UKENS VIN: Denne cavaen er et fantastisk godt kjøp
Ukens vin

Denne cavaen er et fantastisk godt kjøp

Den dekker de fleste behov når det skal ønskes velkommen til fest for mange og når fingermat er med i bildet.

 

Vilarnau Brut Nature Reserva Vintage 2016 er usannsynlig billig, for den er laget etter alle kunstens regler for musserende vin, og likevel koster den bare en hundrings. Den har to år på bunnfallet i flasken etter gjæringen som produserer boblene. Og de er veldig fine og små, men tilstrekkelig mange til å gi den ettertraktede moussen som vi alle liker så godt – spesielt når vi skal settes i feststemning.

At den er helt tørr, passer ekstra godt inn i dagens smakspreferanser, samtidig som det kler vinen veldig godt. Den fantes tidligere i en søtere utgave tidligere, og den var ikke like vellykket, det ga vinen for mye sødme på toppen av noe søt frukt. Den fantes også i en helt tørr økologisk utgave inntil nylig, men nå er det denne som har tatt over.

Bak denne cavaen står Vilarnau som siden 1982 tilhører Gonzalez Byass, en stor gruppe av spanske vingårder. Vilarnau er en mindre cavaprodusent som lager vin fra sine 20 hektar som dyrkes økologisk/bærekraftig. Beliggenheten er rett utenfor Sant Sadurní d’Anoia – selve cavahovedstaden nordvest for Barcelona, hvor alle de andre kjente cavaprodusentene holder til, som Juve y Camps, Codorniu og Raventos i Blanc, for å nevne noen.

I bakgrunnen ses det ikoniske fjellet Montserrat.

Les mer om Raventos i Blanc og deres jobb for å løfte cavaens renomme her

Selv om cava kan produseres i 159 forskjellige landsbyer i Spania, står Sant Sadurní d’Anoia for 99 prosent av all cava produsert.

Macabeu kan produsere store mengder druer om den ikke kontrolleres.

De viktigste cavadruene er macabeu, parellada og xarel-lo med den siste som den som gir ryggrad og lagringsevne. Ukens vin har ikke xarel-lo i miksen, derimot chardonnay som gir cavaen en internasjonal touch. Macabeu (fruktig og floral, men lite syrlig) og parellada (fruktig, aromatisk og syrlig) er begge produktive druesorter som kan bidra med en litt rustikk karakter om de ikke holdes i tømmene. I cavaene som skal lagres ekstra lenge på bunnfallet holdes gjerne disse druesortene tilbake i miksen. Det gjelder altså ikke ukens vin, den er både fruktig og ren med pen kompleksitet etter 24 måneder på bunnfallet, og trolig er det sammen med økotilnærmingen et resultat av at avlingen er på 8-10 tonn per hektar mot lovens maks på 12 tonn .

NB Det er fortsatt 2015-årgangen som gjelder selv om det er registrert 2016 på vp.no. Årgangsbytte skjer i løpet av et par uker. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Vilarnau Brut Nature Reserva Vintage 2018

Produsent:
Castell de Vilarnau
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Catalonia
Pris:
119,90 kr
Varenummer:
10800801
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen