To jenter blant norske finalister

Oslo (NW): Etter to dagers knivskarp konkurranse er de fem finalistene foran VM i kokkekunst endelig kåret. For første gang er to jenter med i teten. - Nivået er i internasjonal toppklasse. Jeg er rent rørt, sier mesterkokk og dommer Bent Stiansen.
Redaksjonen
11 Desember 1998 - 21:17

Beate Hals, Lise Finckenhagen, Kristoffer Hovland, Trond Moi og Charles Tjessem kan nå kvesse knivene foran det norske uttaket til VM i kokkekunst, Bocuse d''Or 2001. Bare én av kandidatene vil til slutt bli Norges representant i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse, som går av stabelen hvert annet år i den franske byen Lyon.
 
- Flere av rettene som er servert oss i denne konkurransen kunne gått rett til topps i Lyon. Aldri tidligere har nivået vært så høyt i en norsk semifinale, sier en begeistret Stiansen, og får følge av meddommer og matguru, svenske Leif Mannerström.
 
- Det norske mirakelet fortsetter. Jeg er meget imponert over det kandidatene har prestert i løpet av konkurransen. Fortsetter det slik i Lyon, vil Norge kunne hevde seg helt i toppen i VM, sier Mannerström. Norske kokker har tradisjonelt gjort det meget skarpt i Bocuse d''Or. Bent Stiansen, Lars Erik Underthun og Odd Ivar Solvold har tidligere hentet hjem henholdsvis gull-, sølv- og bronsemedaljen.
 
Kvinnelige forbilder
Til sammen ti semifinalister deltok i helgens semifinale. Hver kandidat fikk fem timer på seg til å lage en fiskerett og en kjøttrett. Hovedingrediensene var breiflabb og Stangekylling, men de unge matkunstnerne stod fritt i valg av meny, garnityr og tilbehør. Foran et misunnelig publikum smakte det internasjonale dommerpanelet seg gjennom trøfler, sjøkrepssaus, potetmillefeuille, urterisotto, steinsoppsjy, bakt brissel og glaserte gulrøtter, for å nevne noen få av lekkerbisknene.
 
For første gang i historien vil vi se kvinnelige deltakere i den norske finalen. Beate Hals fra Kongsberg vant NM i 1998, mens oslojenta Lise Finckenhagen ble kåret til "Young Chef of the Year" i fjor. Vinner en av disse to, vil Norge for første gang sende en kvinne til Bocuse d''Or.
 

Finalistene: Bak fra venstre: Kristoffer Hovland, Charles
Tjessem, Beate Hals, Lise Finckenhagen og Trond Moi.
 
- Kvinner har ofte finere smakssanser og motorikk. Jeg håper Beate og Lise vil tjene som forbilder for flere, sier Bent Stiansen. Bare én kvinne har noen sinne gått til topps i den internasjonale konkurransen, Lea Linster fra Luxembourg.
 
Nervøst
De tre mannlige kandidatene, Kristoffer Hovland, Trond Moi og Charles Tjessem, har vært i den norske finalen tidligere, men måtte i fjor se seg slått av Terje Ness fra Bagatelle. Han skal forsvare de norske fargene i Lyon i slutten av denne måneden.
 
- Jeg har neste ikke sovet i natt av ren nervøsitet. Nå er jeg bare overlykkelig, sier Kristoffer Hovland, som til daglig er kjøkkensjef på Fossheim Turisthotell i Lom.
 
11.01.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her