Til kokeboksamleren

Nå kan du lese om Apéritifs favoritter blant årets bøker med appell til den mat- og drikkeinteresserte - her finner du gavetipsene til den matfrelste.

Bøker er den beste gaven, og kokebøker er å finne under mange grantrær på julaften. Det er derimot sjelden at det gis ut unike kokebøker, det meste er variasjoner over velkjent temaer.

Våre beste råvarer
Det kan du også si om tospannet Bølgen & Mois Fisk & Vin . Men boken berører like fullt et viktig tema - nemlig hvordan finne riktig vin til de forskjellige typer sjømat.

Boken er dessuten svært så pedagogisk lagt opp som bare vår faste og populære foredragsholder Toralf Bølgen kan gjøre det.
 
Makkeren Trond Moi har sørget for gode og spennende oppskrifter som alle kan klare.
 
Fisk & Vin (Gyldendal), kr 449,-
Bestillingsnummer:   ISBN-10: 82-05-36196-7

Sterk debut
Et annet radarpar, men som riktignok aldri har jobbet sammen, er Rune Pal & Christer Berens. Førstnevnte debuterer faktisk med Helt chef . Endelig, sier vi som har vært tilhenger av hans smaksrike kjøkken gjennom mange år, enten det har vært på Klosteret, Fogo eller nå Haga og RealFood.
 
Denne boka lider som de aller fleste norske kokebokutgivelser av slapp repro og dårlig gjengivelse, men innholdet holder altså godt mål.
 
Helt chef  (Schibsted), kr 339,-
Bestillingsnummer:   ISBN 10: 82-516-2266-2
Verdens beste fra verdens nest beste
En som alltid er til å stole på, og som også valgte en sen litterær debut (faktisk etter at han ble verdens neste beste kokk), er Tom Victor Gausdal .
 
Selv om kokeboka Husmannskost kom ut for ett år siden, er den like aktuell fortsatt.

Ikke så rart den ble kåret til verdens beste kokebok i den internasjonale kokebokkonkurransen Gourmand Cook book Award i år.
 
Boken kommer nå i ny utgave, mindre format og med spiral i ryggen og til halv pris. 
 
Husmannskost (Press Forlag), kr 199,-
Bestillingsnummer: ISBN: 82-7547-250-4 

Verdens beste kokk
Verdens aller beste kokk, Charles Tjessem, fra 2003, altså to år før Gausdal deltok i Bocuse d'Or, er ute med en veritabel reklameplakat for sitt hjemfylke.
 
At Rogaland er et mateldorado har nok mange fått med seg, og Tjessem viser med glede og stolthet frem produsentene av godsakene.

De lokale spesialitetene benytter han seg selvsagt av på sin egen restaurant Charles & De  i Sandnes. Dette får du selvsagt smakebiter på i kokeboka Rett skal være rett .
 
Rett skal være rett (Press Forlag), kr 298,-
Bestillingsnummer: ISBN: 82-7547-251-2

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen