Tørrfisk vil ha opprinnelsesmerking

I tusen år har Norge eksportert tørrfisk. Nå søker 25 tørrfiskprodusenter om lovbeskyttelse av produktnavnet Tørrfisk fra Lofoten.
Redaksjonen
11 Mai 2006 - 15:05

Norsk tørrfisknæring har lange tradisjoner. I fjor ble det eksportert tørrfisk for 645 millioner kroner. To tredeler av tørrfisken kommer fra Lofoten. Det aller meste av tørrfisken fra Lofoten eksporteres til Italia. En undersøkelse viser at forbrukerne i Italia er villige til å betale mer for tørrfisk med opprinnelsesmerking.En gruppe på 25 tørrfiskprodusenter søker nå lovbeskyttelse av navnet Tørrfisk fra Lofoten. Fisken det søkes om fanges i Lofoten og Vesterålen og naturtørkes og sorteres av bedrifter i Lofoten.

- Lovbeskyttelse og geografisk opprinnelsesmerking av mat er svært viktig i Italia. Over 120 matvarer er lovbeskyttet i landet, og vi håper en norsk godkjenning vil styrke vår markedsposisjon, sier Frank Jakobsen i Tørrfiskforum.

Han mener lovbeskyttelse av navnet Tørrfisk fra Lofoten vi være et kvalitetsstempel kundene i Italia vil sette pris på, og det kan gjøre fisken enda mer attraktiv.

Milepæl
Norge har etter mønster fra EU innført lovbeskyttet opprinnelsesmerking av matprodukter med særpreg, tradisjon og en klar geografisk opprinnelse. Så langt er tre matvarer godkjent av Matmerk og Mattilsynet, som forvalter ordningen i Norge.

- Det er en milepæl at norsk tørrfisknæring samler seg om å søke lovbeskyttelse av fisken. Vi er svært glad for søknaden og samarbeidet de 25 tørrfiskprodusentene har inngått, sier administrerende direktør Randi Kvissel Haugen i Matmerk.

Hun synes det er viktig at norsk sjømatnæring viser hvor varene kommer fra, ikke minst fordi det er en så stor eksportnæring.

- Lovbeskyttet merkeordning av mat har stor verdi for mateksportører. Det har vist seg fra en rekke andre europeiske land, sier Kvissel Haugen.

Søknaden er nå registrert hos Matmerk, og skal før en endelig godkjenning ut på en tre måneders offentlig høring.

Vil øke eksporten
Frank Jakobsen sier den norske tørrfisken har en særstilling i Italia, og at det har både historiske og religiøse årsaker.
- Katolikker skal unngå kjøtt i fastetiden og ved en rekke religiøse høytidsdager. Det var slik den norske fisken fikk innpass i landet for flere hundre år siden. Sjømat blir stadig mer populært, og den veksten ønsker vi å ta del i, sier han.

Jakobsen tror at tørrfisken fra Lofoten vil styrke sin stilling i Italia med en lovbeskyttelse.
-  Det kan også være nyttig når vi nå ønsker å  øke eksporten av tørrfisk til andre land.

Vikingmat
Ifølge søknaden fra tørrfiskprodusentene var vikingene trolig de første til å bruke tørrfisk, og de tok den med rundt i Europa. Den tørkede fisken passet godt som proviant, med høyt nærings- og proteininnhold.

I dag er tørrfisk fra Lofoten en av nasjonalrettene i Italia, og i et normalår vil 80-90 prosent av tørrfisken fra Lofoten eksporteres dit. Det er kjent at tørrfisk fra Lofoten ble solgt til England allerede på 1100-tallet, mens eksporten virkelig fikk fart på seg på 1300-tallet.

Det er økende interesse for tørrfisk i Norge, og flere restauranter har fisken på menyen. Tilberedning hjemme er heller ikke vanskelig hvis man kjøper fisk som er utvannet i seks til åtte dager.

- Det er bare å la fisken trekke i ti minutter i godt saltet vann, så er den klar. Tørrfisk passer også godt til steking, grilling og i salater, sier Frank Jakobsen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her