Til kokeboksamleren

Nå kan du lese om Apéritifs favoritter blant årets bøker med appell til den mat- og drikkeinteresserte - her finner du gavetipsene til den matfrelste.
Redaksjonen
13 Desember 2006 - 15:50

Bøker er den beste gaven, og kokebøker er å finne under mange grantrær på julaften. Det er derimot sjelden at det gis ut unike kokebøker, det meste er variasjoner over velkjent temaer.

Våre beste råvarer
Det kan du også si om tospannet Bølgen & Mois Fisk & Vin. Men boken berører like fullt et viktig tema - nemlig hvordan finne riktig vin til de forskjellige typer sjømat.

Boken er dessuten svært så pedagogisk lagt opp som bare vår faste og populære foredragsholder Toralf Bølgen kan gjøre det.
 
Makkeren Trond Moi har sørget for gode og spennende oppskrifter som alle kan klare.
 
Fisk & Vin (Gyldendal), kr 449,-
Bestillingsnummer:  ISBN-10: 82-05-36196-7

Sterk debut
Et annet radarpar, men som riktignok aldri har jobbet sammen, er Rune Pal & Christer Berens. Førstnevnte debuterer faktisk med Helt chef. Endelig, sier vi som har vært tilhenger av hans smaksrike kjøkken gjennom mange år, enten det har vært på Klosteret, Fogo eller nå Haga og RealFood.
 
Denne boka lider som de aller fleste norske kokebokutgivelser av slapp repro og dårlig gjengivelse, men innholdet holder altså godt mål.
 
Helt chef (Schibsted), kr 339,-
Bestillingsnummer:  ISBN 10: 82-516-2266-2
Verdens beste fra verdens nest beste
En som alltid er til å stole på, og som også valgte en sen litterær debut (faktisk etter at han ble verdens neste beste kokk), er Tom Victor Gausdal.
 
Selv om kokeboka Husmannskost kom ut for ett år siden, er den like aktuell fortsatt.

Ikke så rart den ble kåret til verdens beste kokebok i den internasjonale kokebokkonkurransen Gourmand Cook book Award i år.
 
Boken kommer nå i ny utgave, mindre format og med spiral i ryggen og til halv pris. 
 
Husmannskost (Press Forlag), kr 199,-
Bestillingsnummer: ISBN: 82-7547-250-4 

Verdens beste kokk
Verdens aller beste kokk, Charles Tjessem, fra 2003, altså to år før Gausdal deltok i Bocuse d'Or, er ute med en veritabel reklameplakat for sitt hjemfylke.
 
At Rogaland er et mateldorado har nok mange fått med seg, og Tjessem viser med glede og stolthet frem produsentene av godsakene.

De lokale spesialitetene benytter han seg selvsagt av på sin egen restaurant Charles & De i Sandnes. Dette får du selvsagt smakebiter på i kokeboka Rett skal være rett.
 
Rett skal være rett (Press Forlag), kr 298,-
Bestillingsnummer: ISBN: 82-7547-251-2

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her