Tørrfisk vil ha opprinnelsesmerking

I tusen år har Norge eksportert tørrfisk. Nå søker 25 tørrfiskprodusenter om lovbeskyttelse av produktnavnet Tørrfisk fra Lofoten.
Redaksjonen
11 Mai 2006 - 15:05

Norsk tørrfisknæring har lange tradisjoner. I fjor ble det eksportert tørrfisk for 645 millioner kroner. To tredeler av tørrfisken kommer fra Lofoten. Det aller meste av tørrfisken fra Lofoten eksporteres til Italia. En undersøkelse viser at forbrukerne i Italia er villige til å betale mer for tørrfisk med opprinnelsesmerking.En gruppe på 25 tørrfiskprodusenter søker nå lovbeskyttelse av navnet Tørrfisk fra Lofoten. Fisken det søkes om fanges i Lofoten og Vesterålen og naturtørkes og sorteres av bedrifter i Lofoten.

- Lovbeskyttelse og geografisk opprinnelsesmerking av mat er svært viktig i Italia. Over 120 matvarer er lovbeskyttet i landet, og vi håper en norsk godkjenning vil styrke vår markedsposisjon, sier Frank Jakobsen i Tørrfiskforum.

Han mener lovbeskyttelse av navnet Tørrfisk fra Lofoten vi være et kvalitetsstempel kundene i Italia vil sette pris på, og det kan gjøre fisken enda mer attraktiv.

Milepæl
Norge har etter mønster fra EU innført lovbeskyttet opprinnelsesmerking av matprodukter med særpreg, tradisjon og en klar geografisk opprinnelse. Så langt er tre matvarer godkjent av Matmerk og Mattilsynet, som forvalter ordningen i Norge.

- Det er en milepæl at norsk tørrfisknæring samler seg om å søke lovbeskyttelse av fisken. Vi er svært glad for søknaden og samarbeidet de 25 tørrfiskprodusentene har inngått, sier administrerende direktør Randi Kvissel Haugen i Matmerk.

Hun synes det er viktig at norsk sjømatnæring viser hvor varene kommer fra, ikke minst fordi det er en så stor eksportnæring.

- Lovbeskyttet merkeordning av mat har stor verdi for mateksportører. Det har vist seg fra en rekke andre europeiske land, sier Kvissel Haugen.

Søknaden er nå registrert hos Matmerk, og skal før en endelig godkjenning ut på en tre måneders offentlig høring.

Vil øke eksporten
Frank Jakobsen sier den norske tørrfisken har en særstilling i Italia, og at det har både historiske og religiøse årsaker.
- Katolikker skal unngå kjøtt i fastetiden og ved en rekke religiøse høytidsdager. Det var slik den norske fisken fikk innpass i landet for flere hundre år siden. Sjømat blir stadig mer populært, og den veksten ønsker vi å ta del i, sier han.

Jakobsen tror at tørrfisken fra Lofoten vil styrke sin stilling i Italia med en lovbeskyttelse.
-  Det kan også være nyttig når vi nå ønsker å  øke eksporten av tørrfisk til andre land.

Vikingmat
Ifølge søknaden fra tørrfiskprodusentene var vikingene trolig de første til å bruke tørrfisk, og de tok den med rundt i Europa. Den tørkede fisken passet godt som proviant, med høyt nærings- og proteininnhold.

I dag er tørrfisk fra Lofoten en av nasjonalrettene i Italia, og i et normalår vil 80-90 prosent av tørrfisken fra Lofoten eksporteres dit. Det er kjent at tørrfisk fra Lofoten ble solgt til England allerede på 1100-tallet, mens eksporten virkelig fikk fart på seg på 1300-tallet.

Det er økende interesse for tørrfisk i Norge, og flere restauranter har fisken på menyen. Tilberedning hjemme er heller ikke vanskelig hvis man kjøper fisk som er utvannet i seks til åtte dager.

- Det er bare å la fisken trekke i ti minutter i godt saltet vann, så er den klar. Tørrfisk passer også godt til steking, grilling og i salater, sier Frank Jakobsen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her