer av druenes karakter helt ut i glasset. Og siden den er delvis spontangjæret og når det er brukt kjøpegjær, så er det med en gjærkultur som er Demeter-godkjent. Den finnes dessuten i rundt 90 polutsalg.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Gysler Single Vineyard Pinot Noir Rosé 2019

Produsent:
Gysler
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
249,90 kr
Varenummer:
11607601
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Künstler Inspiration Pinot Noir Rosé Trocken 2019

Produsent:
Gunter Künstler
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheingau
Pris:
177,90 kr
Varenummer:
9838401
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2019

Produsent:
Georg Breuer
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheingau
Pris:
176,90 kr
Varenummer:
2044001
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2019

Produsent:
Georg Breuer
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
1.500l
Land:
Tyskland
Område:
Rheingau
Pris:
454,90 kr
Varenummer:
2044005
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Natural Selections Gysler Pinot Noir Rosé 2019

Produsent:
Gysler
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
3.000l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
419,90 kr
Varenummer:
11597806
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen