To jenter blant norske finalister

Oslo (NW): Etter to dagers knivskarp konkurranse er de fem finalistene foran VM i kokkekunst endelig kåret. For første gang er to jenter med i teten. - Nivået er i internasjonal toppklasse. Jeg er rent rørt, sier mesterkokk og dommer Bent Stiansen.

Beate Hals, Lise Finckenhagen, Kristoffer Hovland, Trond Moi og Charles Tjessem kan nå kvesse knivene foran det norske uttaket til VM i kokkekunst, Bocuse d''Or 2001. Bare én av kandidatene vil til slutt bli Norges representant i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse, som går av stabelen hvert annet år i den franske byen Lyon.
 
- Flere av rettene som er servert oss i denne konkurransen kunne gått rett til topps i Lyon. Aldri tidligere har nivået vært så høyt i en norsk semifinale, sier en begeistret Stiansen, og får følge av meddommer og matguru, svenske Leif Mannerström.
 
- Det norske mirakelet fortsetter. Jeg er meget imponert over det kandidatene har prestert i løpet av konkurransen. Fortsetter det slik i Lyon, vil Norge kunne hevde seg helt i toppen i VM, sier Mannerström. Norske kokker har tradisjonelt gjort det meget skarpt i Bocuse d''Or. Bent Stiansen, Lars Erik Underthun og Odd Ivar Solvold har tidligere hentet hjem henholdsvis gull-, sølv- og bronsemedaljen.
 
Kvinnelige forbilder
Til sammen ti semifinalister deltok i helgens semifinale. Hver kandidat fikk fem timer på seg til å lage en fiskerett og en kjøttrett. Hovedingrediensene var breiflabb og Stangekylling, men de unge matkunstnerne stod fritt i valg av meny, garnityr og tilbehør. Foran et misunnelig publikum smakte det internasjonale dommerpanelet seg gjennom trøfler, sjøkrepssaus, potetmillefeuille, urterisotto, steinsoppsjy, bakt brissel og glaserte gulrøtter, for å nevne noen få av lekkerbisknene.
 
For første gang i historien vil vi se kvinnelige deltakere i den norske finalen. Beate Hals fra Kongsberg vant NM i 1998, mens oslojenta Lise Finckenhagen ble kåret til "Young Chef of the Year" i fjor. Vinner en av disse to, vil Norge for første gang sende en kvinne til Bocuse d''Or.
 

Finalistene: Bak fra venstre: Kristoffer Hovland, Charles
Tjessem, Beate Hals, Lise Finckenhagen og Trond Moi.
 
- Kvinner har ofte finere smakssanser og motorikk. Jeg håper Beate og Lise vil tjene som forbilder for flere, sier Bent Stiansen. Bare én kvinne har noen sinne gått til topps i den internasjonale konkurransen, Lea Linster fra Luxembourg.
 
Nervøst
De tre mannlige kandidatene, Kristoffer Hovland, Trond Moi og Charles Tjessem, har vært i den norske finalen tidligere, men måtte i fjor se seg slått av Terje Ness fra Bagatelle. Han skal forsvare de norske fargene i Lyon i slutten av denne måneden.
 
- Jeg har neste ikke sovet i natt av ren nervøsitet. Nå er jeg bare overlykkelig, sier Kristoffer Hovland, som til daglig er kjøkkensjef på Fossheim Turisthotell i Lom.
 
11.01.99

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen