Til å deles

En Chianti og da helst en Classico er manges favorittvin. Og av forståelige grunner, for disse vinene er uhyre fleksible i matveien. Samtidig som de er deilige å bare drikke. Og gjerne sammen med en du setter ekstra stor pris på.
Redaksjonen
04 Oktober 2001 - 02:00

Toscana er for mange vinparadis nummer én. Men ikke uten feller. For de enkleste vinene derfra er som oftest bare saftige, relativt lette og ikke så veldig interessante. I den andre delen av skalaen finner vi viner med stor konsentrasjon, masser av nye fat, markante syrer og tanniner til stive priser. Viner som krever en spesiell anledning eller som helst burde legges til side noen år. Chianti Classico derimot befinner seg midtveis mellom de enkleste og de mest påkostete vinene fra Toscana.

Vi velger Chianti Classico Pèppoli 1998, kr 140,81 (inkl. mva. og emballasjeavgift) (Vecturanr 105811) som en god representant for denne kategorien. En innsmigrende vin med duft av røde skogsbær, kirsebær og jord. I munnen er den svært saftig og frisk med god stofflighet, avslutningen preges av fatkrydder, mokka og en liten touch mørk sjokolade. Tanninene er bløte hvilket gjør at den kan brukes til et bredt utvalg av retter og anledninger.

Nydelig til retter med lyst kjøtt, særlig saftige kyllingretter. Men også rustikke toscanske retter som bønnesuppe, bruschetta med bønner eller sopp, eller en annen klassiker fra den kanten, kalvekotelett som i Firenze, hvilket vil si bare stekt i panne med en god olje og litt sitron over. Den er også bløt nok til å kunne deles med den du er mest glad i.

Pèppoli kommer fra et av Antinoris mange vingods i Toscana. Pèppoli er en relativt stor gård på 100 hektar hvorav 62 er vinmarker og har etter hvert utviklet seg til å bli et mønsterbruk for druedyrking med utstrakt eksperimentering med forskjellige kloner av hovedruen sangiovese. Resten er delvis beplantet med oliventrær som gir en svært god olje, nemlig Pèppoli Extra Virgin Olive Oil.

I motsetning til de beste vinmarkene i hjertet av Toscana, ligger Pèppolis i bakker med øst-nordøst helning. Hvilket betyr at de ikke bader i sol hele dagen. Det spesielle mikroklimaet i kombinasjon med et mineralrikt jordsmonn sørger likevel for nok varme til druene.

Pèppoli er laget av sangiovese med 10 prosent merlot som bidrar med den mørke fargen det litt jordlige preget. Selve fremstillingen innebærer relativt kort uttrekkstid for farge og tanniner, gjæring ved relativt høy temperatur, alt i ståltanker, og ni måneders modning i store brukte fat. Alt dette sikrer en vin som kan drikkes ved ung alder men som også kan spåares et par-tre år. Vår anbefaling er imidlertid å nyte Pèppoli 98 nå, for om ikke lenge kommer den i en enda bedre utgave, nemlig 99-årgangen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her